r
Nosalty Logó

Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából

Harmathy Ildikó
Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

193
Kalória
5.1g
Fehérje
22.5g
Szénhidrát
11.1g
Zsír
350.4g
Víz
-
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 193 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 773 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    395 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    350.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    371 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    539 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    875 micro
Összesen 193 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1580 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    682 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    89.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1401.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    491 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1486 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    693 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    2154 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3498 micro
Összesen 773 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
  2. Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
  3. Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
  4. Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
  5. Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
  6. Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p

Velőtrázó gasztronómiai élményeim nem ritkán egészen egyszerű ételekhez kötődnek. Egyik ilyen a káposztasaláta. Egyszer Pécsett Kassai Klici bácsi kínált egy ’közönséges’ (= átlagos magyar családban megszokott módon készített) káposztasalátával, amely egészen egyszerűen felejthetetlenül finom volt, mint látjátok. Annak - azt hiszem - az volt a legnagyobb trükkje, hogy egészen hajszál vékonyra volt szelve a káposzta. Szinte krémes volt. Persze nyilván az ízesítése is  rendben lehetett – Kassai Klici bácsit rég nem tudjuk megkérdezni már! A másik káposztasalátás felejthetetlen egy csopaki kiskocsmában esett, ennek is már jó ideje – még egyetemre jártunk. A kiskocsma sincsen már, ne keressétek. Megrendeltük az ételeket és előre kihozták a káposztasalátát. Belekóstol az ember persze, mert már dögéhes! Mire a főétel megérkezett, fejenként három adag salátát biztosan bepusztítottunk, annyira finom volt! Azóta minden évben alig várom a tavaszi első káposzták megjelenését! Tegnap Imrénél mindenki vett káposztát, aki velem együtt az üzletben volt, olyan szemléletesen ecseteltem e tavaszi csodát! Akkor a legesleg finomabb, ha egészen zsenge a káposzta, nincs is szinte tömör feje, csak üdezöld levele. Ez most még nem egészen olyan volt, jó kemény fejű, de azért már….. Ha megjelenik az igazi, el ne mulasszátok!

További receptek

Ecetes céklasaláta

Kedvenc savanyúságunkat könnyen elkészíthetjük házilag is, ráadásul sokkal-sokkal olcsóbban! Az ecetes céklasaláta az egyik legegyszerűbb és legfinomabb savanyúság, ami kötelező ...

Rosanics Petra

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Gréti

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek