r
Nosalty Logó

Húsos derelye

Lizinka_
Húsos derelye
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

491
Kalória
25.8g
Fehérje
76.6g
Szénhidrát
8.1g
Zsír
190.1g
Víz
92.8g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
2.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 491 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 1963 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 144 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    944.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    76.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    190.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 491 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.3 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    371 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3778.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    1963 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    306.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    760.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    382 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    341 micro
Összesen 1963 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 144 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A burgonyát héjában pici sóval megfőzzük.
  2. A főtt burgonyát egy nagyobb tálban kézi krumplinyomóval péppé törjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, és egynemű tésztává dolgozzuk össze.

Töltelékhez

  1. A hagymát apró darabokra vágjuk, majd egy lábasban üvegesre pirítjuk az evőkanálnyi olajon.
  2. Beletesszük a pulykahúst, és jól átsütjük. Amikor a hús elveszítette eredetei piros színét, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a fűszerpaprikát. Átkeverjük és felöntjük vízzel.
  3. Fedő alatt elkészítjük a darált húsos "pörköltet".
  4. Amikor kész, egy kisebb edénybe átmerjük a pirospaprikás szaftot. Félretesszük.
  5. A főtt darált húshoz adjuk a kevéske étkezési keményítőt és a tejfölt. Elkeverjük. A meleg tejfölös húst a keményítő egy kicsit be fogja sűríteni addig, amíg a tésztát kinyújtjuk.
  6. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsa-szaggatóval ( nekem 8 cm) kiszúrjuk a köröket.
  7. A körök közepére teszünk egy kis kanál húsos tölteléket. Félbehajtjuk, majd kés segítségével lenyomkodjuk a félkör széleit. Én most a derelye készítőt használtam.
  8. A derelyéket bő, forró, enyhén sós vízbe tesszük. Amikor feljöttek a víz felszínére, még egy kicsit hagyjuk főni. Ezután szűrő kanállal kiszedjük a kész derelyéket. Jól lecsepegtetjük, és kiolajozott sütőlemezen előmelegített sütőbe toljuk épp csak annyi időre, hogy a nedvesség felszáradjon róluk.
  9. A félretett paprikás szaftba teszünk egy kevéske tejfölt és egy kevéske keményítőt. Gyenge tűzön besűrítjük.
  10. A derelyéket tányérra tesszük, és meglocsoljuk a tejfölös szafttal. Langyosan kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 3 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40

Nem rég vettem a piacon egy derelyekészítőt. Most ezzel készítettem el az édesanyám-féle fantasztikus húsos derelyét.

További receptek

Gnocchi tészta alaprecept

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, ami mivel burgonyából készül, inkább a nudlihoz hasonlít. A kis párnácskákat egy bordázott felületű fatáblán formázzák meg, de ha ilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...