r
Nosalty Logó

Perzsa csirkeleves ghondi-gombóccal, csicseriborsóval és sáfránnyal

NapsütötteVidékünkön
Perzsa csirkeleves ghondi-gombóccal, csicseriborsóval és sáfránnyal
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

leves

gombóc

levesbetét

470
Kalória
48.2g
Fehérje
21.7g
Szénhidrát
16.3g
Zsír
197.9g
Víz
151.7g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
4g
Cukor
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

gombóc

levesbetét

Összesen 470 kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

gombóc

levesbetét

Összesen 1882 kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

gombóc

levesbetét

Összesen 55 kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3723.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    464 mg
  • Nátrium
    3069 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    197.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 470 kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.8 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14894.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    349 mg
  • Foszfor
    1855 mg
  • Nátrium
    12278 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    791.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    117 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    520 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    570 micro
Összesen 1882 kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    438.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 55 kcal

Elkészítés

leves

  1. A csirkelevest a kurkumával, sáfránnyal, citrommal és a csirkecombokkal felfőzzük, egy órán keresztül közepes lángon főzzük (ha lehet, tovább is).
  2. A csirkemellet a levesbetéthez bőségesen bedörzsöljük a sóval és a kurkumával, lefedve hűtőszekrényben 1 órát állni hagyjuk.
  3. A ghondi-gombócokhoz a csirkemellet egy aprítógéppel finom péppé dolgozzuk. Egy tálba tesszük, majd a csicseriborsólisztet és a fűszereket hozzákeverjük. A tojásfehérjével addig keverjük a masszát, míg egy valóban homogén masszává áll össze. (Először azt gondolnánk, hogy ez nem megy, de keverjük csak tovább.) Fóliával takarjuk le a masszát, és egy órára állítsuk hideg helyre.
  4. A csirkelevest egy finom szemű szitán átöntjük. A csirkecombok húsát egy másik ételhez használjuk fel. A levest egy edényben felfőzzük. A bedörzsölt csirkemellet folyó víz alatt lazán lemossuk, a leveshez adjuk, és közepes lángon hagyjuk főni.
  5. A darált csirkés masszából egy vizes teáskanállal kicsi gombócokat formázunk, és ezeket nedves tenyérrel hosszúkássá alakítjuk. A levesbe tesszük őket egy kanál segítségével. A levest a hússal és a gombócokkal körülbelül 30 percig főzzük.
  6. A csirkehúst kivesszük a levesből, és 2 villával darabkákra húzzuk szét.
  7. A csicseriborsóról leöntjük a levet, a levesbe tesszük, és pár perc alatt felmelegítjük. Ha szükséges, a levest sóval ízesítjük.
  8. Tálalásnál a gombócokat, a csirkehúst és a csicseriborsót levesestányérba helyezzük, majd a levessel öntjük fel.

gombóc

  1. .

levesbetét

  1. .

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 90 p

A ghondi-gombóc az Iránban élő zsidó családok kedvelt fogása, amit nem csak levesbetétként, de önállóan is fogyasztanak. Ha igazán jó gombócokat szeretnénk készíteni, tegyünk a masszába apróra vágott vörös- és fokhagymát, kardamomot és római köményt is. A levest sokszor iráni lime-mal is ízesítik, egy keveset ebből is adhatunk a léhez savanyításként.

További receptek

Lebbencsleves

Ha valamiben, a mennyei és laktató levesekben nagyon erős a magyar konyha. A lebbencsleves is ezen a fronton helyezkedik el, amit a lepirított csuszatészta tesz különlegessé, a sok-sok ...

Rosanics Petra

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...