Caponata, a szicíliai padlizsánragu
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
130g padlizsán31 kcal
-
2500g koktélparadicsom450 kcal
-
4 kcal
-
10 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
38g zöld olajbogyó44 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
4g vörösborecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
26g bagett71 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
Összesen
813
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
520g padlizsán124 kcal
-
10000g koktélparadicsom1800 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
39 kcal
-
52g kapribogyó12 kcal
-
150g zöld olajbogyó174 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
15g vörösborecet3 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
104g bagett285 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
Összesen
3250
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
4.5g padlizsán1 kcal
-
86.9g koktélparadicsom16 kcal
-
0 kcal
-
0.4g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.5g kapribogyó0 kcal
-
1.3g zöld olajbogyó2 kcal
-
2.2g fehérbor2 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0.1g vörösborecet0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g bagett2 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
Összesen
29
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.9 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2297.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 365 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 327 mg
-
Foszfor 708 mg
-
Nátrium 865 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.8 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 2654.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1074 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 353 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 224 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2528 micro
-
β-karotin 11508 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 67777 micro
-
Lut-zea 3400 micro
Összesen
813
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.6 g
Zsír
-
Összesen 93 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9190.8 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 1462 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 1310 mg
-
Foszfor 2831 mg
-
Nátrium 3461 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 535 g
-
Cukor 323 mg
-
Élelmi rost 150 mg
VÍZ
-
Összesen 10619.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 4294 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 1413 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 896 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1785 micro
-
Kolin: 790 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10114 micro
-
β-karotin 46033 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 271107 micro
-
Lut-zea 13598 micro
Összesen
3250
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 79.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 92.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 88 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2356 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
29
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 nagy db padlizsán
-
10 kg koktélparadicsom
-
3 db halványító zeller
-
3 ek sűrített paradicsom
-
4 ek kapribogyó
-
250 ml fehérbor
-
50 ml olívaolaj
-
3 ek vörösborecet
-
2 ek cukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A padlizsánt kis kockákra vágjuk és közepes lángon kisütjük annyi olajon, hogy félig ellepje. Ha enyhén aranyszínű, kivesszük az olajból és megsózzuk. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.
- Ugyanebben a serpenyőben, a megmaradt olajon a vékony szeletekre vágott hagymát és a zellert puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fehérbort.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg a bor a felére csökken. Ezután hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót, a sült padlizsánt, az ecetet, a chilipehelyet (opcionális), a borsot, a sót és a cukrot. Sózás előtt ellenőrizzük, mert az olajbogyótól és a kapribogyótól kellően sósnak kell lennie.
- Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk és tunkoljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 135
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 63
- Össznézettség: 8491
- Feltöltés dátuma: 2023. június 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
378 recept
A Caponata Siciliana, azaz padlizsán caponata egy hagyományos szicíliai fogás és vitathatatlanul ez az egyik legkiválóbb ételük. Valószínűleg sokan ismerik ezt a padlizsánból, paprikából és olajbogyóból álló ételt, gyakran fenyőmaggal és mazsolával tálalják. Paradicsompürét és bort is használnak hozzá, de a passata hagyományosabb. Ez az étel pontosan megtestesíti a sziget konyháját, amelybe beletartoznak a különböző hatások, különösen a spanyol és az arab. A The Food of Italy című könyvben azt írják, hogy a caponata „akár különböző konyhák keveréke, akár nem, vitathatatlanul eredeti olasz összetevőkből áll”. A szósz „agrodolce”, azaz savanyú és édes egyszerre. Aki még nem kóstolta, az nem tudja mit veszít.