Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone biribarikától

Panettone biribarikától
Panettone biribarikától
95 perc / előkészület: 30 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy magazin oldalán találtam a receptet. Nem bántam meg! Nem szoktam instant élesztőt használni, pláne nem felfuttatni, de betartottam minden betűjét a receptnek, és isteni kalács lett belől! Amúgy szoktunk kapni ilyen "eredeti" olasz kalácsot, de ezek után az olyan mű ízű! Aki szereti, megszórhatja kakaóporos porcukorral is.

Állítólag egy napot állni kell hagyni.... mi nem birtuk ki... isteni lett.:)

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Reggelire gyerekeknek, felnőtteknek vagy a nap bármely szakaszában jól esik egy szelet belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy tasak élesztőt és 5 dkg lisztet, lefedjük, 30 percig kelesztjük (nem lesz olyan habos, mint az igazi élesztővel).
  2. Egy nagy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a másik élesztőt, 3 dl langyos vizet, és összekeverjük, majd hozzáadunk 30 dkg lisztet, 3 tojást, a vaj felét, 10 dkg cukrot. Alaposan összekeverjük, letakarjuk, egy órát kelesztjük.
  3. Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet, cukrot, vajat, tojást ,tojássárgát, van. cukit, sót. Jól átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük kb. másfél órát. (Én kézimixerrel kavartam-gyúrtam :elég híg volt, de miután megkelt, már jó lett az állaga).
  4. Kelesztés után belegyúrjuk a citrom-, a narancshéjakat, a gyümölcsöket, majd a formába helyezzük. (20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába magasításként 2-3 réteg sütőpapírt tegyünk.) Majd hagyjuk megint egy órát kelni.
  5. Előmelegített sütőben15 percig 190 fokon, majd 170 fokra csökkentve a hőmérsékletet 45-50 percig süssük. Érdemes legalulra tenni, és egyből letakarni a tetejét. Tűpróba!
  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 611
elküldve: 0
receptkönyvben: 93
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

biribarika

Mióta szakács: 2011.02.04.
19 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

olasz kuglóf, olasz kalács, karácsonyi kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Niki44
Niki44 / Niki44 Tue, 2013-06-25 14:14

Annyira gyönyörű :)) szép munka!!
Kár hogy élesztős és nem ehetem.. :(

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2012-11-25 11:04

Kedves Biribarika! Ez biztosan telepátia. Kb. 1 hete nézegetem a panettone-recepteket, mert tavaly Olaszországban élő sógorom hozott karácsonyra a sarki pékségükből és nagyon ízlett. Finom, hosszúszálú, nem túl édes, inkább dagasztott kenyér-állagú volt és megpróbálnám megsütni. Úgyhogy jókor jött a recepted, köszönöm! Éva

727
finomliszt 80 dkg
instant élesztő 2 tasak
tej 1 dl
cukor 25 dkg
vaj 25 dkg
tojás 4 db
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
mazsola 15 dkg
kandírozott citromhéj 10 dkg
mandula 5 dkg
áfonya 5 dkg
1 csipet