r
Nosalty Logó

Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 841 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 10084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    45 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    847.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 841 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    178.6 g

Zsír

  • Összesen
    539.7 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    166 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    248 g
  • Koleszterin
    671 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10173.8 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    3757 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1377 mg
  • Foszfor
    4054 mg
  • Nátrium
    577 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1155.5 g
  • Cukor
    501 mg
  • Élelmi rost
    91 mg

VÍZ

  • Összesen
    673.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2280 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    249 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1278 micro
  • Kolin:
    770 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2146 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 10084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 358 kcal

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához (4 rúdhoz)

  1. 0,75 dl bort meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Közben a margarint és a zsír elmorzsoljuk a liszttel és a csipet sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztős bort, és a két sárgáját, alaposan összegyúrjuk őket.
  4. Fokozatosan hozzáöntjük a maradék 1,25 dl bort, s addig gyúrjuk kézzel a tésztát, míg egynemű, rugalmas lesz.
  5. Ekkor 4 egyenlő részre osztjuk, s letakarva hűvösre (akár hűtőbe) tesszük, míg elkészül a töltelék. (Könnyebb bánni a tésztával, ha hideg.)
  6. A diós töltelékhez a vízből és a porcukorból sűrű szirupot főzünk, elkeverjük a darált dióval, majd a tűzről levéve az édes morzsával is. (Ez készíhető házilag, ha szikkadt kalácsot ledarálunk a diódarálóval.)
  7. A tölteléket ízlés szerint (rumos) mazsolával dúsítjuk, s ha esetleg túl sűrű lenne, tejjel (és esetleg rummal) jó krémesre higítjuk.
  8. A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, s belekeverjük a mák és dara/liszt keverékét, majd a cukrot is. Vaníliás cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, s ízlés szerint mazsolával alakítjuk az ízhatást.
  9. Előszedjük a hűvös tésztát, a lisztezett deszkán egymásután2-3 mm vastag, téglalap alakú lapokat nyújtunk a részekből. Ezekre kenjük a tölteléket, a két rövid + az egyik hosszú oldalon 1-2 cm-t szabadon hagyva. A diós töltelék előtt először baracklekvárral kenjük meg a lapokat.
  10. A széléig megkent oldalról indulva szorosan feltekerjük a lapokat úgy, hogy a végződés alulra kerüljön. A végeket behajtuk, s megkenjük a beigliket az egész tojás harmadával.
  11. Egy éjszakán át hűvösön pihentetjük. Mielőtt este lefekszünk, újra megkenjük tojással, a harmadik kenést pedig sütés előtt végezzük. Ettől lesz szép márványos.
  12. Másnap reggel forróra előmelegített sütőbe tesszük a bejgliket (egyszerre egy tepsit, két rúddal), s 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  13. Mikor kihűlt, megpróbáljuk nem egyszerre befalni az egészet.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12727
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Tavaly sütöttem először beiglit karácsonyra, s engem is meglepett a siker. Az egész család teljesen odavolt. Sokáig keresgéltem recept után, a tésztát végül a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet által kiadott szakácskönyvben találtam, amelyben titkos családi recepteket jelentettek meg. A töltelék leírása Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, de a tésztához viszonyított arányát jelentősen növeltem. A tölteléken tilos spórolni!! -elvet nagyon fontosnak tartom, sokkal inkább, mint hogy ne repedjen meg a beigli. Mindenesetre nagyon finom, abszolút megéri  a macerát és a fáradságot.

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek