Medvehagymapesztó

Leírás

Medvehagymapesztó – receptek, leírás, tippek

A medvehagymapesztó a friss medvehagyma zsenge leveleiből készült, harsogóan zöld, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű sós krém. Tavasszal, szezonálisan készítsük, frissen, pár nap alatt fogyasszuk el!

A medvehagymapesztót fogyaszthatjuk kenyérrel, pirítóssal, előételként, mártogatósként, illetve felhasználhatjuk tésztaételek feltéteként, de akár salátákban, húspácokban is. A medvehagyma egy különleges (gyógy)növény, és már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték. A medvehagyma szedése rendkívül népszerű koratavaszi program az erdőkben, de vigyázzunk, mert a növény levelei összekeverhetők a mérgező, ugyanakkor szezonális gyöngyvirág leveleivel!

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Medvehagymapesztó

Mi az a medvehagymapesztó?

A pesztó (pesto) egy Olaszországból származó, világhírű szószfajta, amely olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula, stb.), só, bors, olívaolaj, esetleg zöldségek, legtöbbször paradicsom, illetve sajtok hozzáadásával készül. Két fő fajtája a piros (paradicsomalapú) és a zöld (bazsalikomalapú), de akár rukkolából, pisztáciából és persze medvehagymából is készíthetjük. A medvehagymapesztót számos különböző recept alapján készíthetjük, kerülhet bele parmezán, chili, bors, de akár további friss zöld leveles is (spenót, rukkola, bazsalikom, petrezselyem stb.)

Hogy készül a medvehagymapesztó?

Egy alap medvehagymapesztó fő összetevői a következők: friss medvehagyma, olívaolaj, só, bors, parmezán, esetleg plusz fokhagyma, opcionálisan friss petrezselyem. Ezeket beletesszük egy aprítógépbe, összeaprítjuk, és menet közben csurgatunk még hozzá az olívaolajból. Tovább pépesítjük, nem baj, ha nem teljesen sima, jót tesz az állagának, ha egy picit darabos! Pontos recept itt, de ezt a rusztikus medvehagymapesztó-receptet is próbáljátok ki

Mire jó a medvehagymapesztó?

Mivel a friss medvehagyma rendkívül egészséges, a belőle készült medvehagymapesztó is az, hiszen nem hőkezeljük. A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, és serkenti a bélműködést. Sokáig fontos gyógynövényként kezelték, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták, mint egy természetes antibiotikumot: a fokhagymához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. A konyhában sokféleképpen használható, például készülhet belőle saláta, húsétel, pogácsa, rizottó, de medvehagymapesztó is.

Mi készülhet a medvehagymapesztóból?

Készülhet belőle isteni finom medvehagymapesztós tészta, kerülhet különleges vegán gofri mellé, de felhasználhatjuk egy kiadós, húsmentes medvehagymapesztós fusillihoz is!

Még több medvehagymapesztós receptért görgess lejjebb!

390
Kalória
7g
Fehérje
8g
Szénhidrát
36g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
2g
Élelmi rost
7g
Cukor

100 g Medvehagymapesztó

fehérjetartalom

7 g

zsírtartalom

7 g

szénhidráttartalom

8 g

víztartalom

0 g

gramm medvehagymapesztó?

Top ásványi anyagok

Nátrium

980 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

7 g

Zsír

telített zsírsav

7 g

ásványi anyagok

Nátrium

980 mg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

7 g

vitaminok

31 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.