r
Nosalty Logó

"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Durcsó
"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 508 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 3048 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 230 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    129.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    206 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 508 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.7 g

Zsír

  • Összesen
    198.9 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3037.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1409 mg
  • Nátrium
    810 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    776.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1238 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 3048 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 230 Kcal

Hozzávalók

A páchoz

A raguhoz

Elkészítés

A páchoz

  1. A bárányhúst 1,5-2 centis kockákra vágjuk. (Ennyi hús kb. 1 egész, csontos combon vagy lapockán található, ezek megfelelők ehhez a fogáshoz. Kicsontozni sokáig tart, ezt nem számoltam az elkészítési időbe!)
  2. Elkészítjük a pácot, beleforgatjuk a húst, s egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt is egy éjszakára áztatjuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
  3. Másnap a csicseriborsót új vízben feltesszük főni 1,5 órára (kuktában 1 óra), vagy amíg megpuhul.
  4. A húst némi extra olívaolajjal, pácostul pár perc alatt megpirítjuk, majd kiszedjük az edényből. Az edényben maradt szaftot egy pohárba öntjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen. (Ha csak olaj marad az edényben, azt benne hagyjuk.)
  5. Felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, s az edényben maradt olajon (ezt kiegészíthetjük) megdinszteljük őket. Ezután felöntjük a szaftos vízzel, majd felforraljuk.
  6. Mikor forr, hozzáadjuk a megpirított húst, kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, lefedjük az edényt, s mérsékelt tűzön, lassan rotyogtatva 1 órán át - vagy amíg a hús megpuhul - főzzük.
  7. Ekkor beletesszük a megfőtt csicseriborsót, az olívabogyót, a mazsolát, néhány csík citromhéjat, s további 20 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha kell, utánasózzuk.
  8. Kuszkusszal tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott korianderzölddel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 18166
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 04.

Ajánló

Egész nyugodtan lehet marhahúsból is készíteni. A bárány ne legyen akadály, mert itt a fűszerek és kiegészítők íze a leglényegesebb. Kuszkusz az igazi mellé, de akár rizzsel is lehet próbálkozni. Ha nincs előfőzött kuszkuszunk, akkor sem kell megijedni! 1,5 dl száraz kuszkusz 1 perc alatt megpirítunk 2 ek olajon, majd felöntjük 2,5 dl forró, sós vízzel. Lefedjük, 1 percig még a tűzön hagyjuk, majd 10 percre félretesszük gőzölődni, és kész is!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
Durcsó 161 recept

A fantáziadús címet a Barátság-kőolajvezeték mintájára adtam a receptnek: az étek ugyanis a népek közti szeretetteljes összefogás eredményeképpen jöhetett létre. (Ezúttal tényleg, nem úgy, mint a kőolajvezeték... mindegy.) Én, a magyar, ugyanis Angliában tanultam német barátaimtól, akik francia szakácskönyvükből nézték ki az algériai receptet. (Franciaország és Algéria "szeretetteli" kapcsolatát most ne firtassuk...) Mikor karácsonyra hazalátogattam, mindenképp meg akartam mutatni az otthoniaknak mind a keleties csicseriborsót és kuszkuszt, mind a nálunk szintén nem túl gyakori bárányt (anyukám eddig csak Erdélyben evett, és a lehártyázás-zsírozás miatt nagy mumusnak számított). El is kértem a receptet, s óriási akció keretében még bárányt is tudtam szerezni. A Hunyadi téri piacon kétszer álltam sorba, s egy fél vagyont fizettem a combért... Ezután hatalmas családi teamwork kellett a bari kicsontozásához. De végül siker koronázta a dolgot, s újévkor csodás búcsúebéd kerekedett belőle.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

<a href="http://www.happybirthdayfriends.com/wishing-you-a-happy-birthday/">Happy Birthday</a> <a href="http://www.happybirthdayfriends.com/wishing-you-a-happy-birthday/">Birthday</a> <a href="http://www.happybirthdayfriends.com/wishing-you-a-happy-birthday/">Birthday wishes</a>

Hozzávalók

A páchoz

A raguhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek