r
Nosalty Logó

"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)

Durcsó
"Barátság"-bárány (algériai bárányragu)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A páchoz

A raguhoz

508
Kalória
21.6g
Fehérje
32.1g
Szénhidrátok
33.1g
Zsír
129.4g
Víz
60g
Koleszterin
5.1g
Rost
11.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 508 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 3048 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A páchoz

A raguhoz

Összesen 230 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    129.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    206 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 508 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.7 g

Zsír

  • Összesen
    198.9 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3003.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1409 mg
  • Nátrium
    810 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    776.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1238 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 3048 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

A páchoz

  1. A bárányhúst 1,5-2 centis kockákra vágjuk. (Ennyi hús kb. 1 egész, csontos combon vagy lapockán található, ezek megfelelők ehhez a fogáshoz. Kicsontozni sokáig tart, ezt nem számoltam az elkészítési időbe!)
  2. Elkészítjük a pácot, beleforgatjuk a húst, s egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt is egy éjszakára áztatjuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
  3. Másnap a csicseriborsót új vízben feltesszük főni 1,5 órára (kuktában 1 óra), vagy amíg megpuhul.
  4. A húst némi extra olívaolajjal, pácostul pár perc alatt megpirítjuk, majd kiszedjük az edényből. Az edényben maradt szaftot egy pohárba öntjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen. (Ha csak olaj marad az edényben, azt benne hagyjuk.)
  5. Felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, s az edényben maradt olajon (ezt kiegészíthetjük) megdinszteljük őket. Ezután felöntjük a szaftos vízzel, majd felforraljuk.
  6. Mikor forr, hozzáadjuk a megpirított húst, kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, lefedjük az edényt, s mérsékelt tűzön, lassan rotyogtatva 1 órán át - vagy amíg a hús megpuhul - főzzük.
  7. Ekkor beletesszük a megfőtt csicseriborsót, az olívabogyót, a mazsolát, néhány csík citromhéjat, s további 20 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha kell, utánasózzuk.
  8. Kuszkusszal tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott korianderzölddel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 100 perc

A fantáziadús címet a Barátság-kőolajvezeték mintájára adtam a receptnek: az étek ugyanis a népek közti szeretetteljes összefogás eredményeképpen jöhetett létre. (Ezúttal tényleg, nem úgy, mint a kőolajvezeték... mindegy.) Én, a magyar, ugyanis Angliában tanultam német barátaimtól, akik francia szakácskönyvükből nézték ki az algériai receptet. (Franciaország és Algéria "szeretetteli" kapcsolatát most ne firtassuk...) Mikor karácsonyra hazalátogattam, mindenképp meg akartam mutatni az otthoniaknak mind a keleties csicseriborsót és kuszkuszt, mind a nálunk szintén nem túl gyakori bárányt (anyukám eddig csak Erdélyben evett, és a lehártyázás-zsírozás miatt nagy mumusnak számított). El is kértem a receptet, s óriási akció keretében még bárányt is tudtam szerezni. A Hunyadi téri piacon kétszer álltam sorba, s egy fél vagyont fizettem a combért... Ezután hatalmas családi teamwork kellett a bari kicsontozásához. De végül siker koronázta a dolgot, s újévkor csodás búcsúebéd kerekedett belőle.

További receptek

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Így nevelj kaprot a kertedben, hogy bő termésű legyen

A kapor az egyik legmegosztóbb fűszernövény: vannak, akik minden ételben el tudnak képzelni egy kevéskét belőle, míg az ellentábor már az illatát (szagát?) sem bírja elviselni. Ha úgy érzed, a te kertedben ott a helye, akkor olvass tovább, hogy a lehető legtöbb teremjen belőle!

Top Receptek