Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Currys csirke Indiából

Currys csirke Indiából
Currys csirke Indiából
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Angliában egy kedves indiai barátommal éltem hónapokat együtt, és volt szerencsém tőle megtanulni az igazi tamil nadu-i curry elkészítését. Ez nem egy szimpla curryporral leszórt csirke, összesütve, hanem rengeteg fűszer ízléses keverékének csodája. Kedv szerint a megadott mennyiségek változtathatók, érdemes kísérletezni vele, egy kicsit kevesebbet, egy kicsit többet :). Valójában gondolom, arányra szórtuk a fűszereket, de most marékra nagyjából leszámoltam, hogy mégis át lehessen valahogyan adni a receptet.

Igazi indiai hangulatot tud vele mindenki otthon kialakítani egy estére. A fűszereket érdemes erre kialakított ázsiai boltokból összehalászni, nekünk szerencsénk van, 5 percre van egy keralai árus. (Kerala, India legdélebbi csücske, híres fűszereiről.) A chillivel csínján! Nehogy elfedje a fahéj, szegfűszeg, kardamom harmóniáját! Remélem, ti is akkora örömötöket fogjátok benne lelni, mint ahogy mi is!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretnek basmati rizst, ill. ázsiai boltokban beszerezhető indiai kenyeret (pl. puri), valamint joghurtot ajánlanék. A joghurt jól kiegészíti, illetve kissé semlegesíti a túlzottan fűszeres vagy csípős ízeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kockázzuk fel a paradicsomot és a hagymát, tegyük őket külön tálkákba. Ha kész vagyunk ezzel, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Ez a legfontosabb lépés, ezért fontos megemlíteni, hogy NE melegítsük túl az olajat, különben a fűszerek megégnek és keserű ízt kaphatunk!
  2. A közepesen felhevült olajba beledobjuk a mustármagot, fekete borsot, kardamomot (pattoghat!), szegfűszeget, chilipaprikát, és kb. 30-40 mp-ig hagyjuk "sercegni" őket, majd ha úgy látjuk, hogy eléggé "összeértek", a végére a babérlevelet és fahéjat épphogy megfuttatjuk (könnyen megég, főleg, ha túl forró az olaj). Ezután jöhet a durvára aprított lila hagyma.
  3. A lila hagymát jól összekeverjük a fűszerkeverékünkkel. Most hozzáadhatjuk az 1-2 teáskanál fokhagymakrémet, illetve megsózzuk, kicsit lejjebb vesszük a lángot, és letakarva hagyjuk őket összeérni. Időnként megkavarjuk, hogy nehogy odaégjen. Ha a hagyma üvegessé vált (ez kb. 5 percet vesz igénybe), hozzáadhatjuk a felkockázott paradicsomot, és ismét jól összekeverjük (ha sótlannak érezzük, itt jöhet még egy kis sózás).
  4. Itt fontos megjegyeznem, hogy minél több paradicsomot használunk, annál szószosabb hatást érhetünk el, de nem történik semmi probléma, ha kevesebb paradicsomot tudunk hozzátenni. Egy 3:2-es paradicsom:lila hagyma arányt azért mindenképp tartsunk. Letakarjuk, és itt adhatunk hozzá egy kis vizet, paradicsom levesességétől függően 1-2 dl-t. Ismét letakarjuk, és nagyon vigyázzunk, hogy miközben emelgetjük a fedőt, a lecsapódott gőz az edénybe csöpögjön vissza (erre indiai barátom mindig kifejezetten ügyelt...).
  5. A paradicsomnak kb. 10-15 perc szükséges, hogy "összepépesedjen", de közben mindig kavargassuk meg, ismét csak azért, hogy nehogy lesüljön. Közvetlenül a csirkecomb előtt rászórhatjuk a koriander-, illetve kurkumaport (1:2-es arányban a kurkuma javára), illetve még egy kis chilliport, ha úgy érezzük, nem elég csípős. Kész a curry alapunk, most jöhetnek a combok.
  6. A combokat belefektetjük a curry alapunkba, kicsit megsózzuk, és óvatosan belekeverjük a szószba. Amikor kis "cseppeket" vélünk felfedezni a combok végeinél, jelenti, hogy készen vagyunk. Kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 762
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Juciminyon

Mióta szakács: 2016.01.06.
3 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres csirke, csirke curry

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2018-01-24 17:22

Ez igen! Sok csirke curry recept kering itt, de a tiéd valóban autentikus - az elkészítési mód az, ami nálad annyira jellemző az indiai konyhára. (Olajban pirítják a fűszert a sabjy alá, vagy a levesbe is ilyen olajat tesznek a végén, ha jól tudom.) A fűszerek pirításával kezdeni igazi kihívás, mert, ha megég, ki lehet dobni. Egy művészet lesz elkészíteni, de holnap debütálok vele.

kovjuc
Juciminyon / kovjuc Thu, 2018-02-01 12:40

Kedves Finimini,
orulok, hogy tetszik a recept! Remelem jol sikerult :). Igen, szerencsem volt, hogy egy indiaitol tanulhattam. Sajna a mostani indukcios sutokkel es elektromos lapokkal kicsit nehezebb eltalalni a tokeletes homersekletet, de odafigyelessel biztos menni fog! Hajra es koszonom az eszreveteledet :)

388
napraforgó olaj 3 ek
paradicsom 8 közepes db
lila hagyma 3 közepes db
csirke alsócomb 8 db
fokhagymakrém 2 teáskanál
mustármag 2 kk
fekete bors 10 szem
kardamom 15 db
szegfűszeg 10 db
babérlevél 3 db
fahéjrúd 1 db
2 teáskanál
chili 1 db
koriander 1 teáskanál
kurkuma 3 teáskanál
chili 1 kk
víz 1 dl