Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés szelet

Csokoládés szelet
Csokoládés szelet
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bevált recepten ne változtass :) Egy nagy kedvenc a bögrés kakaós sütemény története..

Történt ugyanis egy alkalommal, mikor még kollégista voltam. Ez már valóban rég volt, de a mai napig megmosolyogtat a történet, ha eszembe jut.

Bár emlékeim szerint nem nevettem, hiszen egy kisebb fajta felfordulást okoztam, de még szerencse, hogy nem jöttek ki a tűzoltók! :)

Mivel azon a hétvégén a kollégiumban maradtam, édesanyámtól elkértem a receptet, és körülnéztem a szekrényben. Szerencsére minden hozzávalót felleltem egyet kivéve, a Nesquik kakaót, ekkor született meg az ötlet, hogy újítok, hiszen miért ne lehetne jó a süteménybe a sima cukrozatlan kakaópor is…

Így talán nem is lesz olyan nagy a kalóriatartalma, gondoltam, és a boltba sem kellett elmennem. Miután megbeszéltem magammal, hogy így lesz a legjobb, sőt… nekiálltam a süteménynek. Minden jól ment, a tészta nagyon szép lett, és gyönyörű sötétbarna színben pompázott. A gond csak akkor ütötte fel a fejét, miután elkezdtem sütni. Őszintén szólva nem hinném, hogy azon ált vagy bukott a dolog, hogy nem a megfelelő kakaót használtam, mindenesetre azóta eszembe se jutott, hogy ne a Nesquik-et használjam.

A süteményem egy ideje már sült, türelmesen várakoztam a szobámban, egyszer csak éktelen zaj riaszt fel, megszólal a tűzjelző, rémület fut át rajtam… egyből a konyha felé rohantam, ahonnan már gomolygott a füst. Lelki szemeim előtt láttam ahogyan a kiskonyha a tűz martaléka lesz, de szerencsémre, csak füst volt, de az nagyon nagy!

Eközben már a portás is ott termett mellettem kezében a telefonnal, hogy hívja a tűzoltókat. Miután kinyitottuk a sütőt, és szembesültünk azzal, hogy nincs nagy baj, csak a süteményem ahelyett, hogy gyönyörűen megsült volna, lyuk keletkezett a közepében, és szénné változott. Így azonnal telefonáltunk, és bejelentettük a téves riasztást a tűzoltóságon. Nagyon kellemetlenül éreztem maga, de még szerencse, hogy páran voltunk csak a kollégiumban, mert az nagyobb “égés” lett volna, ha az egész koli rajtam nevet.:)

Mindez annak ellenére történt, hogy túl magas hőmérsékleten sütöttem volna a sütit.

Elképzelhető, hogy a sütő megadta magát, nem tudom hány éve állhatott ott, mindez a  mai napig egy rejtély számomra.

A rosszul elsült kísérletem után szerencsére nem ismétlődött meg ehhez hasonló incidens, így azóta is szívesen készítem el ezt a mennyien finom édes kísértést.

Ha szeretitek a Sacher tortát, akkor ezért a receptért rajongani fogtok. 

hozzávalók / 6 adag

Hozzávalók a süteményhez

Hozzávalók a díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyorsabb munka érdekében készítsünk elő minden hozzávalót! Vegyünk egy jó nagy tálat, és első lépésként üssük bele a tojásokat. A cukorral verjük fel jó habosra, hogy szépen kifehéredjen. A következőkben azonban nagyon ügyeljünk a lépésekre, mert semmiképpen sem jó ötlet összekeverni őket, mert akkor nem fog sikerülni a sütemény. Ezt tapasztalatból mondom, mert jártam már pórul én is. :)
  2. Majd a cukros tojáshoz keverjük hozzá az olajat, eztán következhet a dió és a tejföl, ha mindent jól összevegyítettünk, nincs más hátra mint, hogy összekeverjük a lisztet a sütőporral. Ha ezzel is megvolnánk, utolsó lépésként, mielőtt a kakaót is a tésztához adnánk, a lisztet öntsük a masszához. Utolsóként pedig végre jöhet a Nesquik kakaó. :) Ha már minden hozzávalónk a tálban landolt, egyesítsük őket egy könnyű masszává.
  3. Miután a tésztával már nincs több dolgunk, a tepsit készítsük elő a sütéshez. Kissé kenjük meg olajjal, pár csepp bőven elég, ha jó alaposan elkenjük az ujjainkkal! Vegyünk elő sütőpapírt, és vágjuk bele a tepsibe, kissé hagyjunk rá, hogyha kész lesz a sütemény, könnyedén kiemelhessük belőle a tésztát.
  4. Ezek után nincs más dolgunk, öntsük a masszát a tepsibe. Előmelegített sütőben süssük 180°C 35-40 percig, tűpróbáig. Sütés után a tésztát hagyni kell kihűlni, és csak ez után következhet a díszítés! A tésztát, miután már meghűlt, kenjük meg baracklekvárral. A legjobb, ha hűvös helyen tartjuk a süteményt, mert így kis időt spórolhatunk magunknak. Míg kicsit dermed a lekvár, a csokoládét olvasszuk fel gőz felett. A megfelelő állagú és fényű bevonó csokoládé elkészítéséhez én egy darabka margarinnal együtt szoktam felolvasztani a kockákat. Ezek után a dolgunk csupán annyi, hogy a ráöntjük a tészta tetejére, és szépen elegyengetjük.
  5. Aztán ha már kissé megdermedt a csokoládémáz, díszíthetjük is kedvünkre, engedjünk teret a fantáziánknak!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36X24 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 910
elküldve: 2
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Róka a fazékban

Mióta szakács: 2016.02.11.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Mennyei csokoládés szelet, csokoládés sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1109
cukor 1 bögre
finomliszt 1 bögre
napraforgó olaj 1 dl
tojás 3 db
tejföl 2 dl
dió 15 dkg
instant kakaópor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
sárgabaracklekvár 6 ek
étcsokoládé 200 g
margarin 30 g
aszalt sárgabarack 50 g
csokoládé 60 g