r
Nosalty Logó

Cserepes csülkös babgulyás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ironmikee
Cserepes csülkös babgulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 420 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 5043 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 49 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.5 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1748.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    1181 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    673.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    842 micro
  • β-karotin
    2516 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    215 micro
  • Lut-zea
    549 micro
Összesen 420 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    329.9 g

Zsír

  • Összesen
    240.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    840 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20980.9 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    320 mg
  • Kálcium
    1406 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1052 mg
  • Foszfor
    3916 mg
  • Nátrium
    14174 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    406.4 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    8086 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3160 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    399 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    950 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1406 micro
  • Kolin:
    1201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    10104 micro
  • β-karotin
    30197 micro
  • β-crypt
    876 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    6584 micro
Összesen 5043 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    213.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    26 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 49 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A babgulyáshoz

  1. Beszerzünk egy cserépedényt, agyagedényt, amit főként Mohács környéki fazekasok készítenek, kimondottan speciális agyagból, erre a célra... (nevet, címet, telefonszámot szívesen adok).
  2. Tüzet rakunk, jó erős parazsat csinálunk.
  3. Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket (amit én fel szoktam darabolni), talán jobban kijön az íze, s a tányérban is jobban elfér, babot, tv paprikát kicsumázva, egészben, s a paradicsomot félben, hagymákat stb... azaz mindent, kivéve a két tubust és a pirospaprikát. Azokat később.
  4. Jó meleg vízzel felöntjük a cserepet, s odatesszük a tűz- parázs mellé... Nem bele, mert megrepedhet, de közel hozzá, így fokozatosan kapja a hőt. A nagyon meleg víz miatt nyerünk kb 1 órát, nem mintha sietnénk, ez egy 2-3 órás folyamat, reggeltől ebédig, vagy kora délutántól estig. Kell neki idő... Úgy lesz finom... mert az lesz..:)
  5. A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani. Eközben a társasággal beszélgetni, iszogatni, ki mit szeret :) Ne hagyjuk magunkat siettetni, ennek idő kell.
  6. A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat s a gulyáskrémet, s ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, s ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. Nem kell aggódni, nem fog szétfőni, sőt, a bab is és a répafélék is roppanósak maradnak, de persze megfőnek. FIGYELEM! Ha sok lé lefőne, 1x 2x után lehet tölteni de csakis forró vízzel !! Nehogy a hidegtől megrepedjen..
  7. Lassan kezdjük kóstolgatni, babot, zöldséget, s ha alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.
  8. Ekkor már elhúzhatjuk a parázstól, magában is fő tovább még sokáig.
  9. 20 perc állás után tálalhatjuk, friss kenyérrel, pogácsával vagy akár cipóban is. ( Aki észrevette, hogy sót nem tettem bele, az jól látott..A füstölt csülök, a pirosarany s a gulyáskrém tartalmaz annyit, hogy ne kelljen külön sózni..persze ízlés dolga, de a végén tegyük ha tesszük, kóstolás után..:) ) Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 29970
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Cserepes csülkös babgulyás
ironmikee 6 recept

"Ez egy  régi sokác hagyomány. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - ... feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica, vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre, és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben." Én ezt a módszert Udvaron tanultam barátaimmal Simonkovits Béla fazekas mestertől. Ez Mohácstól 10 km délre fekszik, határszéli kis falu. Ő készítette a cserepemet is, s elmesélte, mitöbb, meg is mutatta mit, s hogyan kell csinálni, ha cserépedényben főzünk... Ennek immáron egy éve, s azóta amikor csak tehetem, használom a tudományt. Főleg levesfélékre (kivéve halászlé), de sűrűbb ételekre is, mint például a töltött káposzta is alkalmas. Ez a recept 12 főre készült, egyszóval bő adag egy baráti társaságnak, vagy családi összejövetelre is remek választás. Érdekessége, hogy nem pörkölt alappal indul, mint általában egy gulyásleves (én is úgy szoktam keszíteni), hanem egyben megy bele minden hozzávaló, egy két kivétellel, amint leírtam a receptben. Ha nincs ilyen cserepünk, akkor bográcsban is ugyanígy elkészíthető, vagy ha kisebb adagot készítenénk a konyhában, akkor például egy 6 literes lábasban, fele adaggal a leírtakhoz képest ugyanígy elkészíthető. Végül is zsiradék nélkül készül, de a csülök, kolbász ereszt magából ki valamennyit. A végén egy jó sűrű gulyáslevest kapunk, rendkívül gazdag ízvilággal, enyhén füstösen. Sok szeretettel Nektek! Miki

