Medvehagymapesztó
480 kcal
Téli medvehagymakrémleves
409 kcal
Sonkás-medvehagymás kalács
Leírás
Medvehagymapesztó – receptek, leírás, tippek
A medvehagymapesztó a friss medvehagyma zsenge leveleiből készült, harsogóan zöld, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű sós krém. Tavasszal, szezonálisan készítsük, frissen, pár nap alatt fogyasszuk el!
A medvehagymapesztót fogyaszthatjuk kenyérrel, pirítóssal, előételként, mártogatósként, illetve felhasználhatjuk tésztaételek feltéteként, de akár salátákban, húspácokban is. A medvehagyma egy különleges (gyógy)növény, és már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték. A medvehagyma szedése rendkívül népszerű koratavaszi program az erdőkben, de vigyázzunk, mert a növény levelei összekeverhetők a mérgező, ugyanakkor szezonális gyöngyvirág leveleivel!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a medvehagymapesztó?
A pesztó (pesto) egy Olaszországból származó, világhírű szószfajta, amely olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula, stb.), só, bors, olívaolaj, esetleg zöldségek, legtöbbször paradicsom, illetve sajtok hozzáadásával készül. Két fő fajtája a piros (paradicsomalapú) és a zöld (bazsalikomalapú), de akár rukkolából, pisztáciából és persze medvehagymából is készíthetjük. A medvehagymapesztót számos különböző recept alapján készíthetjük, kerülhet bele parmezán, chili, bors, de akár további friss zöld leveles is (spenót, rukkola, bazsalikom, petrezselyem stb.)
Hogy készül a medvehagymapesztó?
Egy alap medvehagymapesztó fő összetevői a következők: friss medvehagyma, olívaolaj, só, bors, parmezán, esetleg plusz fokhagyma, opcionálisan friss petrezselyem. Ezeket beletesszük egy aprítógépbe, összeaprítjuk, és menet közben csurgatunk még hozzá az olívaolajból. Tovább pépesítjük, nem baj, ha nem teljesen sima, jót tesz az állagának, ha egy picit darabos! Pontos recept itt, de ezt a rusztikus medvehagymapesztó-receptet is próbáljátok ki
Mire jó a medvehagymapesztó?
Mivel a friss medvehagyma rendkívül egészséges, a belőle készült medvehagymapesztó is az, hiszen nem hőkezeljük. A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, és serkenti a bélműködést. Sokáig fontos gyógynövényként kezelték, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták, mint egy természetes antibiotikumot: a fokhagymához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. A konyhában sokféleképpen használható, például készülhet belőle saláta, húsétel, pogácsa, rizottó, de medvehagymapesztó is.
Mi készülhet a medvehagymapesztóból?
Készülhet belőle isteni finom medvehagymapesztós tészta, kerülhet különleges vegán gofri mellé, de felhasználhatjuk egy kiadós, húsmentes medvehagymapesztós fusillihoz is!
Még több medvehagymapesztós receptért görgess lejjebb!
100 g Medvehagymapesztó
fehérjetartalom
7 g
zsírtartalom
7 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
980 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
7 g
Zsír
telített zsírsav
7 g
ásványi anyagok
Nátrium
980 mg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
7 g
vitaminok