r
Nosalty Logó

Aszalt szilvás tökmagos beigli

NS
Aszalt szilvás tökmagos beigli
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

tészta

töltelék

összeállítás

  • 1 db tojás (sárgája és fehérje külön-külön)

kenés

460
Kalória
7.9g
Fehérje
65.6g
Szénhidrát
19.6g
Zsír
30.4g
Víz
64.1g
Koleszterin
6.1g
Élelmi rost
23g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 460 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 5513 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tészta

töltelék

összeállítás

kenés

Összesen 334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 460 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    94.8 g

Zsír

  • Összesen
    234.7 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    769 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2952.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    680 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    680 mg
  • Foszfor
    1142 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    787.2 g
  • Cukor
    276 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

Víz

  • Összesen
    365.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1310 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    309 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    465 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1091 micro
  • α-karotin
    293 micro
  • β-karotin
    2209 micro
  • β-crypt
    476 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1274 micro
Összesen 5513 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 334 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet, cukrot, élesztőt kézi habverővel egy percen át keverjük. Könnyebb, mint szitálni, és a hozzávalókat egyenletesen eloszlatja, csomómentesen.
  2. Belemorzsoljuk a vajat és zsírt.
  3. Hozzáadjuk a tejet és tojássárgáját, és puha tésztát gyúrunk belőle. Ne gyúrjuk túl!
  4. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.

töltelék

  1. A tökmagot ledaráljuk, és félretesszük.
  2. Az aszalt szilva felét a cukor és víz felével konyhai robotgépben daraboljuk, majd tálban félretesszük. Az aszalt szilva másik felét is daraboljuk a cukor és víz fennmaradó részével.
  3. Az aszalt szilvát, tökmagot, fahéjat, koriandert, sót (ha használunk, a rumot) összekeverjük. Félretesszük.

összeállítás

  1. A tésztát kettéosztjuk. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán 25 cm*30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, ami 3-4 mm vastagságú.
  2. A tészta széleit -2 cm-es csíkban üresen hagyva- a töltelék felét eloszlatjuk rajta egyenletesen.
  3. Kiválasztjuk, hogy melyik hosszabb oldal egyenetlenebb, ami a bejgli aljára kerül majd. A fennmaradó 3 oldalt 2 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, ez a tölteléket tartja a bejgli tésztájában.
  4. A felhajtott hosszú oldalról elkezdjük tekerni.
  5. Egy fehér - jó minőségű - sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Nem kell lisztezni, vagy megkenni.
  6. A második tésztát is kinyújtjuk, megkenjük, felhajtjuk a széleket és feltekerjük. A két bejgli között 7 cm széles helynek kell lennie, mert sülés közben másfélszeresére kel minden oldalon. Ha a bejglik egymáshoz érnek összeragadnak, és nehezebb levenni a sütőpapírról.

kenés

  1. A sütőt 200 Celsius fokra elmelegítjük.
  2. A bejgliket a tojássárgájával megkenjük. Legalább 10 percre szikkadni hagyjuk. Fél óra alatt teljesen megszárad. Lehetőleg hűvös helyen, vagy a konyha hidegebb sarkában hagyjuk szikkadni, így nem kel túl a tészta, ami a felrepedését okozhatja később. Ha a tészta kiszárad, akkor is kirepedhet sütés közben.
  3. Tojásfehérjével is megkenjük a bejgliket, és szikkadni hagyjuk őket legalább 10 percre, legfeljebb 30 percre. Minél hosszabb ideig hagyjuk szikkadni a bejgliket, annál márványosabb lesz a bejgli héja.
  4. A bejgliket megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson. Ez segít, hogy a tészta ne repedjen meg sütés közben.
  5. Sütőbe téve a bejgliket 15 percig 200 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokra mérsékeljük a sütőt, és további 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsolva a bejgliket a sütőben hagyjuk 15 percig. Ezután rácson hagyjuk kihűlni. - Nehéz megállni, de fontos!
  6. A kihűlt bejgliket felszeletelhetjük. Jó étvágyat, és Boldog Karácsonyt!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Viszontagságos utazásaim a "tökéletes bejgli, mint a nagyié" útján egy-két rejtelemre véletlenül jöttem rá. Hiába kértem a receptet, a nagyim ránézésre tudja mennyi liszt kell, és nem hagy engem "vacakolni" a "méricskéléssel". Úgyhogy több receptet kipróbálva, azok nekem bevált sarkalatait ötvöztem. A célom vékony tészta volt bőséges töltelékkel, ami nem esik szét és kiadós. A bejglim nem kelesztett, csak addig pihen, míg a tölteléket összeállítom. A liszt minősége is mérvadó. A Lipóti pékségben lehetett kapni szilvás tökmagos péksütit, ami nagyon ízlett. Ugyan a töltelék íze nem egyezik meg a Lipóti pékségéével, de az ihlet onnan származik. Persze ne feledkezzük meg a szilva laxatív hatásáról! Két rúd lesz belőle.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek