Medvehagymapesztó

A medvehagymapesztó a friss medvehagyma zsenge leveleiből készült, harsogóan zöld, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű sós krém. Tavasszal, szezonálisan készítsük, frissen, pár nap alatt fogyasszuk el!

Leírás

Medvehagymapesztó – receptek, leírás, tippek

A medvehagymapesztót fogyaszthatjuk kenyérrel, pirítóssal, előételként, mártogatósként, illetve felhasználhatjuk tésztaételek feltéteként, de akár salátákban, húspácokban is. A medvehagyma egy különleges (gyógy)növény, és már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték. A medvehagyma szedése rendkívül népszerű koratavaszi program az erdőkben, de vigyázzunk, mert a növény levelei összekeverhetők a mérgező, ugyanakkor szezonális gyöngyvirág leveleivel!

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a medvehagymapesztó?

Medvehagymapesztó

A pesztó (pesto) egy Olaszországból származó, világhírű szószfajta, amely olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula, stb.), só, bors, olívaolaj, esetleg zöldségek, legtöbbször paradicsom, illetve sajtok hozzáadásával készül. Két fő fajtája a piros (paradicsomalapú) és a zöld (bazsalikomalapú), de akár rukkolából, pisztáciából és persze medvehagymából is készíthetjük. A medvehagymapesztót számos különböző recept alapján készíthetjük, kerülhet bele parmezán, chili, bors, de akár további friss zöld leveles is (spenót, rukkola, bazsalikom, petrezselyem stb.)

Hogy készül a medvehagymapesztó?

Egy alap medvehagymapesztó fő összetevői a következők: friss medvehagyma, olívaolaj, só, bors, parmezán, esetleg plusz fokhagyma, opcionálisan friss petrezselyem. Ezeket beletesszük egy aprítógépbe, összeaprítjuk, és menet közben csurgatunk még hozzá az olívaolajból. Tovább pépesítjük, nem baj, ha nem teljesen sima, jót tesz az állagának, ha egy picit darabos! Pontos recept itt, de ezt a rusztikus medvehagymapesztó-receptet is próbáljátok ki

Mire jó a medvehagymapesztó?

Mivel a friss medvehagyma rendkívül egészséges, a belőle készült medvehagymapesztó is az, hiszen nem hőkezeljük. A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, és serkenti a bélműködést. Sokáig fontos gyógynövényként kezelték, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták, mint egy természetes antibiotikumot: a fokhagymához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. A konyhában sokféleképpen használható, például készülhet belőle saláta, húsétel, pogácsa, rizottó, de medvehagymapesztó is.

Mi készülhet a medvehagymapesztóból?

Készülhet belőle isteni finom medvehagymapesztós tészta, kerülhet különleges vegán gofri mellé, de felhasználhatjuk egy kiadós, húsmentes medvehagymapesztós fusillihoz is!

Még több medvehagymapesztós receptért görgess lejjebb!

390
Kalória
7g
Fehérje
8g
Szénhidrát
36g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
2g
Élelmi rost
7g
Cukor

100 g Medvehagymapesztó

fehérjetartalom

7 g

zsírtartalom

7 g

szénhidráttartalom

8 g

víztartalom

0 g

gramm medvehagymapesztó?

Top ásványi anyagok

Nátrium

980 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

7 g

Zsír

telített zsírsav

7 g

ásványi anyagok

Nátrium

980 mg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

7 g

vitaminok

31 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...