adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
Varenyiki
-
2 db tojás
-
120 ml tej
-
2 teáskanál só
-
2 ek napraforgó olaj
-
200 g darált marhahús
-
200 g darált sertéshús
-
1 csokor turbolya
-
1 db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
Turbolyás vaj
-
200 g vaj
-
1 csokor turbolya
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
998
Kalória
38.5g
Fehérje
71.6g
Szénhidrát
63.2g
Zsír
137.6g
Víz
259.5g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
Varenyiki
-
75g finomliszt273 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
30g tej17 kcal
-
3g só0 kcal
-
35 kcal
-
50g darált marhahús71 kcal
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
11g turbolya27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
Turbolyás vaj
-
50g vaj359 kcal
-
11g turbolya27 kcal
-
13g ecet2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
998
kcal
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
Varenyiki
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
120g tej67 kcal
-
12g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g darált marhahús284 kcal
-
200g darált sertéshús364 kcal
-
45g turbolya107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Turbolyás vaj
-
200g vaj1434 kcal
-
45g turbolya107 kcal
-
50g ecet9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
3988
kcal
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
Varenyiki
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
7.8g tojás10 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
14.2g darált marhahús20 kcal
-
14.2g darált sertéshús26 kcal
-
3.2g turbolya8 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
Turbolyás vaj
-
14.2g vaj102 kcal
-
3.2g turbolya8 kcal
-
3.5g ecet1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
284
kcal
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 63.2 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 260 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2314.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 462 mg
-
Nátrium 1306 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 137.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 449 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 377 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
998
kcal
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.9 g
Zsír
-
Összesen 252.7 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 1038 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9257.6 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 264 mg
-
Kálcium 1554 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 1848 mg
-
Nátrium 5226 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 286.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 550.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1797 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 115 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 404 micro
-
Kolin: 672 mg
-
Retinol - A vitamin: 1507 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 317 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 544 micro
Összesen
3988
kcal
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 655.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 370 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 20.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
284
kcal
Elkészítés
Varenyiki
- A varenyiki tésztájához összekeverjük a lisztet, az egész tojásokat, a tejet, a sót és a napraforgóolajat. Kézzel és géppel is gyúrhatjuk, a lényeg, hogy egynemű, jól kidolgozott tésztát kapjunk. Fontos, hogy ne ragadjon, esetleg szükség lehet némi plusz lisztre.
- A tésztát fél órát letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük.
- A varenyiki töltelékéhez a vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olívaolajon dinsztelni kezdjük. Ha már jó puha, a vegyes darált húshoz adjuk, majd sót, borsot és finomra vágott turbolyát adunk hozzá. Jól összegyúrjuk. További felhasználásig hideg helyre tesszük.
- A varenyikitésztát kétfelé osztjuk, majd vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk jó vékonyra. Nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd minden körre egy púpos teáskanál tölteléket helyezünk. Nekem 35 köröm lett, ennek megfelelően osztottam el a tölteléket 15 grammos részekre.
- A tésztakorongokat a kezünkbe vesszük és félbehajtjuk, majd összetapasztjuk a szélüket. Az ily módon készült tésztabatyukat vékonyan lisztezett tálcára helyezzük, semmiképp nem egymásra.
- Bő, sós, gyöngyöző vízben főzzük készre a varenyikit körülbelül 10 perc alatt. Hogy ne ragadjon, azonnal tányérokra szoktam szedni.
Turbolyás vaj
- A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott turbolyát, az ecetet, kevés sót és borsot. 1-2 percig tovább főzhetjük.
- Tálaláskor a tányérokra szedett varenyikire locsoljuk a turbolyás vajat, forrón fogyasztjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 50 p
- Főzés ideje: 20 p
A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a turbolya kissé kihűlt vajba is, így megtartja a világoszöld színét. Az elkészítését azért mondanám nehéznek, mert aki még nincs otthon a konyhában, annak biztosan az. Ennek ellenére erősen ajánlom az elkészítését.