Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)

Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)
Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)
115 perc / előkészület: 90 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly sütöttem először beiglit karácsonyra, s engem is meglepett a siker. Az egész család teljesen odavolt. Sokáig keresgéltem recept után, a tésztát végül a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet által kiadott szakácskönyvben találtam, amelyben titkos családi recepteket jelentettek meg. A töltelék leírása Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, de a tésztához viszonyított arányát jelentősen növeltem. A tölteléken tilos spórolni!! -elvet nagyon fontosnak tartom, sokkal inkább, mint hogy ne repedjen meg a beigli. Mindenesetre nagyon finom, abszolút megéri  a macerát és a fáradságot.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 0,75 dl bort meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Közben a margarint és a zsír elmorzsoljuk a liszttel és a csipet sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztős bort, és a két sárgáját, alaposan összegyúrjuk őket.
  4. Fokozatosan hozzáöntjük a maradék 1,25 dl bort, s addig gyúrjuk kézzel a tésztát, míg egynemű, rugalmas lesz.
  5. Ekkor 4 egyenlő részre osztjuk, s letakarva hűvösre (akár hűtőbe) tesszük, míg elkészül a töltelék. (Könnyebb bánni a tésztával, ha hideg.)
  6. A diós töltelékhez a vízből és a porcukorból sűrű szirupot főzünk, elkeverjük a darált dióval, majd a tűzről levéve az édes morzsával is. (Ez készíhető házilag, ha szikkadt kalácsot ledarálunk a diódarálóval.)
  7. A tölteléket ízlés szerint (rumos) mazsolával dúsítjuk, s ha esetleg túl sűrű lenne, tejjel (és esetleg rummal) jó krémesre higítjuk.
  8. A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, s belekeverjük a mák és dara/liszt keverékét, majd a cukrot is. Vaníliás cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, s ízlés szerint mazsolával alakítjuk az ízhatást.
  9. Előszedjük a hűvös tésztát, a lisztezett deszkán egymás után 2-3 mm vastag, téglalap alakú lapokat nyújtunk a részekből. Ezekre kenjük a tölteléket, a két rövid + az egyik hosszú oldalon 1-2 cm-t szabadon hagyva. A diós töltelék előtt először baracklekvárral kenjük meg a lapokat.
  10. A széléig megkent oldalról indulva szorosan feltekerjük a lapokat úgy, hogy a végződés alulra kerüljön. A végeket behajtuk, s megkenjük a beigliket az egész tojás harmadával.
  11. Egy éjszakán át hűvösön pihentetjük. Mielőtt este lefekszünk, újra megkenjük tojással, a harmadik kenést pedig sütés előtt végezzük. Ettől lesz szép márványos.
  12. Másnap reggel forróra előmelegített sütőbe tesszük a bejgliket (egyszerre egy tepsit, két rúddal), s 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  13. Mikor kihűlt, megpróbáljuk nem egyszerre befalni az egészet.



 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 869
elküldve: 4
receptkönyvben: 103
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós és mákos bejgli, diós és mákos tekercs, karácsonyi mákos és diós tekercs

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szhajnalka
Szhajnalka Fri, 2013-12-27 22:11

2 naponta kell sütnöm annyira finom lett,köszönöm a receptet :-)

Solya78
Solya78 / Solya78 Mon, 2012-10-29 21:26

Lassan ismét itt a karácsony, alig várom, hogy újra süthessem. Még annyi, hogy a tavalyira a nagymamám azt mondta, jobb a bejglim mint az övé! Ez nagy elismerés!

Solya78
Solya78 / Solya78 Sat, 2011-12-24 14:35

Szia!

Köszi, este megsütöttem végül, állt addigra 6 vagy 7 órát. 2x kentem meg, így is szép márványos lett, bár 1-2 megrepedt, de nem számít. Boldog Karácsonyt!

Solya78
Solya78 / Solya78 Fri, 2011-12-23 16:45

Begyúrtam a tésztát, vagyis a gép :) Lett 2 mákos, 1 diós, 1 mogyorós! A tészta brutál jó puha, omlós, könnyen kezelhető.
Már csak 1 kérdésem van: A hűtőben pihen, azt írod a receptben, hogy másnap sütöm meg. Meg lehet sütni ma is?? Valaki segítsen légyszi!

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-12-23 23:17

Kedves Solya, bocsánat a késői válaszért. Ha még nem késő: még sosem próbáltam, de szerintem pár óra pihentetés után, így este már megsüthető. Csak legyen meg a 3 kenés! Sok sikert, remélem, ízleni fog! Üdv, Durcsó

Solya78
Solya78 / Solya78 Wed, 2011-12-21 21:37

Én is azon emberek közé tartozom, aki kevés tészta, sok töltelékkel szeretem a bejglit. :))

drkarolina
drkarolina Wed, 2011-12-14 13:07

Szia durcs!milyen borral kell keleszteni feherrel vagy vorossel?En mindegy hogy szaraz vagy edes?koszi elore is, tetszik a recept, meg akarom sutni en is!!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-12-14 22:59

Kedves Karolina,
Fehér bor a legjobb, mert a vörös szerintem eléggé befestené a tésztát... És inkább szárazat javaslok! Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon finom, pont most eszegetjük az utolsó szeleteket az idei első körből - lehet, hogy karácsonyra új adagot kell sütnöm :) Üdv, Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-05 01:05

hat...nekem elegge ugy tunik,mintha a teszta tul "keves" lenne a toltelekhez kepest....nem tul edes ez igy?....Az igaz,hogy anyukam is langyos borral dagasztja a kelt tesztakat,allitolag jobban megkelnek.

Igazan nem kotekedni akartam...egyebkent Horvath Ilona-nak vannak a legjobb receptjei!!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-01-05 19:02

Kedves Hexta, ez ízlés kérdése, édesnek semmiképp nem túl édes (a töltelék önmagában sem túl édes, hanem dió/mákízű, leginkább, de persze azért édes is..), a töltelék mennyisége pedig nekünk pont megfelel. Hallottam olyat, hogy valaki inkább a tésztát szereti, mi mindent kétszer annyi töltelékkel készítünk, mint az eredeti recept diktálja, mert az a legjobb része. Szerintünk :)

841
friss élesztő 75 g
fehérbor 2 dl
cukor 1.5 csapott ek
finomliszt 60 dkg
margarin 25 dkg
disznózsír 6 dkg
tojássárgája 2 db
1 csipet
tojás 1 db
dió 25 dkg
víz 2 dl
porcukor 15 dkg
kekszmorzsa 6 dkg
mazsola 10 dkg
tej 40 ml
sárgabaracklekvár 3 ek
mák 20 dkg
búzadara 30 g
tej 2 dl
cukor 13 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 10 dkg