r
Nosalty Logó

Bejgli Dédikétől

Hild Csorba Bernadett
Bejgli Dédikétől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

tészta

máktöltelék

diótöltelék

befejező műveletek

1055
Kalória
21.7g
Fehérje
128.1g
Szénhidrát
55.3g
Zsír
67.7g
Víz
84.3g
Koleszterin
14.2g
Élelmi rost
86.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tészta

máktöltelék

diótöltelék

befejező műveletek

Összesen 1055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tészta

máktöltelék

diótöltelék

befejező műveletek

Összesen 12652 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tészta

máktöltelék

diótöltelék

befejező műveletek

Összesen 305 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    55.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1684.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    743 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    595 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    128.1 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 1055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    260.3 g

Zsír

  • Összesen
    663.3 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    387 g
  • Koleszterin
    1011 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20209.6 g
  • Cink
    62 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    8911 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    2774 mg
  • Foszfor
    7136 mg
  • Nátrium
    894 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    54 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1536.8 g
  • Cukor
    1041 mg
  • Élelmi rost
    170 mg

Víz

  • Összesen
    812.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1016 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1223 micro
  • Kolin:
    951 mg
  • Retinol - A vitamin:
    974 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    412 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1264 micro
Összesen 12652 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd elkeverjük a tojássárgájával. Közben felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben.
  2. Végül a lisztet hozzáadjuk és két csepp ecetet, hogy könnyebben nyújtható tésztát kapjunk.
  3. Jól kidolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Háromszor kinyújtjuk, közte ½-½ órát pihentetve. 6 részre elosztjuk a rudakhoz (vagy 12 mini rúd, attól függően, mekkora rudakat szeretnénk), ismét ½ órát pihentetjük.

máktöltelék

  1. Forró tejben feloldjuk a hosszában, lapja mentén ketté vágott vaníliarudat, a cukrot és a csokit.
  2. Apróra felkockázzuk a datolyát, birsalma sajtot, lereszeljük az almát, citrom és narancs héját, majd a mazsolával, mákkal, mézzel, baracklekvárral jól összekeverjük, és folyamatos kevergetés mellett megforraljuk.
  3. Ha kihűlt, beleforgatjuk a felvert tojás kemény habját.
  4. Előre kiporciózzuk: 3 nagy vagy 6 mini bejglihez előkészítjük.

diótöltelék

  1. Forró tejben feloldjuk a hosszában, lapja mentén kettévágott vaníliarudat, a cukrot és a csokit (a dióshoz kicsit kevesebb tej kell).
  2. Apróra felkockázzuk a datolyát, birsalma sajtot, lereszeljük az almát, citrom és narancs héját, majd a mazsolával, dióval, mézzel, baracklekvárral jól összekeverjük, és folyamatos kevergetés mellett megforraljuk.
  3. Ha kihűlt, beleforgatjuk a felvert tojás kemény habját.
  4. Előre kiporciózzuk: 3 nagy vagy 6 mini bejglihez előkészítjük.

befejező műveletek

  1. A tésztát késfok vastagságú négyzetes lapokra nyújtjuk, tiszta konyharuhára fektetjük, beborítjuk töltelékkel. A vanília rudakat kiszedjük, ha előkerülnek. (Érdemes kipróbálni fiam találmányát, a "varázs bejglit", felét mákkal, felét dióval kenjük, és a mák felől feltekerjük.)
  2. Felgöngyöljük, a tepsit sütőpapírral béleljük, ráfektetjük. Az egész tojásokat keskeny pohárban villával "habosra" kavarjuk, majd megkenjük a rudakat.
  3. Sütés előtt 15 percig pihentetjük, megkenjük ismét, megszurkáljuk. (Ha vegyes is készül, figyeljünk, hogy más jelet kapjanak a különböző ízek.) Közepes tűzön pirosas barnára sütjük.
  4. Letakarva 1-2 napig pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.
  5. A megmentett rudakat fagyasztva tároljuk. Fagyasztóból elővéve szeleteljük, csak utána engedjük ki, így sokkal szebben szeletelhető, nem törik a teteje és nem lesz olyan lapos, mint a képen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 70 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nagymamám (Dédike) klasszikusa, bár az övét kellett volna lefotózni, neki szebben sikerültek. Gazdag ízek, tömény töltelék, a tészta csak arra van, hogy feltekerjük vele. A népszerűsége töretlen. Nagymamám receptje szerint ennek triplája, 18 nagy rúd bejgli készül 1 kiló lisztből. Annyira szeretik, hogy megéri a fáradtságot. Nem szakácskímélő recept, már az előkészítés aprítás, reszelés, pláne a darálás is ennél a mennyiségnél roppant időigényes, de egy évben egyszer megérdemlik szeretteink. Amit nem ettek meg, a fagyasztóba mentem, tökéletes vésztartalék váratlan vendégek esetén. Érdemes kipróbálni fiam találmányát, a kívül diós belül mákos bejglit, felét mákkal, felét dióval kenjük, és a mák felől feltekerjük.  A képen mini mákos bejgli látható, mert itthon kicsi a sütőm, ezért a megadott mennyiségből dupla annyi mini bejglit sütöttem.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek