Perzsa csirkeleves ghondi-gombóccal, csicseriborsóval és sáfránnyal
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
NapsütötteVidékünkön
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
leves
-
500g csirke alaplé35 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
125g csirkecomb139 kcal
gombóc
-
63g csirkemellfilé75 kcal
-
48 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
levesbetét
-
63g csirkemellfilé75 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
87 kcal
Összesen
470
kcal
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
leves
-
2000g csirke alaplé140 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
500g csirkecomb556 kcal
gombóc
-
250g csirkemellfilé300 kcal
-
194 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
levesbetét
-
250g csirkemellfilé300 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
348 kcal
Összesen
1882
kcal
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
leves
-
58.9g csirke alaplé4 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
14.7g csirkecomb16 kcal
gombóc
-
7.4g csirkemellfilé9 kcal
-
1.5g csicseriborsóliszt6 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
levesbetét
-
7.4g csirkemellfilé9 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
10 kcal
Összesen
55
kcal
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.2 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3723.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 464 mg
-
Nátrium 3069 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 197.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
470
kcal
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 192.8 g
Zsír
-
Összesen 65 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 607 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14894.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 349 mg
-
Foszfor 1855 mg
-
Nátrium 12278 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 791.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 520 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 570 micro
Összesen
1882
kcal
- 17% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 438.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
55
kcal
Hozzávalók
leves
-
1 csipet sáfrány
-
2 db csirkecomb
gombóc
-
250 g csirkemellfilé
-
50 g csicseriborsóliszt
-
1 teáskanál só
-
1 csipet kurkuma
levesbetét
-
250 g csirkemellfilé
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál kurkuma
-
250 g csicseriborsó (konzerv)
Elkészítés
leves
- A csirkelevest a kurkumával, sáfránnyal, citrommal és a csirkecombokkal felfőzzük, egy órán keresztül közepes lángon főzzük (ha lehet, tovább is).
- A csirkemellet a levesbetéthez bőségesen bedörzsöljük a sóval és a kurkumával, lefedve hűtőszekrényben 1 órát állni hagyjuk.
- A ghondi-gombócokhoz a csirkemellet egy aprítógéppel finom péppé dolgozzuk. Egy tálba tesszük, majd a csicseriborsólisztet és a fűszereket hozzákeverjük. A tojásfehérjével addig keverjük a masszát, míg egy valóban homogén masszává áll össze. (Először azt gondolnánk, hogy ez nem megy, de keverjük csak tovább.) Fóliával takarjuk le a masszát, és egy órára állítsuk hideg helyre.
- A csirkelevest egy finom szemű szitán átöntjük. A csirkecombok húsát egy másik ételhez használjuk fel. A levest egy edényben felfőzzük. A bedörzsölt csirkemellet folyó víz alatt lazán lemossuk, a leveshez adjuk, és közepes lángon hagyjuk főni.
- A darált csirkés masszából egy vizes teáskanállal kicsi gombócokat formázunk, és ezeket nedves tenyérrel hosszúkássá alakítjuk. A levesbe tesszük őket egy kanál segítségével. A levest a hússal és a gombócokkal körülbelül 30 percig főzzük.
- A csirkehúst kivesszük a levesből, és 2 villával darabkákra húzzuk szét.
- A csicseriborsóról leöntjük a levet, a levesbe tesszük, és pár perc alatt felmelegítjük. Ha szükséges, a levest sóval ízesítjük.
- Tálalásnál a gombócokat, a csirkehúst és a csicseriborsót levesestányérba helyezzük, majd a levessel öntjük fel.
gombóc
- .
levesbetét
- .
- Receptkönyvben: 157
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 9806
- Feltöltés dátuma: 2018. március 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
NapsütötteVidékünkön
174 recept
A ghondi-gombóc az Iránban élő zsidó családok kedvelt fogása, amit nem csak levesbetétként, de önállóan is fogyasztanak. Ha igazán jó gombócokat szeretnénk készíteni, tegyünk a masszába apróra vágott vörös- és fokhagymát, kardamomot és római köményt is. A levest sokszor iráni lime-mal is ízesítik, egy keveset ebből is adhatunk a léhez savanyításként.