Cseh nemzeti étel – sült hús, knédli,dinsztelt káposzta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A knédlihez
-
167g rétesliszt607 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
83g tej47 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
A sült húshoz
-
333g sertésoldalas646 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A káposztához
-
250g káposzta50 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g finomliszt6 kcal
-
33g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
63 kcal
-
2g ecet0 kcal
Összesen
1519
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A knédlihez
-
1000g rétesliszt3640 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
500g tej280 kcal
-
4g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
A sült húshoz
-
2000g sertésoldalas3878 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A káposztához
-
1500g káposzta300 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
10g ecet2 kcal
Összesen
9116
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A knédlihez
-
17.1g rétesliszt62 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.3g élesztő0 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
A sült húshoz
-
34.3g sertésoldalas66 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.7g tej1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
A káposztához
-
25.7g káposzta5 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.7g fehérbor1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g finomliszt1 kcal
-
3.4g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
Összesen
154
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62 g
Zsír
-
Összesen 67.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 247 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1701.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 276 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 622 mg
-
Nátrium 564 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 432.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 226 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
1519
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 372.1 g
Zsír
-
Összesen 403.1 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 144 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 1480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10206.4 g
-
Cink 48 mg
-
Szelén 693 mg
-
Kálcium 1658 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 643 mg
-
Foszfor 3732 mg
-
Nátrium 3386 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 945.7 g
-
Cukor 118 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 2592.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 454 mg
-
D vitamin: 1353 micro
-
K vitamin: 919 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1016 micro
-
Kolin: 1378 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1039 micro
Összesen
9116
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
154
kcal
Hozzávalók
A knédlihez
A sült húshoz
A káposztához
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 dl fehérbor
-
2 db babérlevél
-
10 szem fekete bors
-
2 dl víz
-
só ízlés szerint
-
4 ek cukor
-
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A knédlihez
- Elkészítjük a knédlit. Egy dl langyos tejhez a cukrot, 1 csipet sót hozzáadunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. Mikor az élesztő megkelt, ráöntjük a lisztre, megsózzuk.
- A langyos tej és a két tojás hozzáadásával laza tésztát gyúrunk addig, amíg nem sima, kb. 5-8 percig. Megszórjuk lisztel, letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hosszúkás cipókat formálunk belőle. Letakarjukm, é s még kb. 10 percig kelni hagyjuk.
- Vizet forralunk, és egy edénybe rácsra ( gombóc melegítőre ) rakjuk a cipókat úgy, hogy ne legyenek vízben, csak gőzben. 20 percig fedő alatt gőzölöm. (Nem szabad nézegetni!)
- 20 perc után kiszedjük, kevés olajjal megkenjük, és pihenni hagyjuk.
- Kb. 1,5 cm vastag karikákra szeljük, és tányérra rakjuk.
- Elkészítjük a sült húst. A húst pecsenye méretűre vágjuk, tepsire rakjuk, besózzuk, megszórjuk köménymaggal, közéjük rakjuk az egész fokhagymát.
- 1 dl tejet és 2 dl vizet öntünk alá, és 150 fokos sütőbe rakjuk 1 órára.
- Megforgatjuk, és felkapcsoljuk a sütőt 190 fokra. A hús mindkét oldalát szép pirosra sütjük, kiszedjük tálra, és melegen tartjuk.
- A hús levét leszűrjük, kevés vízzel felöntjük, ízesítjük. Egy ek liszttel besűrítjük, és pirospaprikával megszórjuk, végül elkeverjük.
- A káposzta elkészítéséhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, cukrot, sót, feketeborsot, babérlevelet, a nem túl vékonyra szelt káposztát.
- Aláöntjük a fehérbort, a vizet, az ecetet, és puhára pároljuk.
- Mikor puha a káposzta egy kevés vízben elkevert lisztel sűrítem.
- Tálaláskor a pirospaprikás húslét a knédlire és a húsra locsoljuk ízlés szerint.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 219
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 108
- Össznézettség: 71628
- Feltöltés dátuma: 2010. november 09.
Ajánló
El lehet készíteni savanyított káposztából is, de a friss az friss. Egy-két korsó sör nagyon jól esik mellé, de félszáraz fehérbor is nagyon jó hozzá.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
Nagyon jó étel, csak egy hibája van: mindig valami elfogy, s az ember hol káposztát tesz, hol húst, hol knédlit.