Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés fánkrakottas

Csokoládés fánkrakottas
Csokoládés fánkrakottas
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak ételek, amit külön előre csinálok meg, direkt magára hagyom pár napra, érjen csak, úgy a jó. Ilyen a töltött káposzta. A fánk ennek pont ellentéte. Lehet, hogy finnyás vagyok, de a fánkot csak frissen, forrón, sok lekvárral és porcukorral szeretem.
Pár órásan, már nem olyan, mint friss korában, másnaposan meg kifejezetten szittyós tud lenni.
És mivel még soha nem álltam neki 10 fánkot megcsinálni, csak sokkal többet, mindig marad pár darab. Ami másnapra már nem jó. De egy kis csokifürdővel, aszalt áfonyával, mazsival és rummal...hmmm. Mióta így használom fel a fölös fánkot, már tudatosan annyit csinálok, hogy maradjon másnapra is...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tipikusan ronda, de nagyon finom kategória. Bármilyen formában süthetjük, de ha nem fontos, hogy szép legyen, akkor egy jénai tökéletesen megteszi. Ne kapcsos tortaformába csináljuk, mert a csoki kifolyik. Ha vendéget várunk, süthetjük szufflé vagy muffinformában is. Ez a mennyiség egy 24 sentis jénaihoz, 6 szufflé forrmához, vagy egy 12-db-os muffinormához elég.
Ja, és ha van egy kis lekvár vagy tejszínhab a háznál...ennyi olaj meg csoki után már tök mindegy, ne sajánáljunk mellőle egy kicsit.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát és az áfonyát beáztatjuk 1 dl víz és a fél dl rum keverékébe.
  2. A szikkadt szalagos fánkokat kis darabokra vágjuk.
  3. A tejbe szórjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a cukrot, a kakaót, és a tojás sárgáját is beleütjük.
  4. Elkeverjük, lassú tűzön felforraljuk, közben beletördeljük a csokit is. Sűrűre főzzük. Ha kész, kivajazott formába szórjuk a fánkdarabokat, és a kicsavart mazsolát és áfonyát.
  5. Ráöntjük a csokikrémet, és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a fánkot a csoki.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kerek formában sütöttük, kicsit pihentessük (kb. 20 perc) aztán borítsuk ki. Szeletelhetjük, mint a tortát, vagy kanalazhatjuk, mint a somlóit.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 540 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 15 409
elküldve: 3
receptkönyvben: 309
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
531 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokis rakott fánk, csokis-rumos rakott fánk mazsolával, rumos-mazsolás-csokis rakott fánk

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

memilia
memilia Sat, 2014-12-20 22:27

Szia Nóra!
A maradék csokimikulásaink ma a maradék fánkokkal ebben az ételben végezték be sorsukat. Ha azok nem is, mi nagyon örültünk ennek.
Üdv Emi

henymarton
Henyanya / henymarton Mon, 2013-01-28 11:52

Kedves Nóra!!
Ma fogom elkészíteni a Nagymamád fánkját,és holnap tuti,hogy ze lesz a maradékból!!CSODÁLATOS!!
Örök hálám Neked!Legalább a Férjem "fejéhez tudom vágni",mikor kötekszik,hogy mennyi fánk maradt.... :D:D Holnap tuti nem kap ebből... :D:D
Szép napot!
Puszi:Heni

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-01-28 14:47

Kedves Heni,
Fánkból sosem elég - ez a recept az ékes példa. :)
Remélem mindkettő ízleni fog!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Lucaaa
Lucaaa Wed, 2011-10-12 12:21

Hú, de jól néz ki! És még milyen finom lehet! Nem nagyon szoktam fánkot sütni, de már csak ezért is rá fogom szánni magam. Nagyon tetszik a recepted, kedves Nóra, ki fogom próbálni. Köszi.
Luca

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-01-21 19:14

Váó, micccccccsoda kép, kérem szépen...
Nóra, ez nagyon szép lett!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-01-21 18:55

Szia Nóra! Nincs igazad, sztem nagyon szép, én legalábbis annak látom! :-))) Még sosem sütöttem fánkot, de ha egyszer mégis, akkor a maradékot így fogom újrahasznosítani. El is mentettem. Köszi! Üdv Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2011-01-22 12:50

Kedves Gabi!
Nagyon szívesen! Egyébként biztos vagyok benne, hogy a gyönyörű husmuffinok sokkal bonyolultabbak, mint a fánk, úgyhogy használd ki a farsangi időszakot, és próbáld ki. :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-01-21 15:53

Kedves Nóra!
Nagyon jó ötlet! Nekem is mindig marad néhány másnaposan árválkodó fánkom, amit csak kegyelemből eszek meg. :)) De ezután majd szívesen fogom! Köszi a receptet: Fahéj

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2011-01-21 17:26

Kedves Fahéj!
Jaj, ha te is rutinos újrahasznosító vagy, nekem a másik kedvencem a vaníliás tejbe áztatott szittyós fánk, kicsit megsütve, baracklekvárral...hmmm, mennyei!
Szépe estét!
Üdvözlettel:
Nóra

473
tej 7 dl
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojássárgája 1 db
étcsokoládé 10 dkg
tejcsokoládé 5 dkg
mazsola 1 marék
tőzegáfonya 5 dkg
rum 0.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliaaroma 2 teáskanál
cukor 2 ek
vaj 1 ek