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Miki! Elmentettem, köszönöm.:-))) Szép tavaszi hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

ironmikee

Kedves Éva, egészségetekre :) Miki

Olaszné Anci

Kedves Miki ! Már megint egy kiváló recept, aminek nagyon örülök, rögtön el is mentettem ! Köszönöm szépen! Most nem nagyon van id?m, de biztosan ki fogom próbálni hamarosan. Várom a további ilyen részletes recept leírást, ennek alapján nyugodtan neki kezdhetek, nem lehet fennakadás. Gratulálok ehez a különleges finomsághoz ! Üdv: Anci

Törölt felhasználó

Kedves Miki! Megköszönném ha megkaphatnám Simonkovits Béla elérhet?ségét. Milyen nagyságban készülnek a cserepek és agy a képen látható méret? mennyibe kerül hozzávet?legesen? További kellemes hétvégét:Csilla

Törölt felhasználó

Kedves Miki! Megköszönném ha megkaphatnám Simonkovits Béla elérhet?ségét. Milyen nagyságban készülnek a cserepek és agy a képen látható méret? mennyibe kerül hozzávet?legesen? További kellemes hétvégét:Csilla

ironmikee

Kedves Csilla! Az én cserepem 10 literes, ami annyit jelent, hogy 9 literig töltöm, csurdig nem érdemes mert kif? a lé..Egy ilyen adag gulyásból nálunk egyszer 12 feln?tt lakott jól...De készít akármekkorát, 6-8 literest is. Ha vigyázunk rá, nem reped el, s egy életre jó.. Amikor én vettem, akkor 1250 Ft volt litere, kb így kell számolni, bár nem tudom Béla idén mennyit kér. Az elérhet?sége: Mohácstól 10 km re a határmenti Udvar községben lakik a templommal szemben :) egy f? útja van, nem lehet eltéveszteni. F? u.32. a telefonszáma is publikus a neten is megtalálható : 20 / 9926216. Remélem sikerül egyeztetni, nagyon közvetlen, kicsit "szabadszájú" ember, nagy szíve van és remek edényeket készít. Ha arra jár, esetleg ha megmondaná, hogy Vas Miklós Székesfehérvárról üdvözli, azt megköszönöm :) Ha még kérdés volna, szívesen válaszolok. Üdv. Miki

Simi Zsófi

Tele van a szívem büszkeséggel,a fazekasmester az én apukám!Jó érzés a hozzászólásokat olvasni. :)

ironmikee

Kedves Csilla! Örömömre szolgál, hogy megismerhettem Édesapádat, s örülök, hogy büszke vagy rá..Én is az lennék :) Csodálatos dolgokat készít, remékem sokáig teszi még. Ha minden igaz a testvéreddel is találkoztam akkor, a keresztneve nem ugrik be, de a tetoválások rajta ( is ) igen :) Na nem szaporítom tovább a szót, további szép napot kívánok! :) Vas Miklós

Tarackos

Látom lelki szemeim elött ahogy a sokácok el?veszik a tubusos gulyás és paprika krémüket a polcról vagy a tarisznyából.....no meg a karalábé.Arról már nem is beszélve,hogy a gulyás mindig marha vagy birka húsból készül,mivel sertés gulya nincs.

koszegid

Kedves Tarackos! Ha már kötözködni akarsz, magad válaszoltál magadnak, hisz "birkagulya" sincs, csak nyáj, s nem "gulyások", hanem juhászok ?rzik. Ilyen indokkal (tubusos gulyás és paprika krém léte vagy nem léte) a paprikát - és még nagyon sok - ma már "echte magyarosch" ételreceptet meg lehetne kérd?jelezni! Nem baj, ha kihasználjuk az évszázados tapasztalatot és a modern tartósított élelmiszerek együttesét!

Tarackos

Kedves koszegid!Meg is kell kérd?jelezni.

ironmikee

Tisztelt Koszegid, Köszönöm a hozzászólást, ahogy mondod! :) M?anyaggal én sem szeretek f?zni, de van pár jó modern dolog manapság ami hozzátesz az ételhez s min?séget ad.. Saját f?szereim mellett, szeretem használni a Chili trade kft termékeit is, pl gulyás f?szerpor, amiben láss csodát, nincsen hozzáadott anyag.. S a Metro ban is kapni szárított zöldség keveréket, kemikália nélkül..de ha néha nincsenek ezek kéznél, s persze a friss sem elérhet?, akkor nem lesz abból semmi baj, ha pirosarany, és gulyáskrém kerül az ételhez..túléljük..:) Miki

witch

Hat a story-ban szerintem a fozes modjarol beszel (cserepedeny, tuzmellett stb.), hogy az hagyomanyos nem az etel, amit elkeszit benne. Mellesleg nekem a recept is tetszik. Ami nagy elonye ennek az oldalnak, ezek nem kesz etelek csak RECEPTEK. Mindenki a sajat izlesere alakithatja!

ironmikee

Kedves Witch, köszönöm véleményed, teljesen egyetértek, s a fentiekben le is írtam a véleményem kedves Tarackosnak is, nincs ezzel semmi gond, csak oda kell figyelni, mit ír az ember. Jó ez az oldal..Sokan sokféleképpen f?znek..ez így van rendjén.. További szép napot kívánok :) Miki

ironmikee

Látom lelki szemeim el?tt ahogy Tarackos, "lapozgatja a Nosalty-t s azon gondolkodik " no, ma melyik receptet savazzam le". Kedves Tarackos, alapvet?en egyetértek a felvetéseiddel..de senki nem mondta, hogy ezt a Sokacok így csinálják, én ezt egy udvari fazekas mester útmutatása alapján csináltam ilyenre, s igen,karalábét is tettem bele, mert az íze hozzátesz az ételhez, gazdagabbá teszi, s nem lesz rossz t?le..Az meg, hogy milyen hússal csináljuk, részletkérdés, a lényeg az íz. Hogy finom legyen.. S attól még gulyás marad, igen az..Ez az oldal nem az eredeti magyar receptek oldala, hanem egy recept oldal, ahány ház annyi szokás..És sem szeretek kemikáliákat használni, ha tehetem saját f?szereket, paradicsomot teszek ételeimbe..ebben az esetben pirosaranyat és gulyáskrémet használtam. S baromi finom lett t?le.. További szép napot. Miki

Tarackos

Kedves Miki!Ezt írtad: "Ez egy régi sokác hagyomány.

ironmikee

Kedves Tarackos. Idéztem, s ezt jeleztem az idéz?jellel. Az idézet pedig a cseréppel való f?zésre utalt. nem a receptre. " cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó id?sebb délszlávoktól ered " A recept maga, az más..nem mondtam, s nem idéztem, hogy a Sokacok ezt az ételt így készítik..a módszer a lényeg..na de úgy látom hiába is magyaráznám. Nem sok értelme van. De nem adom meg azt az örömet, hogy leálljak itt vitatkozni egy ilyen nagyszer? recept megosztó oldalon. Nem érdemlik meg a többiek. Éljenek a szabad gondolkodású hobbiszakácsok!:) További szép estét, nyugodtan nézz be máskor is:)

Törölt felhasználó

birkagulya sincs,azt nyájnak hívják.

ironmikee

:), köszi

Törölt felhasználó

Szép estét,érdekl?dnék ha ugyanígy bográcsba készíteném el lenne valami gond?túlf?vés vagy valami ilyesmi?válaszát el?re is köszönöm.

ironmikee

Kedves Gabriella, Elkészíthet?. Hasonló adaggal, ki lehet próbálni, vagy akár arányaiban kisebb adaggal kisebb bográcsban. A receptem alapján lehet viszonyítani. Nyugodtan tegyen rá félid?ig fed?t, 3/4 ig, azaz maradjon nyílás a tetején, lassan rotyogjon..aztán félid?ben mehet bele az ízesítés ( pirosarany, gulyáskrém) és a piros paprika..utána még rotyogjon, kóstolgassa, ízesítse amíg olyan nem lesz amilyet szeretne..Jónak kell lennie, nem kell félni..de türelem..nem verseny. 3 órát szánjon rá mindenképpen..esetleg 4 et..Remélem sikerül:) Jó étvágyat hozzá. Más mintha pörkölt alappal csinálnánk, de ízletes lesz.

ironmikee

s ha egész csülökkel csinálja, azt fel lehet darabolni s úgy beletenni..s?t..inkább..:)

Törölt felhasználó

Köszönöm:) csütörtökön meg is csinálom

Bea-68

Nagyon tetszik nekem ez a recept, f?leg, hogy a cserépedényben való sütés-f?zés lett mostanában a mániám :) Ugyan az én cserepem inkább egy lábasra hasonlít, és kb. 4 literes, és a parazsat sem tudom megoldani, de szerintem a süt?be téve megközelítjük az általad leírt végeredményt. Immár 20 éve vezetek háztartást, elég sok babgulyást megf?ztem már, és most meglep?dve látom itt a NoSalty-n, hogy szinte minden babgulyásba kerül krumpli :)) Persze én az otthonról hozott szokásokat alkalmazom, úgy f?zök, ahogy a szüleimt?l ellestem (apukám nagyon jó pörkölteket, gulyásokat tudott f?zni). Ebb?l is látszik, ahány ház, annyi szokás. Ezért szeretem ezt az oldalt, mert egy alapételre számtalan variáció van, mindenki hozzáteszi a saját kis verzióját, amit?l mégis más, és egyedi lesz az adott étel. Kedves Miki, köszönöm a receptet :)

ironmikee

Kedves Bea, nagyon örülök a hozzászólásnak, teljesen így érzek én is:) Köszönöm a hozzászólást, további nagyon jó f?zéseket kívánok! Miki

csonkata

Köszönöm a megosztást :)

ironmikee

Nagyon szívesen! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.