Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bazargan - csirkés bulgur gránátalmával

Bazargan - csirkés bulgur gránátalmával
Bazargan - csirkés bulgur gránátalmával
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész onnan indult, hogy év elején párom szüleitől egy nagy csomag arab fűszeregyveleget kaptunk. Vásárfia az Emírségekből. Nagyon örültem neki, de egy jó darabig nem is mertem felbontani, mert akkor elfogy és hová lesz az ajándék... De hát ennek ez a lényege! Nem igaz? Persze ezeket a fűszereket egy kis utánajárással itthon is be lehet szerezni, de azért ez csak más. :D Szóval elkezdtem recepteket vadászni, bújni az itthoni szakácskönyveket és a netet. Aztán úgy egy hete vettem bulgurt (még sosem készítettem), hogy majd egyszer kipróbáljuk. Tegnap pedig gránátalmát is hoztam (szintén első alkalom). No innen nem volt megállás. Emlékeztem, hogy egyszer találtam egy gránátalmás bulgur ételt. Sikerült is újra rálelni a receptre. És persze, ha már megvan, akkor különböző variációkra is rákerestem. Persze a java angol nyelvű oldalakon, de azért csak összejött. :) Mindkettőnknek ízlett, úgyhogy készül máskor is.

További képek itt: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/bazargan-csirkes-bulgur-granatalmaval.html

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Van, ahol szárazon pirított diót vagy mandulát is raknak bele. Esetleg egy kis friss mentával bolondítják meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a bulgurt. Egy nagyobbacska fazékban a bulgur kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet felteszünk forrni. Enyhén sózzuk. Mikor forr, beletesszük a bulgurt, elkeverjük, lefedjük, mérsékeljük a lángot/hőt.
  2. Miközben a bulgur puhul, apró kockákra vágjuk a megtisztított vöröshagymát. A koriandert és a római köményt mozsárban összezúzzuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
  3. Egy magas falú serpenyőben kevés olajat és vajat (2-2 evőkanálnyi) hevítünk. Beleszórjuk a fahéj, koriander és a római kömény felét. Egy percig pirítjuk a fűszereket, majd rátesszük a csirkemellcsíkokat, sózzuk, kicsit borsozzuk és pár perc alatt puhára pároljuk.
  4. Míg a csirke és a bulgur puhul, felvágjuk a gránátalmákat, "kinyerjük" a rubinpiros magokat és a gyümölcs levét. (Egy nagy tál fölött érdemes csinálni az egész műveletet, így nem festjük át a konyhát :). 
  5. Közben a bulgur megpuhult (kb. 10-12 perc), felszívta a vizet, ezért levesszük a tűzről, átkeverjük, és visszafedjük. Mikor a hús megpuhult, ráöntjük a kész bulgurra, majd ismét lefedjük az edényt, hogy a hozzávalók ne hűljenek ki.
  6. Abban a serpenyőben, amiben a húst pároltuk ismét egy kevés vajat hevítünk, rátesszük a fűszerkeverék másik felét, beleszórjuk a felaprított hagymát és üvegesre pároljuk. Kissé megsózzuk, rátesszük a sűrített paradicsomot, a gránátalma levét és egy kevés vizet, majd 2-3 perc alatt összepároljuk. Ha kész, ezt is a bulgurhoz tesszük a gránátalma-magok felével együtt.
  7. A hozzávalókat összekeverjük, egy tálra halmozzuk, megszórjuk a gránátalma-magok másik felével, aprított petrezselyemmel, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 547
elküldve: 8
receptkönyvben: 285
elkészítve: 19/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

gránátalmás-csirkés bulgur, bulgur egytál csirkével és gránátalmával, fűszeres csirkés bulgur

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mazuhara
mazuhara Wed, 2017-08-23 11:38

Bár gránátalma nélkül és sima köménnyel, de fantasztikusan finom!!!
Ági

Vani13
Vani13 Thu, 2013-11-07 19:49

Szia! Érdeklődnék, nem kaptam római köményt. Mivel tudom helyettesíteni? Köszi

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Thu, 2015-09-03 23:51

Én is csak azt tudom válaszolni erre, amit Ági: mivel a római kömény jellegzetes ízét más fűszerrel nem lehet visszaadni (még keverékkel sem; képzeld el, rájöttem, hogy a római köménytől lesz az indiai ételeknek az a jellegzetes ízük, aromájuk, amelyről be lehet lőni, hogy á, ez indiai), naturaboltokban, Ázsia-boltokban nézz körül érte.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-11-07 20:08

Szia Vani13! Megmondom őszintén, nem nagyon van ötletem, mivel a római köménynek igen jellegzetes íze van. Esetleg próbáld meg gyógynövényboltban, először én is ott vettem. :) Remélem találsz hamarosan! Üdv: Ági

427
bulgur 40 dkg
csirkemell filé 40 dkg
gránátalma 2 db
vöröshagyma 2 közepes fej
sűrített paradicsom 2 ek
koriandermag 1 ek
római kömény 1 ek
fahéj 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
vaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor
víz 1 dl