r
Nosalty Logó

Erdélyi pacalleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
csakegygourmet
Erdélyi pacalleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 425 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3403 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 112 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    293 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    913 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    290.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    599 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    1860 micro
  • β-karotin
    4459 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 425 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.1 g

Zsír

  • Összesen
    227.9 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2343 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7303.8 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    2110 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2262 mg
  • Nátrium
    2244 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    181.3 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2324.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4790 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    412 micro
  • Kolin:
    2694 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1191 micro
  • α-karotin
    14877 micro
  • β-karotin
    35673 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1872 micro
Összesen 3403 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    487 micro
  • β-karotin
    1167 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 112 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Amennyiben egészben vettük a hentestől és még nem konyhakész a pacal úgy abálni szükséges. Erre számtalan mód létezik. Először is szükséges lemosni, ecetes vízzel átöblíteni. Majd egy bevált módszerem: a receptben megadott hozzávalókon kívül egész feketeborssal, vöröshagymával és sok babérlevéllel feltesszük főni 20 percet. Ezt a levet ezután leöntjük és lemossuk a pacalt újra. Ezután jöhet a leves főzése.
  2. Odatesszük, mint egy húslevest lassan rotyogni a 3 sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, vöröshagymával és babérlevéllel megpuhulásig.
  3. A levesből pár kanál léhez keverünk egy evőkanál lisztet, melyet tejfölhöz adunk a lereszelt 1 fej fokhagymával, mustárral, tojássárgával.
  4. A megfőtt zöldségeket kivesszük a pacaltól és külön tálaljuk.
  5. A maradék három sárgarépát lereszeljük és megdinszteljük és a tejföllel együtt hozzátesszük a leveshez. Ettől szép, aranysárgás színű lesz.
  6. A habarást és a levest hagyjuk összerottyanni. A másik fej fokhagymát lereszeljük, jól lesózzuk és a leves mellé tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 1
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 53
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Erdélyi pacalleves
csakegygourmet 62 recept

Kevés állati eredetű ételt engedek be a konyhámba, de ennek az erdélyi a pacal receptnek mindig van egy üres lábasom. Édesanyámtól tanultam a receptet, aki Erdélyből jött.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!