Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dim sum

Dim sum
Dim sum
85 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc távol-keleti fogásom, először a Momotaroban találkoztam vele, majd különböző országok kínai negyedeiben.

Eredetileg egy kantoni fogásról van szó, ám ma már a világon mindenhol elterjedt, és számtalan formában készítik. A tésztája is rengetegféle lehet, a vékony wontontól kezdve a kelt verzióig. A töltelékek variálásának pedig tényleg semmi nem szab határt, és szerintem talán ez a fajta étel adja a legjobb lehetőséget elkezdeni kísérletezni a fúziós fogásokkal, remekül el tudom képzelni akár magyaros dolgokkal (gombapörkölttel például) töltve és mellé pörkölt szaftos tejföllel tálalva.

Nálam egy klasszikusabb verzió, gombás káposztás készült.

Nagyon ajánlom mindenkinek, mivel nem egy nagy ördöngösség megcsinálni, mégis komoly sikereket lehet vele aratni.

hozzávalók / 6 adag

a tésztához:

  • 330 g finomliszt
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor
  • 5 g instant élesztő
  • kb. 1,5-2 dl víz (nagyon függ a liszttől, hogy mennyit vesz föl a tészta, érdemes fokozatosan adagolni, akkor jó, ha önti hozzá az ember, keveri egy villával, és még nem teljesen állt össze, dagasztás közben lesz megfelelő állagú)

a töltelékhez:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta fele apróra vágva (lehet kínai kel is)
  • 3 fej csiperkegomba apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm gyömbér apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél tk kínai ötfűszer-keverék
  • 1 tk szezámolaj
  • semleges ízű növényi olaj (mogyoró vagy napraforgó)
  • 1 kis maréknyi friss koriander

a szószhoz:

  • 1 friss chili apróra vágva (én kiszedtem a magjait)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek világos szójaszósz
  • 2 ek kikkoman (japán) szójaszósz
  • 2 ek víz
  • 1 tk rizsecet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük villával, majd fokozatosan elkezdjük hozzáönteni a vizet, ha már majdnem összeállt, de még kicsit morzsás, elkezdjük kézzel dagasztani, homogén tésztává gyúrjuk, majd kb. 1 óra alatt letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Közben el lehet készíteni a tölteléket és a szószt. Mogyoróolajon viszonylag magas lángon elkezdjük sütni a gombát, káposztát, gyömbért és hagymákat, majd amikor már majdnem kész vannak, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a szezámolajat, sózzuk, és még egy fél percig pirítjuk. Ha megvan, lehúzzuk a tűzről, és összekeverjük a korianderrel. A szósz hozzávalóit összekeverjük.
  3. A gombócokhoz a tésztát 16 részre szedjük (így 16 db 4 cm átmérőjű gömböt kapunk), lisztezett munkafelületen kinyújtjuk őket kb. 3 mm vastagra, ráhalmozzuk a tölteléket (1 gombócba kb. 3 teáskanálnyi jut, de úgy is lehet számolni, hogy 16 részre osztja az ember), fölhajtjuk a széleit, és egymáshoz tapasztjuk.
  4. A dim sumokat sütőpapírral bélelt bambusz párolóba tesszük, majd vizet forralunk egy serpenyőben, beleállítjuk a párolót, és kb. 15 perc alatt megpároljuk őket.
  5. A szószt külön kistányérban adjuk mellé.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 25 444
elküldve: 4
receptkönyvben: 328
elkészítve: 14/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Moha és Sáfrány

Mióta szakács: 2013.05.11.
1 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: tészta
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött kelt tészta, káposztás gombás gombóc, párolt gombóc zöldséges töltelékkel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

booz
booz Wed, 2014-11-05 00:18

Szia, az ötlet jó... annyit szeretnék jelezni, hogy a tésztában nincsen élesztő, cukor... főleg felesleges, ha gőz felett párolod.
Rendszeresen csinálok booz vagy huusor-t, mert anyai ágon keletről származom (igaz nem kínai), de nem is ő tőlük származik ez az étel. Csak átvették a konyhájukba.
Én is csinálok zöldséges változatokat. Végre valaki aki fűszerezi a szója szószt (coo) és nem csak úgy natúran adja hozzá! A cukrot inkább abba ajánlom kipróbálni.
A tészta "össze csípésének" van egy technikája, ideálisan lennie kell egy pici luknak fent. Így a párolás során egy szaftos lé lesz az gombócban, ami nagyon finom.

firstlady
firstlady Wed, 2014-11-05 09:30

Hű, de örültem volna, ha nem csak azt írod, hogy mi nincs a tésztában, hanem le is írod a saját receptedet! Én dumpling-rajongó vagyok (az is ez a család), de nem tudom, hogy készüla tésztája. Az biztos, hogy nem élesztős. Vékony, könnyű tésztabatyu, a tetején az említett lukkal. :-) A sertéshúsos-káposztás a kedvencem, képes vagyok naponta enni, ha tehetem. Sajnos itthon nem jutok hozzá, vagy ha igen, "egzotikus kaja" lévén,indokolatlanul drágán.
Még egy bambuszpárolót is beszereztem. Gyengéd pillantásokat vetek rá időnként. :D

Moha és Sáfrány
Moha és Sáfrány / Moha és Sáfrány Fri, 2013-05-31 23:29

Kedves kecske43!
Mivel nagyon függ a tűzhelyedtől, pontos időt nem tudok mondani, de 10 percnél mindenképpen kevesebb kicsit. Attól is függ, hogy te mennyire szereted nyersen hagyni a zöldségeket. Érdemes kóstolgatni menet közben, és akkor tuti úgy sikerül, ahogy neked a legjobban ízlik!

kecske43
kecske43 Thu, 2013-05-30 15:46

Mikor kell sütni? A receptnél 10 perc van megadva. Köszönöm a választ

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-05-12 04:40

Nagyon jó kis recept; különösen tetszik a gomba- káposzta variáció !!!Mentettem, köszönöm, Torma :)