Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alekszej desszert - ribizli, ruby, étcsokoládé

Alekszej desszert - ribizli, ruby, étcsokoládé
Alekszej desszert - ribizli, ruby, étcsokoládé
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel ezt a tortát a Hemofília Világnapjára terveztem, ezért II. Miklós, orosz cár fia után neveztem el, aki a történelemben a leghíresebb hemofíliás volt. Az alapja egy nagyon gazdag csokoládétorta, ami minden bizonnyal a fiatalon elhunyt nagyherceg kedvence lett volna. A közepén lévő gyümölcsteazselé a gyermekek reggelét hivatott jelképezni, a benne lévő kakukkfű pedig a szabadban való kirándulások illatát idézi. Rajta egy nagyon gyümölcsös, vér színű ribizlikrém van, aminek egy kis balzsamecettel adtam egyedi, cári udvarba méltó komolyságot. Az egészet pedig egy nagyon selymes ruby csokoládéból készült krém koronázza meg, ami jelenleg a világ legkülönlegesebb csokoládéja, majdnem annyira ritka, mint a vérzékeny betegek…

hozzávalók / 8 adag

Ruby namelaka

Balzsamecetes ribizli crémeux

Kakukkfüves gyümölcsteazselé

Lisztmentes csokoládétorta

Korall tuile

Szólj hozzá!

elkészítés

Ruby namelaka

  1. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk. A tejet felforrósítjuk, majd az apróra vágott csokoládéra öntjük, és simára elkeverjük. Hozzáadjuk a jól kinyomkodott lapzselatint.
  2. Két részletben hozzácsorgatjuk a hideg tejszínt. Egy dobozban a hűtőbe tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen megdermed.

Balzsamecetes ribizli crémeux

  1. Jéghideg vízbe beáztatjuk a zselatinlapot. Vízfürdő felett 90 °C-ra, csípősre melegítjük a ribizlipürét. Egy másik tálban egy villával simára keverjük a tojást a cukorral, majd óvatosan, több adagban hozzácsorgatjuk a gyümölcspürét.
  2. Visszatesszük a vízfürdő fölé, és 95°C-ra melegítjük, miközben folyamatosan keverjük egy spatulával. Annyira be fog sűrűsödni, hogy ha végighúzzuk az ujjunk a spatula hátán, egyenes csíkot kapunk a krémben.
  3. Kifacsarjuk és beletesszük a zselatint és a balzsamecetet, majd ha egy kicsit hűlt, a vajat is, és botmixerrel selymesre keverjük. Egy dobozban hagyjuk hűlni a hűtőben.

Kakukkfüves gyümölcsteazselé

  1. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk. A ribizlit összekeverjük a vízzel, citromlével és cukorral, majd a gyümölcstea-filterekkel és kakukkfűvel együtt felforraljuk. Levesszük a tűzről, majd öt perc után eltávolítjuk belőle a filtert, és hozzáadjuk az alaposan kicsavart lapzselatint.
  2. Egy 16 cm-es, kerek formát kibélelünk folpackkal, és beleöntjük a zselét. Fagyasztóba tesszük, hogy könnyen tudjunk majd vele bánni.

Lisztmentes csokoládétorta

  1. Egy 20 cm-es, kerek sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral. Megolvasztjuk az étcsokoládét, majd hozzáadjuk a puha vajat, és simára keverjük, amíg szép krémes lesz. A vajnak nem szabad teljesen megolvadnia.
  2. Az összekevert cukrot, sót és keményítőt a csokis keverékhez keverjük egy habverővel, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást és a vaníliát, és habverővel simára keverjük. Hozzászitáljuk a kakaóport, a mandulalisztet, hozzáadjuk a manduladarabokat, és egy spatulával elkeverjük.
  3. 190 °C-on sütjük 20-25 percig, vagy ameddig egy fogpiszkálót beleszúrva, az tisztán ki nem jön. Kicsit hűtjük, de még mindig meleg legyen, amikor áttesszük a tálalótálra.

Korall tuile

  1. Összekeverjük az összes hozzávalót, majd egy száraz, tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, és beleöntünk egy evőkanálnyit a masszából. Addig sütjük, amíg a víz elpárolog, és a tuile megszilárdul. Papírtörlőre helyezzük.

Összeállítás

  1. Az elemeket érdemes a fent leírt sorrendben megcsinálni, hogy minden pont ugyanakkorra dermedjen meg, hűljön ki. A csokoládétortát a tálalóra tesszük. A közepét hajszálvékonyan megkenjük a ruby krémmel. Ez segít majd ott tartani a zselét. Ráhelyezzük a zselét, és óvatosan eltávolítjuk róla a fóliát.
  2. Várunk egy keveset, amíg a zselé kiolvad, közben felkeverjük a két krémet, amíg azok szépen adagolhatóak lesznek. A ribizlikrémet sima, a ruby krémet csillagcsöves habzsákba tesszük, és kicsit szabálytalanul, kisebb-nagyobb stufnikat nyomunk a tortára úgy, hogy teljesen elfedje azt.
  3. Piros korall tuile–lel és fehér harangvirágokkal díszítjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 085
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

La Myrtille

Mióta szakács: 2019.03.29.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: Anyák napja, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

ribizlitorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

447
csokoládé 100 g
tej 50 ml
habtejszín 100 g
lapzselatin 1 db
1 csipet
piros ribizli 120 g
tojás 1 db
cukor 45 g
lapzselatin 1 db
vaj 15 g
balzsamecet 1 teáskanál
víz 80 g
piros ribizli 80 g
citromlé 5 ml
cukor 12 g
lapzselatin 2 db
kakukkfű 1 kk
teafilter 2 db
étcsokoládé 115 g
vaj 75 g
cukor 110 g
tojás 2 db
mandulaliszt 26 g
cukrozatlan kakaópor 6 g
étkezési keményítő 1 g
1 csipet
vanília kivonat 1 kávéskanál
mandula 35 g
víz 40 g
napraforgó olaj 15 g
finomliszt 5 g
ételfesték 2 csepp