Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis cseresznyelekvár

Chilis cseresznyelekvár
Chilis cseresznyelekvár
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Isteni szerencse, hogy makacs vagyok. Vettem néhány éve egy meggymagozót, amit az én drága férjem elpakolt valahova. Évekig kerestem, de nem találtam, pedig tudom, hogy létezik. Így vettem egy újabbat tavaly, de akkorra már lecsengett a magozni valók szezonja, de most már úgy pakoltam el, hogy gyakran szem előtt legyen, nehogy újra "kiszelektálódjon" a háztartásomból. Most nagy hasznát vettem, mikor megérkezett hozzánk a két vödör cseresznye. Nem mondom, így is elég uncsi a magozás, de jelentősen gyorsabb, mintha nem lenne a kis ügyes segítőtársam.

Elhatároztam, hogy kis matricákat készítek, kinyomtatom etikettekre és felragasztom az üvegekre, hogy jól látható legyen a tartalom mibenléte. Most viszont a nyomtatóm hagyott cserben. Nem úgy a férjem, aki nekiállt kézzel matricákat gyártani kívánságom szerint. Most lehet irigykedni. Büszke is vagyok rá.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cseresznyét hideg vízben áztatjuk, majd többször átmossuk folyó víz alatt is, hagyjuk száradni.
  2. A cseresznyét kimagozzuk és rétegesen cukorral egy fazékba tesszük. Így hagyjuk állni 2-3 órát, hogy a cseresznye levet eresszen, majd feltesszük a tűzhelyre főni.
  3. Közben beleszórjuk a fűszereket is.
  4. Egy nagy citromot alaposan megmosunk, megszárítunk. A héját vékonyan zöldségpucolóval lehámozzuk, a lekvárba tesszük, a levét is belecsavarjuk. A lekvárt addig főzzük, míg elkezd kissé besűrűsödni. A darabosságát botmixerrel megszelídíthetjük. (Előtte vegyük ki a citrom héját.)
  5. A pektint egy pár kanál hideg vízben elkeverjük, és a lekvárhoz adjuk, amit néhány perc alatt bezselésít (hűlés közben még sűrűbb lesz).
  6. Csírátlanított üvegbe színültig adagoljuk a lekvárt, majd rácsavarjuk az üveg kupakját, és 5 percre fejre állítjuk. Utána száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 809
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lekvár cseresznyéből, citromos cseresznyelekvár

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

264
cseresznye 2 kg
cukor 50 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
chiliszósz 2 ek
vanília kivonat 1 teáskanál
rózsabors 1 teáskanál
kardamom 1 kávéskanál
zselésítő befőzőszer 4 kávéskanál