Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cserepes csülkös babgulyás

Cserepes csülkös babgulyás
Cserepes csülkös babgulyás
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Ez egy  régi sokác hagyomány. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - ... feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica, vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre, és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben." Én ezt a módszert Udvaron tanultam barátaimmal Simonkovits Béla fazekas mestertől. Ez Mohácstól 10 km délre fekszik, határszéli kis falu. Ő készítette a cserepemet is, s elmesélte, mitöbb, meg is mutatta mit, s hogyan kell csinálni, ha cserépedényben főzünk... Ennek immáron egy éve, s azóta amikor csak tehetem, használom a tudományt. Főleg levesfélékre (kivéve halászlé), de sűrűbb ételekre is, mint például a töltött káposzta is alkalmas. Ez a recept 12 főre készült, egyszóval bő adag egy baráti társaságnak, vagy családi összejövetelre is remek választás. Érdekessége, hogy nem pörkölt alappal indul, mint általában egy gulyásleves (én is úgy szoktam keszíteni), hanem egyben megy bele minden hozzávaló, egy két kivétellel, amint leírtam a receptben. Ha nincs ilyen cserepünk, akkor bográcsban is ugyanígy elkészíthető, vagy ha kisebb adagot készítenénk a konyhában, akkor például egy 6 literes lábasban, fele adaggal a leírtakhoz képest ugyanígy elkészíthető. Végül is zsiradék nélkül készül, de a csülök, kolbász ereszt magából ki valamennyit. A végén egy jó sűrű gulyáslevest kapunk, rendkívül gazdag ízvilággal, enyhén füstösen.

Sok szeretettel Nektek! Miki

hozzávalók / 12 adag

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Beszerzünk egy cserépedényt, agyagedényt, amit főként Mohács környéki fazekasok készítenek, kimondottan speciális agyagból, erre a célra... (nevet, címet, telefonszámot szívesen adok).
  2. Tüzet rakunk, jó erős parazsat csinálunk.
  3. Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket (amit én fel szoktam darabolni), talán jobban kijön az íze, s a tányérban is jobban elfér, babot, tv paprikát kicsumázva, egészben, s a paradicsomot félben, hagymákat stb... azaz mindent, kivéve a két tubust és a pirospaprikát. Azokat később.
  4. Jó meleg vízzel felöntjük a cserepet, s odatesszük a tűz- parázs mellé... Nem bele, mert megrepedhet, de közel hozzá, így fokozatosan kapja a hőt. A nagyon meleg víz miatt nyerünk kb 1 órát, nem mintha sietnénk, ez egy 2-3 órás folyamat, reggeltől ebédig, vagy kora délutántól estig. Kell neki idő... Úgy lesz finom... mert az lesz..:)
  5. A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani. Eközben a társasággal beszélgetni, iszogatni, ki mit szeret :) Ne hagyjuk magunkat siettetni, ennek idő kell.
  6. A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat s a gulyáskrémet, s ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, s ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. Nem kell aggódni, nem fog szétfőni, sőt, a bab is és a répafélék is roppanósak maradnak, de persze megfőnek. FIGYELEM! Ha sok lé lefőne, 1x 2x után lehet tölteni de csakis forró vízzel !! Nehogy a hidegtől megrepedjen..
  7. Lassan kezdjük kóstolgatni, babot, zöldséget, s ha alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.
  8. Ekkor már elhúzhatjuk a parázstól, magában is fő tovább még sokáig.
  9. 20 perc állás után tálalhatjuk, friss kenyérrel, pogácsával vagy akár cipóban is. ( Aki észrevette, hogy sót nem tettem bele, az jól látott..A füstölt csülök, a pirosarany s a gulyáskrém tartalmaz annyit, hogy ne kelljen külön sózni..persze ízlés dolga, de a végén tegyük ha tesszük, kóstolás után..:) ) Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 24 018
elküldve: 13
receptkönyvben: 216
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ironmikee

Mióta szakács: 2011.08.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csülkös babgulyás, babgulyás füstölt hússal, füstölt bableves

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bea-68
Bea-68 Sat, 2012-11-10 10:02

Nagyon tetszik nekem ez a recept, főleg, hogy a cserépedényben való sütés-főzés lett mostanában a mániám :) Ugyan az én cserepem inkább egy lábasra hasonlít, és kb. 4 literes, és a parazsat sem tudom megoldani, de szerintem a sütőbe téve megközelítjük az általad leírt végeredményt.
Immár 20 éve vezetek háztartást, elég sok babgulyást megfőztem már, és most meglepődve látom itt a NoSalty-n, hogy szinte minden babgulyásba kerül krumpli :)) Persze én az otthonról hozott szokásokat alkalmazom, úgy főzök, ahogy a szüleimtől ellestem (apukám nagyon jó pörkölteket, gulyásokat tudott főzni). Ebből is látszik, ahány ház, annyi szokás. Ezért szeretem ezt az oldalt, mert egy alapételre számtalan variáció van, mindenki hozzáteszi a saját kis verzióját, amitől mégis más, és egyedi lesz az adott étel.
Kedves Miki, köszönöm a receptet :)

ironmikee
ironmikee / ironmikee Tue, 2012-12-25 23:25

Kedves Bea, nagyon örülök a hozzászólásnak, teljesen így érzek én is:) Köszönöm a hozzászólást, további nagyon jó főzéseket kívánok! Miki

Gabriella9010
Gabriella9010 Mon, 2012-03-19 19:23

Szép estét,érdeklődnék ha ugyanígy bográcsba készíteném el lenne valami gond?túlfővés vagy valami ilyesmi?válaszát előre is köszönöm.

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2012-03-19 20:26

Kedves Gabriella,
Elkészíthető. Hasonló adaggal, ki lehet próbálni, vagy akár arányaiban kisebb adaggal kisebb bográcsban. A receptem alapján lehet viszonyítani. Nyugodtan tegyen rá félidőig fedőt, 3/4 ig, azaz maradjon nyílás a tetején, lassan rotyogjon..aztán félidőben mehet bele az ízesítés ( pirosarany, gulyáskrém) és a piros paprika..utána még rotyogjon, kóstolgassa, ízesítse amíg olyan nem lesz amilyet szeretne..Jónak kell lennie, nem kell félni..de türelem..nem verseny. 3 órát szánjon rá mindenképpen..esetleg 4 et..Remélem sikerül:) Jó étvágyat hozzá. Más mintha pörkölt alappal csinálnánk, de ízletes lesz.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2012-03-17 10:14

Látom lelki szemeim elött ahogy a sokácok előveszik a tubusos gulyás és paprika krémüket a polcról vagy a tarisznyából.....no meg a karalábé.Arról már nem is beszélve,hogy a gulyás mindig marha vagy birka húsból készül,mivel sertés gulya nincs.

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2012-03-19 16:04

Látom lelki szemeim előtt ahogy Tarackos, "lapozgatja a Nosalty-t s azon gondolkodik " no, ma melyik receptet savazzam le". Kedves Tarackos, alapvetően egyetértek a felvetéseiddel..de senki nem mondta, hogy ezt a Sokacok így csinálják, én ezt egy udvari fazekas mester útmutatása alapján csináltam ilyenre, s igen,karalábét is tettem bele, mert az íze hozzátesz az ételhez, gazdagabbá teszi, s nem lesz rossz tőle..Az meg, hogy milyen hússal csináljuk, részletkérdés, a lényeg az íz. Hogy finom legyen.. S attól még gulyás marad, igen az..Ez az oldal nem az eredeti magyar receptek oldala, hanem egy recept oldal, ahány ház annyi szokás..És sem szeretek kemikáliákat használni, ha tehetem saját fűszereket, paradicsomot teszek ételeimbe..ebben az esetben pirosaranyat és gulyáskrémet használtam. S baromi finom lett tőle.. További szép napot. Miki

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2012-03-19 20:12

Kedves Tarackos. Idéztem, s ezt jeleztem az idézőjellel. Az idézet pedig a cseréppel való főzésre utalt. nem a receptre. " cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered "
A recept maga, az más..nem mondtam, s nem idéztem, hogy a Sokacok ezt az ételt így készítik..a módszer a lényeg..na de úgy látom hiába is magyaráznám. Nem sok értelme van. De nem adom meg azt az örömet, hogy leálljak itt vitatkozni egy ilyen nagyszerű recept megosztó oldalon. Nem érdemlik meg a többiek. Éljenek a szabad gondolkodású hobbiszakácsok!:) További szép estét, nyugodtan nézz be máskor is:)

witch
witch / witch Sat, 2012-03-17 18:18

Hat a story-ban szerintem a fozes modjarol beszel (cserepedeny, tuzmellett stb.), hogy az hagyomanyos nem az etel, amit elkeszit benne. Mellesleg nekem a recept is tetszik. Ami nagy elonye ennek az oldalnak, ezek nem kesz etelek csak RECEPTEK. Mindenki a sajat izlesere alakithatja!

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2012-03-19 20:29

Kedves Witch, köszönöm véleményed, teljesen egyetértek, s a fentiekben le is írtam a véleményem kedves Tarackosnak is, nincs ezzel semmi gond, csak oda kell figyelni, mit ír az ember. Jó ez az oldal..Sokan sokféleképpen főznek..ez így van rendjén.. További szép napot kívánok :) Miki

koszegid
koszegid Sat, 2012-03-17 10:30

Kedves Tarackos! Ha már kötözködni akarsz, magad válaszoltál magadnak, hisz "birkagulya" sincs, csak nyáj, s nem "gulyások", hanem juhászok őrzik. Ilyen indokkal (tubusos gulyás és paprika krém léte vagy nem léte) a paprikát - és még nagyon sok - ma már "echte magyarosch" ételreceptet meg lehetne kérdőjelezni!
Nem baj, ha kihasználjuk az évszázados tapasztalatot és a modern tartósított élelmiszerek együttesét!

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2012-03-19 20:35

Tisztelt Koszegid, Köszönöm a hozzászólást, ahogy mondod! :) Műanyaggal én sem szeretek főzni, de van pár jó modern dolog manapság ami hozzátesz az ételhez s minőséget ad.. Saját fűszereim mellett, szeretem használni a Chili trade kft termékeit is, pl gulyás fűszerpor, amiben láss csodát, nincsen hozzáadott anyag.. S a Metro ban is kapni szárított zöldség keveréket, kemikália nélkül..de ha néha nincsenek ezek kéznél, s persze a friss sem elérhető, akkor nem lesz abból semmi baj, ha pirosarany, és gulyáskrém kerül az ételhez..túléljük..:) Miki

molcsilla
molcsilla Sat, 2012-03-17 07:01

Kedves Miki!

Megköszönném ha megkaphatnám Simonkovits Béla elérhetőségét.
Milyen nagyságban készülnek a cserepek és agy a képen látható méretű mennyibe kerül hozzávetőlegesen?
További kellemes hétvégét:Csilla

ironmikee
ironmikee / ironmikee Sat, 2012-03-17 08:22

Kedves Csilla!
Az én cserepem 10 literes, ami annyit jelent, hogy 9 literig töltöm, csurdig nem érdemes mert kifő a lé..Egy ilyen adag gulyásból nálunk egyszer 12 felnőtt lakott jól...De készít akármekkorát, 6-8 literest is. Ha vigyázunk rá, nem reped el, s egy életre jó.. Amikor én vettem, akkor 1250 Ft volt litere, kb így kell számolni, bár nem tudom Béla idén mennyit kér. Az elérhetősége: Mohácstól 10 km re a határmenti Udvar községben lakik a templommal szemben :) egy fő útja van, nem lehet eltéveszteni. Fő u.32.
a telefonszáma is publikus a neten is megtalálható : 20 / 9926216.
Remélem sikerül egyeztetni, nagyon közvetlen, kicsit "szabadszájú" ember, nagy szíve van és remek edényeket készít. Ha arra jár, esetleg ha megmondaná, hogy Vas Miklós Székesfehérvárról üdvözli, azt megköszönöm :) Ha még kérdés volna, szívesen válaszolok. Üdv. Miki

Simi Zsófi
Simi Zsófi Mon, 2013-03-11 20:40

Tele van a szívem büszkeséggel,a fazekasmester az én apukám!Jó érzés a hozzászólásokat olvasni. :)

ironmikee
ironmikee / ironmikee Mon, 2013-03-11 20:55

Kedves Csilla! Örömömre szolgál, hogy megismerhettem Édesapádat, s örülök, hogy büszke vagy rá..Én is az lennék :) Csodálatos dolgokat készít, remékem sokáig teszi még. Ha minden igaz a testvéreddel is találkoztam akkor, a keresztneve nem ugrik be, de a tetoválások rajta ( is ) igen :)

Na nem szaporítom tovább a szót, további szép napot kívánok! :)
Vas Miklós

molcsilla
molcsilla Sat, 2012-03-17 07:01

Kedves Miki!

Megköszönném ha megkaphatnám Simonkovits Béla elérhetőségét.
Milyen nagyságban készülnek a cserepek és agy a képen látható méretű mennyibe kerül hozzávetőlegesen?
További kellemes hétvégét:Csilla

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-03-16 17:25

Kedves Miki !
Már megint egy kiváló recept, aminek nagyon örülök, rögtön el is mentettem !
Köszönöm szépen! Most nem nagyon van időm, de biztosan ki fogom próbálni hamarosan.
Várom a további ilyen részletes recept leírást, ennek alapján nyugodtan neki kezdhetek,
nem lehet fennakadás. Gratulálok ehez a különleges finomsághoz ! Üdv: Anci

420
füstölt sertéscsülök 1 kg
lángolt kolbász 20 dkg
fejtett bab 25 dkg
zeller 1 db
petrezselyem 1 csokor
karalábé 1 db
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
fekete bors 1 ek
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
tv paprika 1 db
paradicsom 1 db
burgonya 5 db
paprikakrém 160 g
gulyáskrém 160 g
fűszerpaprika 3.5 ek
víz 6 l
tojás 1 db
finomliszt 3 púpozott ek