r
Nosalty Logó

Majdnem fitt szamócás pite

Lesteria
Majdnem fitt szamócás pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

610
Kalória
10.5g
Fehérje
80.3g
Szénhidrát
29.5g
Zsír
240.9g
Víz
99.3g
Koleszterin
10.3g
Élelmi rost
17.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 610 kcal
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 2444 kcal
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 150 kcal
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    240.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    278 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    222 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    258 micro
Összesen 610 kcal
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    118.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1786.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    975 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    321.3 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    963.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1190 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    466 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    140 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1112 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    888 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1033 micro
Összesen 2444 kcal
  • 3% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 150 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A tésztához a liszteket elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd hozzáreszeljük a citromhéjat.
  2. Ezután hozzáadjuk az erythritolt (vagy bármely szilárd édesítőt) és a vaníliás cukrot, majd a tojással együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tészta összeállításához szükség lehet 1-2 evőkanál hideg tejre is.
  3. Folpackba csomagolva a hűtőben legalább fél órát pihentetjük a kész tésztabucit.
  4. Az almákat megpucoljuk, nyolcadokba vágjuk és vékonyan felszeleteljük. A szamócát megmossuk, majd ízlés és művészi indíttatás szerint feldaraboljuk (négybe-félbe-karikázva-szeletelve). Én rusztikusan szeretem. :) Az arány változhat, de a töltelék végsúlya legyen kb. 1 kg. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, a fahéjat, vaníliaaromát és a keményítőt, majd alaposan összekeverjük, és mehet a pitébe.
  5. A pite összeállításakor a tészta 2/3 részét kinyújtjuk, majd vajazott-lisztezett piteformába tesszük, a lelógó széleket lenyisszantjuk. A tészta maradék 1/3 részét is kinyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk (ez majd a rácsozáshoz kell).
  6. A zabpehellyel megszórjuk a formában heverő tésztát (erre azért van szükség, hogy felszívja a szamóca epikus mennyiségű levét), majd a tölteléket ráhalmozzuk, és kicsit elegyengetjük.
  7. Az elkészített tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét, lekenjük tojássárgájával, és 200°C-ra elmelegített sütőbe toljuk (légkeverésen). 10 percig 200°C-on sütjük, majd a mérsékeljük a hőmérsékletet 180°C-ra, és így sütjük aranybarnára (kb. még 30 perc).
  8. Eléggé lehetetlen, de érdemes megvárni, míg kihűl a süti, akkor a sok-sok csodás szaft a keményítőtől megszilárdul, és nem folyik világgá. :) Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Imádok pitét sütni, számomra az egyik legotthonosabb érzés a világon. De ha rágondolok arra a rengeteg vajra, aztán meg rögtön a diétámra....hát nem összeegyeztethető. Mostanság próbálok olyan recepteket kikísérletezni, amik valamennyire kevésbé kalória- (na meg zsír és cukor-)dúsak, mint az eredeti társaik, de azért nem is vesztenek annyit az élvezeti értékükből, hogy egy fűrészporos ajtókilinccsel vetekedjenek...azaz igyekszem az arany középút felé. Ez a pite alacsony zsírtartalmú (60 %) margarinnal készült, na meg kalóriamentes édesítővel, de ezeket bátran lehet csereberélni bármi másra.

További receptek

Olasz tejberizspite

Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami ...

Lakos Benedek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek