r
Nosalty Logó

Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 193 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 773 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 37 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    395 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    371 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    539 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    875 micro
Összesen 193 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1580 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    682 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1401.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    491 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1486 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    693 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    2154 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3498 micro
Összesen 773 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
  2. Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
  3. Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
  4. Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
  5. Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
  6. Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 41
  • 7 napos nézettség: 285
  • Össznézettség: 171916
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 17.

Ajánló

A téli (fehér) káposztából ugyanígy készül, de akkor kifacsarósra sózzuk a szeletelt káposztát, azaz túlsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt és kifacsarjuk. Tovább ugyanúgy dolgozunk. Újhagyma helyett télen természetesen apróra vágott vöröshagymával.

Receptkategóriák

Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
Harmathy Ildikó 313 recept

Velőtrázó gasztronómiai élményeim nem ritkán egészen egyszerű ételekhez kötődnek. Egyik ilyen a káposztasaláta. Egyszer Pécsett Kassai Klici bácsi kínált egy ’közönséges’ (= átlagos magyar családban megszokott módon készített) káposztasalátával, amely egészen egyszerűen felejthetetlenül finom volt, mint látjátok. Annak - azt hiszem - az volt a legnagyobb trükkje, hogy egészen hajszál vékonyra volt szelve a káposzta. Szinte krémes volt. Persze nyilván az ízesítése is  rendben lehetett – Kassai Klici bácsit rég nem tudjuk megkérdezni már! A másik káposztasalátás felejthetetlen egy csopaki kiskocsmában esett, ennek is már jó ideje – még egyetemre jártunk. A kiskocsma sincsen már, ne keressétek. Megrendeltük az ételeket és előre kihozták a káposztasalátát. Belekóstol az ember persze, mert már dögéhes! Mire a főétel megérkezett, fejenként három adag salátát biztosan bepusztítottunk, annyira finom volt! Azóta minden évben alig várom a tavaszi első káposzták megjelenését! Tegnap Imrénél mindenki vett káposztát, aki velem együtt az üzletben volt, olyan szemléletesen ecseteltem e tavaszi csodát! Akkor a legesleg finomabb, ha egészen zsenge a káposzta, nincs is szinte tömör feje, csak üdezöld levele. Ez most még nem egészen olyan volt, jó kemény fejű, de azért már….. Ha megjelenik az igazi, el ne mulasszátok!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A strorytól egészen meghatódtam. Éhes vagyok :)))

Törölt felhasználó

Mmmm, ínycsiklandó! :-) Neked vannak a legjobb receptjeid itt, az oldalon, Ildikó. Mondd, kb. mikor van szezonja a káposztának abban az állapotában, ahogy leírod, hogy ideális? Ja, légyszi' úgy válaszolj, hogy a hozzászólásnál alul, jobbra, a válaszra nyomj, különben nem kapok róla értesítést, pedig csak ritkán jutok gép elé. :-) Köszönöm szépen!!

Harmathy Ildikó

Szia Zit! Ismételten kösz a bókot! Látni fogod, ha megjelennek a tavaszi friss káposzták: sötétzöld a levele és laza a feje, nem olyan tömött, mint a télire tárolt káposztának. Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönöm! :-)

hezita

Kedves Ildikó! Amióta elolvastam a receptet, arra vártam, hogy mikor tudok végre ilyen káposztát venni:)) Tegnap a zöldségesnél sikerült, és ma elkészítettem a salátát! Fantasztikusan finom, egyszer? és leny?göz?, friss és igazi tavaszi zöld étel! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Köszönöm, hogy ezzel is b?v?ltek az ismereteim. Éppen vettem káposztát, a mai nap ki is próbálom! Üdv; Marianna.

Törölt felhasználó

Egy kis kapor is kell hozzá, sokkal finombabb!

Törölt felhasználó

Bocsánat, természetesen nem lesz bel?le "babb", csak fínomabb lesz! valy

Törölt felhasználó

olyan káposztasaláta receptjét kérném amit vendégl?be kapunk.

TRózsa

Kedves Ildikó! Közeledik a frisskáposzta szezon. Végre kipróbálom a káposztasalátareceptedet. Szerinted nem rontom el, ha egész helyett, ?rölt köményt használnék? Rózsa

Harmathy Ildikó

Szerintem az örölt köménynek 'fáradt' íze van, Rózsa, jobb az egész. Felpuhul az olajtól és remek ízt ad. Üdv: Ildikó

Lilu10

Elkészítettem a káposztasalátádat, Isteni finom lett. Köszi a receptet Ildikó!!! :)

Törölt felhasználó

Én is köszönöm a receptet, a vendégeim imádták a káposztasalátát, nagy sikert arattam vele! :D

Törölt felhasználó

Próbáljátok ki hagyma helyett vékonyra szelt citromkarikákkal,pici citromlével! Még frissebb,izgalmas csudafinomság!

faluska

Télire elrakható ?..

Harmathy Ildikó

ebben a formában nem, Faluska!

Törölt felhasználó

Próbáljátok ki tökmagolajjal. Isteni finom.

Mokika

Kedves Ildikó! Szombaton elkészitettem a salátát,citromos- és kókusztejes-zöldhagymás pácban sütött csirkehús mellé,harsogó volt,nagyon finom és ahogy én is féltem az egész köményt?l - de egy el?z? válaszod miatt mégis azt használtam - szinte az adta meg az egésznek az értelmét,az újhagyma mellé apróra vágott salotta-hagyma is került bele a férjem kérésére! Büszke vagyok arra,hogy - még ha csak itt is - "ismerhetlek" Téged! Köszönöm! Bea

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Nagyon finom! Mint az Anyukámé! Köszönjük a receptet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.