Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csicseriborsós szósz tepertős gombóccal

Csicseriborsós szósz tepertős gombóccal
Csicseriborsós szósz tepertős gombóccal
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hónap vége fele van, vadászatot indítottam a spájzban és a hűtőben. Találtam kelbimbót, csicseriborsót, burgonyát, tepertőkrémet, kacsazsírt, fűszereket, tejszínt, sajtot... Ez az étel állt össze belőle. Nagyon finom lett.

hozzávalók / 5 adag

A szószhoz

A gombóchoz

ajánlat

Zöldséglevest kínáljunk előtte, mert a gombóc miatt tartalmas fogás a második ételünk. Nem volt zöldborsóm, de volt csicseriborsóm, kipróbáltam, bevált, finom. A szósz természetesen még tovább fűszerezhető, változtatható, a kelbimbó is cserélhető, ez csak egy itthoni gyors alapkészletből készített ötlet-recept volt. Aki ezt a szószt és a gombócot mégsem enné együtt, készítsen csak sima gombócot, esetleg tésztát, vagy pároljon rizst hozzá. Akinek a gombóc megfelelő, de nem ezzel a szósszal, akkor piríthat hozzá bacont vagy császárszalonnát, reszeljen hozzá sajtot, és kínálja még tejföllel. Finom bort kínáljunk hozzá, házi szörpöt, ásványvizet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sós, köményes vízben a mirelit kelbimbót megfőzzük, ha kész, leszűrjük.
  2. Olajon a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt megpároljuk.
  3. Ráöntjük a hagymás alapra a kelbimbót, beleöntjük a csicseriborsót, kevés vízzel felöntjük, fűszerezzük, és kis lángon fedő alatt készre főzzük. Közben keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még utána lehet ízesíteni.
  4. Ha a szósz kész, tegyük bele a lereszelt sajtot, a tejszínt öntsük rá, és összefőzzük. Tálalásig forrón tartjuk.
  5. A burgonyát felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, a vizet leöntjük róla, és áttörjük.
  6. Belekeverjük a kacsazsírt, a tepertőkrémet, pici őrölt borsot, szükség szerint sót, liszt amit felvesz, és jó alaposan összedolgozzuk.
  7. Kis gombócokat formázunk belőle, és csak akkor kezdjük el a forró, kissé olajos, sós vízben kifőzni, ha már minden gombóc készen van. Pár perc alatt kész. Ha megfő, feljön a víz tetejére, hagyjuk egy picit forrni, majd kiszedjük, alaposan lecsepegtetve.
  8. Az összes gombóc kifőzése után a forró gombócokat és a kész szószt tálaljuk, megszórhatjuk reszelt sajttal is.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 903
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: szósz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csicseriborsós-kelbimbós szósz tepertős gombóccal, csicseriborsós curry tepertőkrémes burgonyagombóccal

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-08 20:24

Kedves kabraham!

De igen, köszönöm, javítottam, liszt kell, annyi , amennyit felvesz, és jól formázható masszát fog az ember kapni.
Van, hogy tojással készítem, van, hogy nem: most nem. Egyben maradt, és finom is lett.
Ha valaki úgy tudja, tanulta, hogy tojás kell bele ( amúgy én is, de láttam már nélküle is), természetesen tegyen bele tojást.
Ez alap,így is finom, - mindenki utána ha úgy gondolja, hogy nem ez az ő ízlése, nem így tudja, nem így tanulta, vagy más ízekkel szeretné, változtasson. :)
Szép hétvégét!
Éva-A.

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2013-03-07 20:55

Hmm de fincsi lehet! Csak annyit kérdeznék, hogy a gombóc tésztájába nem kell liszt?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-08 21:35

Kedves Edit!

De igen, aranyos vagy, hogy szóltál, javítottam, remélem sikeresen, és már olvasható is. :)
Finom a kettő külön is, egyben is, aki szeretné, természetesen saját és családja ízlése szerint változtathat, ez csak egy alap.:)
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-03-07 11:27

Kedves Veronika!

Örülök neki, köszönöm szépen, nagyon kedves vagy, -nekünk ízlett, persze: variálható, ha nem jön be így valakinek, természetesen...fűszerben, és köretnek nem gombóccal, bárhogy, de : nekünk finom volt a kettő együtt. :)
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

1027
csicseriborsó 540 g
olívaolaj 3 ek
főzőhagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 g
0 ízlés szerint
kelbimbó 450 g
csirkemell sonka 25 dkg
őrölt fűszerkömény 1.5 teáskanál
curry por 2 kávéskanál
kurkuma 1 kávéskanál
négyszínű bors 0 ízlés szerint
víz 3 dl
főzőtejszín 200 g
sajt 20 dkg
burgonya 65 dkg
kacsazsír 1 ek
tepertő 6 dkg
0 ízlés szerint
finomliszt 15 dkg
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 teáskanál