Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás-barackos panettone

Áfonyás-barackos panettone
Áfonyás-barackos panettone
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az olaszok bejglije minden évben gyönyörű csomagolásával csábít az üzletek polcain. Úgy döntöttem, hogy idén nem vásárolunk, hanem saját kezűleg készítem el.

hozzávalók / 6 adag

Panettone

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Panettone

  1. Áztassuk forró vízbe a szárított gyümölcsöket egy fél órára, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. Közben az élesztőt futtassuk fel a langyos tej és egy kis cukor társaságában.
  2. Tegyük a lisztet, a cukrot, a sót egy nagy tálba, keverjük össze, majd képezzünk mélyedést a közepén, tegyük bele a tojást és az egyik sárgáját, a vajat és az élesztős mixet. Géppel vagy kézzel keverjünk sima, egy kissé ragadós tésztát belőle. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk még hozzá lisztet.
  3. Gyúrjuk bele a gyümölcsöket, a citrom és a narancs héját, majd lisztezett munkafelületen gyúrjuk még egy három percig. Formázzunk gombócot belőle, tegyük vissza az edénybe, fedjük be folpackkal, és meleg helyen pihentessük egy másfél-két óráig, míg kétszeresére nem dagad.
  4. Helyezzük a gombócot ismét lisztezett felületre, gyúrjuk egy percig, majd adjuk hozzá a csokoládét. Formázzunk ismét gombócot belőle, és helyezzük olajozott formába. Ha tehetjük, akkor igazi papír panettone formát használjunk, akkor természetesen olajozni sem kell. (Én egy 20 centiméter széles, magas lábost használtam, forma híján.) Ismét hagyjuk pihenni, míg kétszeresére nem dagad.
  5. A megmaradt tojássárgát keverjük ki egy pici tejjel, és kenjük meg vele a panettone tetejét. Ezután vágjuk be keresztben, majd hagyjuk még pihenni egy 15 percet. Közben kezdjük el előmelegíteni a sütőt.
  6. A panettonét tegyük a sütő alsó vagy a középső rácsára, és 30-40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje jól átsült-e. Ha igen, akkor vegyük ki, és hagyjuk pihenni egy 5 percet, majd szedjük ki a formából, és hagyjuk hűlni.

Díszítés

  1. A tojásfehérjéből, a cukorból és a fél citrom levéből készítsünk cukormázat.
  2. Törjük meg a mandulát és a kesudiót, öntözzük meg a cukormázzal a sütemény tetejét, és szórjuk rá a megtört darabokat.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x12 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 892
elküldve: 8
receptkönyvben: 327
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi aszalt gyümölcsös kelt tészta, olasz ünnepi kalács, olasz karácsonyi kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Malandrina
Malandrina / Malandrina Wed, 2015-12-23 15:53

Kedves Anna! Megsütöttem a régóta tervezett panettone-t a recepted alapján. Az állaga fantasztikus módon teljesen olyan, mint az eredetinek, amibe beleszerettem Olaszországban. Ízre lehetne picit édesebb, de tény, hogy én kihagytam belőle az aszalt gyümölcsöket és csak csoki került bele. Nagyon finom, legközelebb is biztosan megcsinálom! Köszönöm szépen! :)

vm2011
vm2011 Tue, 2013-12-24 11:55

kedves Anna!
tegnap megsütöttem életem első pannettonéját:nagyon finom puha lett:)))köszönöm a receptet!kuglóf formában készítettem,mert nincs magas fazekam.kelt tésztához való lisztet használtam és a tetejére csak mandula került.remélem még marad belőle holnapra!
szép karácsonyt kívánok Neked!
brumi

795
tej 125 ml
friss élesztő 25 g
cukor 100 g
finomliszt 450 g
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
vanília kivonat 2 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
vaj 100 g
étcsokoládé 100 g
aszalt gyümölcsök 80 g
0.5 teáskanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 100 g
citromlé 0.5 citromból nyert
mandula 5 dkg
kesudió 5 dkg