Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portugál csicseriborsó leves

Portugál csicseriborsó leves
Portugál csicseriborsó leves
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annyira jópofa neve van, nem? Csicseriborsó! Már csak a jól hangzó neve miatt is megenném. Portugálul elég bénán hívják (grão /de bico/), viszont gyakrabban használják, mint mi. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy elsőre ilyen jól fog sikerülni ez a leves, de így lett. Nagyon finooom!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Ha nagyon jót akarunk magunknak, akkor mindenképpen főzzünk bele valamilyen csontot, és 1-2 karika füstölt kolbászt az íze miatt. Ezt nem kell megennünk, ha nem akarjuk, de hiányozna, ha nem lenne benne.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit, a répát, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és annyi vízben megfőzzük, hogy az jó bőven ellepje. (Én kuktát használok, mint mindig.)
  2. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csicseriborsó felét, picit összemelegítjük a többi zöldséggel, majd botmixerrel pürésítjük az egészet. Sózzuk.
  3. Belerakjuk a maradék csicserit, kevés spenótlevelet és egy kis rizst levesbetét gyanánt.
  4. 10 percet főzzük, hozzáadunk 2-3 ek olívaolajat, és még 5 percet főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 866
elküldve: 5
receptkönyvben: 285
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Bors&Pepper

Mióta szakács: 2011.03.10.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: portugál
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: leves

egyéb elnevezések

kolbászos csicseriborsó leves, csicseriborsó leves spenótlevéllel és kolbásszal

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-10-15 15:43

Hát nem tudom...nekem annyira nem jött be. Olyan, mint egy egyszerű mezei sárgaborsó leves, csak ízetlenebb. Biztos, hogy nem kell bele semmiféle fűszer? Így olyan teljesen jellegtelen, semmilyen íze van.

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Fri, 2013-10-18 17:16

Én úgy gondolom, hogy a füstölt kolbász és a csontos hús mindenképpen nagyon finom ízt ad a levesnek, no meg maga a csicseriborsó is finom. Nem tudom, mitöl lett a levesednek "semmilyen íze", ez velem még nem fordult elö ezzel a levessel kapcsolatban. Lehet túl sok vízzel fözted, de ez csak tipp. De nyugodtan próbálkozhatsz füszerezéssel, a portugál nagymama receptje szerint azonban nem kell bele más a leírtakon kívül.

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2013-03-19 15:39

Szia!
Tegnap elkészítettem, nagyon tetszik, mindenki 2x is mert belőle :) Nekem is inkább főzelékjellegű lett, a spenót és a csont kimaradt, betétnek árpát tettem bele, próbáljátok ki bátran azzal is!
Köszi a megosztást és szép napot!

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Tue, 2013-03-19 21:07

Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett! Esetleg ha legközelebb több vizet teszel hozzá, nem lesz fözelék, inkább krémleves állagú. Ki fogom én is próbálni árpával :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Fri, 2013-03-22 18:57

Ne érts félre, főzelékként is szuper volt! Szerintem így hagyom. Kisfiamnak is könnyebb így kanalazni :)

Zebrabara
Zebrabara Thu, 2013-03-14 10:34

Szia!
Hétvégén megfőzném ezt a nagyon ígéretes levest. Szárított csicseriborsó van itthon, azt szoktuk enni csíráztatva (isteni finom!), úgyhogy most is azt tervezem használni. Kérdésem, hogy ha előző nap beáztatom, akkor vajon melyik fázisban kel hozzáadni a leveshez? Rögtön az elején, a többi zöldséggel? Turmixolás előtt meg kivennék belőle valamennyit. Hm?

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Thu, 2013-03-14 12:06

Szia! Én inkább külön megfözném egy kis sós vízben és ugyanúgy készíteném a leírtak szerint. Akár elözö este is megfözheted a csicserit. Remélem segítettem :)

Zebrabara
Zebrabara Tue, 2013-03-19 00:45

Nos, jelentem, a leves zseniális! Igaz, olyan sűrű lett, hogy púposan megállt a tányérban, de így főzelékként ettük. Nyúlcsont (gerinc), 4 karika kolbász és basmati rizs ment bele, az olívaolaj meg kifelejtődött, de szerintem tökéletes lett.
A csicseri egy teljes napig ázott, utána natúr megfőztem, és gyorsan kész lett, kb 15 perc alatt. Tanulság: nyugodtan bele lehet dobni a zöldségekkel együtt, a lényeg, hogy előtte legyen ideje jól megszívni magát. Turmixolás előtt persze akkor ki kell horgászni azokat, akik egészben maradnak. Férjem szerint mehetne több kolbi, hogy még izgalmasabb legyen, mi kerül a kanálba: kolbászkarika, borsószem vagy spenótlevél. A gyerkőcök is tolták.
Biztos hogy sűrűn fogom készíteni, örök hála a receptért!

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Tue, 2013-03-19 12:01

De örülök!!! Én a múlt héten vékony csíkokra vágott káposztával készítettem a spenót helyett, nagyon finom azzal is! Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod! További kellemes csicserizést :)

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Sat, 2012-09-15 21:30

Ejha!Köszönöm a kedves észrevételt. Arra céloztam, hogy magyarul igen jólcsengö, mondhatni fülbemászó neve van a csicseriborsónak, ehhez képest a grão de bico közel sem hangzik olyan jól, a teljesen szubjektív véleményem szerint. Elég sokat hallom itt, elég sokszor ki is mondom. És jól....

Jumalej
Jumalej / Jumalej Thu, 2011-11-10 11:23

Szia!
E'n most lettem kèsz a levessel. Egy kèrdèsem lenne, neked hogyan lett zold szinu a levesed? E'n is tettem bele friss spenòt leveleket, de nem lett olyan szinu, s àllagù (elèg suru lett, majd felhigitottam) mint a kèpeden! Amugy nagyon finom az ize! Koszi!

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Thu, 2011-11-10 11:48

Nekem sárga lett, talán a kép csalóka, mert zöld a tányér belülröl :) Igen, ez egy sürü, krémszerü leves, de ha már inkább fözelék állagú, lehet egy picit higítani.

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Thu, 2011-11-10 00:13

Mrea! Bármilyen csontos hús jó, amit mondjuk húslevesbe is beleföznél. De egy kb. 10-15 dekás darab elég. Nem tudom, segítettem-e, remélem, igen!

mrea
Mrea / mrea Wed, 2011-11-09 23:13

Helló!

Kipróbálnám, nagyon ígéretesen hangzik :)
Lenne azonban egy kérdésem: milyen csont? Mekkora az a "kicsi"? (Nem szoktunk csak csontot főzni a levesekbe, ezért ez nekem nem egyértelmű :(

Előre is köszi a választ :)

Málna-Mc
Málna-Mc Wed, 2011-11-09 19:23

Szia!
Jól hangzik, de a csonttal, és a kolbászkával, mi lesz? A zöldséggel főzzük?

695
csicseriborsó 40 dkg
burgonya 1 db
sárgarépa 1 nagy db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
levescsont 25 dkg
lángolt kolbász 4 dkg
0 ízlés szerint
olívaolaj 3 teáskanál
rizs 5 dkg
spenót 5 dkg