r
Nosalty Logó

Portugál csicseriborsó leves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Portugál csicseriborsó leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 714 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2143 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 184 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    998.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    112.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    481 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    823 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1754 micro
  • β-karotin
    4907 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1596 micro
Összesen 714 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    53.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2995.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    348 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    1197 mg
  • Nátrium
    918 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    87 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    328.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    337.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1444 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2469 micro
  • Kolin:
    432 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    14722 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    4789 micro
Összesen 2143 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    29 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    452 micro
  • β-karotin
    1264 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    411 micro
Összesen 184 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit, a répát, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és annyi vízben megfőzzük, hogy az jó bőven ellepje. (Én kuktát használok, mint mindig.)
  2. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csicseriborsó felét, picit összemelegítjük a többi zöldséggel, majd botmixerrel pürésítjük az egészet. Sózzuk.
  3. Belerakjuk a maradék csicserit, kevés spenótlevelet és egy kis rizst levesbetét gyanánt.
  4. 10 percet főzzük, hozzáadunk 2-3 ek olívaolajat, és még 5 percet főzzük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 19042
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 09.

Ajánló

Ha nagyon jót akarunk magunknak, akkor mindenképpen főzzünk bele valamilyen csontot, és 1-2 karika füstölt kolbászt az íze miatt. Ezt nem kell megennünk, ha nem akarjuk, de hiányozna, ha nem lenne benne.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Annyira jópofa neve van, nem? Csicseriborsó! Már csak a jól hangzó neve miatt is megenném. Portugálul elég bénán hívják (grão /de bico/), viszont gyakrabban használják, mint mi. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy elsőre ilyen jól fog sikerülni ez a leves, de így lett. Nagyon finooom!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Jól hangzik, de a csonttal, és a kolbászkával, mi lesz? A zöldséggel f?zzük?

Törölt felhasználó

Szia! Igen! Csak turmixoláskor kivesszük, majd visszatesszük öket!

Törölt felhasználó

Helló! Kipróbálnám, nagyon ígéretesen hangzik :) Lenne azonban egy kérdésem: milyen csont? Mekkora az a "kicsi"? (Nem szoktunk csak csontot f?zni a levesekbe, ezért ez nekem nem egyértelm? :( El?re is köszi a választ :)

Törölt felhasználó

Mrea! Bármilyen csontos hús jó, amit mondjuk húslevesbe is beleföznél. De egy kb. 10-15 dekás darab elég. Nem tudom, segítettem-e, remélem, igen!

Törölt felhasználó

Szia! E'n most lettem kèsz a levessel. Egy kèrdèsem lenne, neked hogyan lett zold szinu a levesed? E'n is tettem bele friss spenòt leveleket, de nem lett olyan szinu, s àllagù (elèg suru lett, majd felhigitottam) mint a kèpeden! Amugy nagyon finom az ize! Koszi!

Törölt felhasználó

Nekem sárga lett, talán a kép csalóka, mert zöld a tányér belülröl :) Igen, ez egy sürü, krémszerü leves, de ha már inkább fözelék állagú, lehet egy picit higítani.

magamfőzök

Miért hívják portugálul bénán? Legfeljebb te vagy béna, hogy kiejtsd!

Törölt felhasználó

Ejha!Köszönöm a kedves észrevételt. Arra céloztam, hogy magyarul igen jólcsengö, mondhatni fülbemászó neve van a csicseriborsónak, ehhez képest a grão de bico közel sem hangzik olyan jól, a teljesen szubjektív véleményem szerint. Elég sokat hallom itt, elég sokszor ki is mondom. És jól....

Törölt felhasználó

Szia! Hétvégén megf?zném ezt a nagyon ígéretes levest. Szárított csicseriborsó van itthon, azt szoktuk enni csíráztatva (isteni finom!), úgyhogy most is azt tervezem használni. Kérdésem, hogy ha el?z? nap beáztatom, akkor vajon melyik fázisban kel hozzáadni a leveshez? Rögtön az elején, a többi zöldséggel? Turmixolás el?tt meg kivennék bel?le valamennyit. Hm?

Törölt felhasználó

Szia! Én inkább külön megfözném egy kis sós vízben és ugyanúgy készíteném a leírtak szerint. Akár elözö este is megfözheted a csicserit. Remélem segítettem :)

Törölt felhasználó

Nos, jelentem, a leves zseniális! Igaz, olyan s?r? lett, hogy púposan megállt a tányérban, de így f?zelékként ettük. Nyúlcsont (gerinc), 4 karika kolbász és basmati rizs ment bele, az olívaolaj meg kifelejt?dött, de szerintem tökéletes lett. A csicseri egy teljes napig ázott, utána natúr megf?ztem, és gyorsan kész lett, kb 15 perc alatt. Tanulság: nyugodtan bele lehet dobni a zöldségekkel együtt, a lényeg, hogy el?tte legyen ideje jól megszívni magát. Turmixolás el?tt persze akkor ki kell horgászni azokat, akik egészben maradnak. Férjem szerint mehetne több kolbi, hogy még izgalmasabb legyen, mi kerül a kanálba: kolbászkarika, borsószem vagy spenótlevél. A gyerk?cök is tolták. Biztos hogy s?r?n fogom készíteni, örök hála a receptért!

Törölt felhasználó

De örülök!!! Én a múlt héten vékony csíkokra vágott káposztával készítettem a spenót helyett, nagyon finom azzal is! Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod! További kellemes csicserizést :)

Törölt felhasználó

Vamos prová-la :) Obrigada!

Törölt felhasználó

Espero que gostem :)

Törölt felhasználó

Foi excellente :)

Törölt felhasználó

Fixe :)

Törölt felhasználó

Szia! Tegnap elkészítettem, nagyon tetszik, mindenki 2x is mert bel?le :) Nekem is inkább f?zelékjelleg? lett, a spenót és a csont kimaradt, betétnek árpát tettem bele, próbáljátok ki bátran azzal is! Köszi a megosztást és szép napot!

Törölt felhasználó

Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett! Esetleg ha legközelebb több vizet teszel hozzá, nem lesz fözelék, inkább krémleves állagú. Ki fogom én is próbálni árpával :)

Törölt felhasználó

Ne érts félre, f?zelékként is szuper volt! Szerintem így hagyom. Kisfiamnak is könnyebb így kanalazni :)

Törölt felhasználó

Akkor duplán örülök :)

Tmea

Hát nem tudom...nekem annyira nem jött be. Olyan, mint egy egyszer? mezei sárgaborsó leves, csak ízetlenebb. Biztos, hogy nem kell bele semmiféle f?szer? Így olyan teljesen jellegtelen, semmilyen íze van.

Törölt felhasználó

Én úgy gondolom, hogy a füstölt kolbász és a csontos hús mindenképpen nagyon finom ízt ad a levesnek, no meg maga a csicseriborsó is finom. Nem tudom, mitöl lett a levesednek "semmilyen íze", ez velem még nem fordult elö ezzel a levessel kapcsolatban. Lehet túl sok vízzel fözted, de ez csak tipp. De nyugodtan próbálkozhatsz füszerezéssel, a portugál nagymama receptje szerint azonban nem kell bele más a leírtakon kívül.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek