r
Nosalty Logó

Epres Charlotte-trifle - az óriás retro pohárkrém

Gréti
Epres Charlotte-trifle - az óriás retro pohárkrém
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A lekváros piskótatekercsekhez

A gyümöcszseléhez

A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez

A mascarponekrémhez

Az epermousse-réteghez

A habhoz és a díszítéshez

661
Kalória
13.3g
Fehérje
40.6g
Szénhidrát
49.3g
Zsír
202.5g
Víz
131.6g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
25.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A lekváros piskótatekercsekhez

A gyümöcszseléhez

A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez

A mascarponekrémhez

Az epermousse-réteghez

A habhoz és a díszítéshez

Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A lekváros piskótatekercsekhez

A gyümöcszseléhez

A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez

A mascarponekrémhez

Az epermousse-réteghez

A habhoz és a díszítéshez

Összesen 7922 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A lekváros piskótatekercsekhez

A gyümöcszseléhez

A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez

A mascarponekrémhez

Az epermousse-réteghez

A habhoz és a díszítéshez

Összesen 186 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    49.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    202.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 661 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.2 g

Zsír

  • Összesen
    592 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1580 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3248.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    746 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    325 mg
  • Foszfor
    1272 mg
  • Nátrium
    744 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    487.2 g
  • Cukor
    309 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    2429.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1761 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    440 mg
  • D vitamin:
    363 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    998 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1729 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    342 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1717 micro
Összesen 7922 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 186 kcal

Elkészítés

A lekváros piskótatekercsekhez

  1. Először a piskótát készítsük el: a tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne.
  2. A cukros sárgája krémet adagoljuk a fehérjéhez egy spatulával fentről-lefelé körözve, hogy közben levegőbuborékokat is juttassunk a masszába. Végül szitáljuk a lisztet hozzá kisebb adagokban, a spatulával ugyanúgy keverjük tovább habos tésztaállagúvá.
  3. Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
  4. A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel a ruhával, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
  5. Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és kenjük meg szép egyenletesen eloszlatva rajta a nem darabos, krém szerű lekvárt úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy-két ujjnyi csíkot. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ahol lekváros. A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe legalább pár órára vagy egy egész estére, így könnyebb lesz majd felvágni.

A gyümöcszseléhez

  1. A zselatinport hideg vízben feloldjuk, és forrás előtti pillanatig melegítjük, majd lehúzzuk a főzőlapról, feloldjuk benne a cukrot. Ha már egy picit hűlt hozzáadjuk szűrőn keresztül egy fél citrom levét, aztán a szörpöt ízlés szerint. Hagyjuk hűlni.

A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez

  1. A trifle-tál aljának közepére építsünk egy kis tiramisu-bázist. A babapiskótákat mártsuk bele a tejeskávéba, és két rétegben, keresztbe tegyük egymásra őket.
  2. Ezt a kis erődöt szórjuk körbe felezett eprekkel, majd öntsük nyakon a gyümölcsöt a már dermedő zselével, így rakjuk a hűtőbe a következő részfeladat ellátásáig.

A mascarponekrémhez

  1. A mascarponét a citrom és lime levével és reszelt héjával kihabosítjuk, majd a zselés rétegre szedjük hablapáttal és elegyengetjük a tetejét.

Az epermousse-réteghez

  1. Megmossuk és lecsumázzuk az epreket, és a 15-20 legszebb darabot félreteszünk. A többit egy turmixgépben, vagy botmixerrel összepürézzük, és egy szitán, hogy a magoktól megszabaduljunk, átpasszírozzuk. Egy közepes szószos edényben felmelegítjük a püré harmadrészét a cukorral, majd hozzáadjuk a zselatinport, amivel folyamatos keverés mellett forrásig melegítjük. Ne csomósodjon össze! Amikor teljesen felolvadt a cukor és elkezdett besűrűsödni a püré, akkor húzzuk félre, keverjük hozzá a püré másik felét és hagyjuk hűlni.
  2. Egy nagy keverőtálban habosítsuk ki a tejszínt. Ha kihűlt, részletekben óvatosan forgassuk hozzá az eperpürét egy spatulával. Ne keverjük túl, maradjon habos, de kapjon egységes színt!
  3. A jól megdermedt lekváros piskótatekercset 1,5 cm-es karikákra vágjuk és két sorban körberakjuk vele a tálat (ez kerül a mascarponekrém tetejére körbe-körbe). Amikor a mousse is kihűlt már, akkor ezzel töltjük meg a tál közepét. Felhalmozzuk a piskótatekercsek által kijelölt területre, legyen jó magas, így körbe tudjuk rakni a félretett felezett eprekkel (ezek az üveghez közel kerüljenek).

A habhoz és a díszítéshez

  1. A habtejszínt egy kis habfixálóval kihabosítjuk, aki szeretne tehet hozzá cukrot is, ezt halmozzuk a tál tetejére.
  2. A trifle-t felezett eprekkel, pirított madulapehellyel, mentalevéllel, áfonyával, ribizlivel díszítjük. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 p

Nem lesz egy rövid menet, előre szólok, de megéri, ha saját készítésű cuccokkal töltöd meg az óriási, lábon álló trifle-tálat! Ez csak egy a sok elkészítési módozat közül, használd a fantáziád és csináld meg a saját összeállításodat!

További receptek

Madártej

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszertünk a madártej, amit talán nem készítünk olyan gyakran, mint érdemes lenne. Hiszen nincs is jobb, mint a hűvös, nagyon vaníliás, híg ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek