r
Nosalty Logó

Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A kapros joghurthoz

Összesen 495 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A kapros joghurthoz

Összesen 1984 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A kapros joghurthoz

Összesen 59 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1642.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    1242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    834 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1409 micro
Összesen 495 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    150.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6568.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    739 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    493 mg
  • Nátrium
    4968 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1028.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1003 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    576 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    3337 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5637 micro
Összesen 1984 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 59 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A kapros joghurthoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A friss zöldbab/vajbab végeit levágjuk, alaposan megmossuk. Egy nagyobb főzőedényben enyhén sós vizet forralunk.
  2. A 4-5 percre forró, lobogó vízbe tesszük a zöldbabot, majd kivesszük és rövid időre jeges vízbe tesszük, visszahűtjük őket (blansírozzuk).
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát egy mozsárban finomra zúzzuk, majd három evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Ha ragaszkodunk a fűszerpaprikához, akkor ezen a ponton szórjuk meg egy kevéssel (én kihagytam). Ezután adjuk hozzá a zöldbabunk negyed részét, a hagymás alapba forgatva pároljuk puhára. Öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével, kanalazzuk hozzá a mascarponét. Keverjük össze, majd egy kézi botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kapros joghurthoz

  1. A friss kaprot finomra vágjuk, egy gerezd fokhagymát szintén mozsárban összetörünk, majd a kaporral és egy csipet sóval együtt hozzákeverjük a görög joghurthoz.
  2. A levest langyosan vagy jéghidegen tálaljuk a kihűlt, blansírozott zöldbabbal és a kapros joghurttal. Pár csepp borecettel ízesíthetjük.
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1788
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
Hering András 166 recept

A zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen is elkészíteni, jobban csúszik 30 fok felett. Az én receptemben zöldbabot (vagy vajbabot) elég blansírozni (másnéven előfőzni, vagy sokkolni), tehát forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezeljük (előfőzzük), majd jeges vízben hirtelen lehűtjük. Célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása, de ezzel a módszerrel marad élénksárga és roppanós a zöldbab is. A hagymás alaphoz adom a zöldbab negyed részét, majd puhára párolás után felöntöm zöldségalaplével, tejföl helyett pedig a lágy krémesség elérése érdekében mascarponét használok, így turmixolom krémleves állagúra, majd lehűtöm. Tálaláskor adom hozzá a kihűlt, blansírozott zöldbab nagyobb részét, majd kapros-fokhagymás görög joghurttal frissítem fel.

Hozzávalók

A leveshez

A kapros joghurthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek