Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-epres teljes kiőrlésű pite

Almás-epres teljes kiőrlésű pite
Almás-epres teljes kiőrlésű pite
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a pite a "legkedvencebb piténk", amit eddig készítettem. Azt hihetnénk, hogy az olyan tészta, ami teljes kiőrlésű liszttel készül, az nem lehet olyan finom, mint a hagyományos...na ez itt pont nem igaz! Hozzá kell tenni, hogy igazán mennyeivé az eredeti receptben a barna cukor teszi, de így is finom lesz!

Szóval pont, hogy emiatt a liszt miatt, nem lesz annyira kemény, mint az amerikai pite tészták, hanem éppen csak roppanós, és a tömény gyümölcs töltelék pedig finoman átáztatja. Na és a töltelék! Amilyen egyszerű, olyannyira finom...

 

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

Mi nagyon szeretjük úgy is, hogy a maradék tésztából, vagy esetleges másfeles mennyiségből mini pitéket csinálok úgy, hogy a tésztát szilikon muffin-kosarakba teszem, és azt töltöm meg és díszítem. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. Daraboljuk fel az almát és az epret (működik fagyasztott eperrel is, akkor nem kell azt darabolni). Egy lábasba dobjuk bele a vajat, és kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a gyümölcsöket és a cukrot.
  2. Addig főzzük, amíg az alma meg nem puhul és felveszi az eper színét - igen, szét fog főni egy kicsit. Zárjuk el, és facsarjunk bele egy kis citromlevet, majd hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a tésztát.

Tészta

  1. Keverjük el a lisztet a fahéjjal, sóval és a cukorral, majd morzsoljuk el a vajjal. 3-4 ek víz hozzáadásával gyúrjunk belőle tésztát, és tegyük a hűtőbe fél órára, ha sietünk 15 percre a fagyóba. Ez azért kell, mert sokkal lágyabb lesz a tészta, mintha fehér liszttel csinálnánk, de ha lehűtjük, pont megfelelő állagú lesz a nyújtáshoz.
  2. Nyújtsuk ki a tészta 2/3-át, és egyengessük bele a kivajazott-lisztezett formába. Halmozzuk rá a tölteléket. A maradék tésztát használjuk díszítésre, legegyszerűbb az egymásra fektetett csíkok megoldás.
  3. 165 fokon, hőlégkeveréssel süssük 40 percig, illetve amíg kissé megpirul a teteje. A minipitéknél elég 30 perc.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 314
elküldve: 1
receptkönyvben: 76
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Egnecsy

Mióta szakács: 2019.03.30.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, epres lepény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

353
teljes kiőrlésű liszt 22 dkg
édesítőszer 120 g
fahéj 3 kávéskanál
vaj 12 dkg
víz 4 ek
1 csipet
alma 50 dkg
eper 25 dkg
vaj 3 dkg
édesítőszer 1 ek
citromlé 1 ek