r
Nosalty Logó

Mákos-meggyes zserbó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Mákos-meggyes zserbó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 533 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 5338 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 374 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.6 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 533 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.4 g

Zsír

  • Összesen
    245.1 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7291.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    3209 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    976 mg
  • Foszfor
    2613 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    745.5 g
  • Cukor
    396 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    280.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1350 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    432 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1323 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    312 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    501 micro
Összesen 5338 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 374 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az1 mk cukrot, ésa meleg tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
  3. Hozzátesszük a tojások sárgáit, afelfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
  4. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk (ha kávédarálón daráljuk, akkor ezt együtt tegyük a cukorral), hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, az őrölt fahéjat, és keverjükössze. Osszuk el egyenlően 3 részre.
  6. Ha a meggylekvár darabos, akkor egy késes botmixerrel vágjuk össze. Ezt is osszuk el 3 részre.
  7. A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 20 x 24 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
  8. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros mákkal, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros mák).
  9. A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen atepsiig beleszúrunk.
  10. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára( nem műanyag, üveg, stb.)borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  12. A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
  13. Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x24
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 114
  • Össznézettség: 110023
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 18.

Receptkategóriák

Mákos-meggyes zserbó
Vicikó 251 recept

A hagyományos zserbó mákrajongóknak készült változata! :-)) A meggy és a mák nagyon nagy barátságban vannak, így nem volt kérdés, hogy ezt teszem bele! A megsült süti megfordítása, hasára fordítása azt a célt szolgálja, hogy gyönyörű sima felületet kapjunk, így szebb lesz a csokibevonat a tetején.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Na ezt sütöm meg karácsonykor!!!!!!!!!Is.De jól néz ki!

Vicikó

Köszi! :-) Boldog Karácsonyt kívánok! Üdv: Vici

Móki30

Ez nagyon jó! Ez tuti az asztalra került most karácsonykor! Ezer köszönet érte!

Vicikó

Szívesen! :-) Üdv: Vicikó

M.Era

Mentettem :) A citromlét?l lesz ilyen szép fényes a csokimáz ? Így még nem csináltam de biztos kipróbálom! Köszi a receptet Era

Vicikó

Szia Era! Nem a citromlét?l lesz ilyen fényes, hanem a vajtól! Nem margarin! A citrom ad kis pikáns ízt a csokinak, ami szerintem nagyon finom. Üdv: Vicikó

Törölt felhasználó

Mentve,nagyon jól néz ki! Én nagy zserbó mániás vagyok,de ilyet még nem csináltam! Biztosan megcsinálom,köszönet érte!

Vicikó

Köszi, és nagyon szívesen! Remélem ízleni fog, ha elkészíted! Üdv: Vicikó

Törölt felhasználó

Nagyon ígéretes, ment a receptkönyvbe! ;-)

Vicikó

:-)

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Nagyon nagy és finom ötlet,annyira guszta: köszönöm.:-O Áldott, békés, boldog , szeretetteljes karácsonyt kívánok! Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva-Anyóca! Köszi-köszi! :-))) Én is áldott ünnepet kívánok Nektek szeretettel! Üdv: Vici

Törölt felhasználó

ez nagyon jo otlet, es finom is lehet ki fogom probalni most karacsonyra.koszi a recit. es aldott,bekes karacsonyt kivanok! udv agnes.g

Vicikó

Kedves Ági! Szerintem nem fogsz csalódni, ha kipróbálod! :-) Boldog karácsonyt kívánok én is Neked! Üdv: Vici

Torma

Milyen tökéletesen gyonyoruek Viciko! Imadom a mákot is es a meggyet is...mentettem, köszönöm,jo találmány! Kellemes Karácsonyt es BUEK, üdv, Torma :)

Vicikó

Kedves Torma! Köszi a kedves soraidat, a többi receptemhez is! :-) Én is boldog Karácsonyt, és örömteli új évet kívánok Neked! Üdv: Vici

Ollocska

megcsináltam... a finomabbnál is finomabb.... rég ettem ilyen csodálatos sütit... a tetejére igazi csokit öntöttem. Mindenkinek aki mentette - és annak is aki még nem - azonnal süssétek meg!

Vicikó

Szia Ollocska! Olyan aranyos amit írtál, és nagyon örülök, hogy ízlett a sütid! :-)) ( csak zárójelben írom, hogy a csokit a tetejére próbáld majd ki, mert ez is nagyon finom. Szerintem jobb. mint az igazi csoki ;-) A kollégáim, és inkább a fiúk ( ! ) többen kérdezték, hogy milyen csoki volt a tetején, mert olyan finomat még nem ettek. ;-) Boldog új évet kívánok Neked! Üdv: Vici

Ollocska

Rendben, kiprobalom! :-) amugy jol is nez kis. De a kevert csokimazakrol mindig boldogult nagymamam jut eszembe, aki szegeny nem tudott ilyet keverni, es minden csokimaz, amit raontott cukros es torekeny volt. Remelem az altalad leirt csokival nagyobb szerencsem lesz :) Mit tegyek a sutiert, hogy ne essen le a "kalapja"? A legfolso retege, tudod, vagaskor megszökik :-) Es meg azt megjegyeznem, hogy a gyakorlatlanabbak szamitsanak ra, hogy ez egy kifejezetetten kicsi tepsimennyiseg, es az atlag meretu tepsimre nem tudtam elnyujtani, mert mar igy is papir vekonysagu volt. Valamint mindenki figyeljen ra, hogy veletlenul se cseresznye, hanem meggy lekvart vegyen. :}

Ollocska

Ma reggel sutottem egy kis croissant. Osztonzesedre kiprobaltam melle a tetejere valo csokit. Isteni. Tenyleg, azt is csak dicserni tudom.

Vicikó

Jajjj, de jó! Örülök, hogy a csoki is ízlik! A kalap-dologról: nem tudom miért esik le, nekem nem szokott. Megfordítottad a sütit? És jó éles késsel vágtad fel? Mást nem tudok elképzelni, hisz a lekvár ' odaragasztja '. És köszi a megjegyzéseidet, nagyon hasznosak! Bele írom majd a receptbe :-) Üdv: Vici

Ollocska

Tenyleg, most hogy mondod, a forditas kimaradt. Ellustalkodtam. Mondjuk attol talan nem kellett volna lepottyannia.... Na mindegy. Igen a kes jo volt, van egy prima acel pengem. Nagyon szeretem. Ketto volt, de a parom eltuntette az egyiket. Kb. 20cm hosszu es 5cm szeles pengeje volt. Mikor megvadoltam, azt allitotta, lenyelte keresztbe. Nem ertem a dolgot. :))))

Minouch

Köszönöm a receptet, most h?l a csokimáz, de már meg kellett kóstolnom... :))) Nagyon finom, és gyorsan elkészíthet?. Nehezen fogtam hozzá, mert nyújtogatni kell, de kellemesen csalódtam. :)

Törölt felhasználó

jól néz ki :-) Én az ilyen pici tésztát mindig meleg tepsi hátulján nyújtom. Sokkal-sokkal könnyebb

Vicikó

Bocsánat, de ezt jelen esetben EGYÁLTALÁN NEM AJÁNLOM, mert a vaj azonnal megolvadna, azaz kiolvadna a tésztából! El sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet meleg tepsi hátán vajas tésztát nyújtani, majd vele tovább dolgozni, pl. betenni egy másik tepsibe, amibe több rétegben kell a tésztalapokat belehelyezni? KÉREM, HOGY EZT A RECEPTET MINDENKI A LEÍRÁSOM ALAPJÁN KÉSZÍTSE EL! Vicikó

Törölt felhasználó

nem olvad ki. A tészta nyújtható lesz t?le és formázható mert elkezd dagadni. Gyönyör?en ki lehet nyújtani pontosan a tepsi méretének megfelel?en. Azoknál tökéletesen m?ködik ahol külön kell a lapokat kisütni, úgy ahogy van a tepsi hátulján meg is lehet sütni. Jelen esetben valóban nem biztos hogy jó ötlet, mert át kell tenni egy másik tepsibe, ebbe nem gondoltam bele. De ezért nem hinném hogy kiabálni kell!

fejes jánosné

Ha zserbó,akkor nálunk diós.Most sütöttem meg negyedszer amióta rátaláltam a receptedre,kiváló.Köszönet érte.Magdi

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én szilvalekvárt kentem alá a meggy helyett, és így is ISTENI LETT!! :D

Hamcsa

Megsütöttem, nagyon finom. Viszont esett szét lapjaira a süti, tudja valaki miért lehetett?

Törölt felhasználó

Esetleg a lekvár mennyisége nem volt elegend?? Én most készülök megsütni...remélem nem járok így! :-s

Törölt felhasználó

Most sül a süt?ben...a tészta állaga remek volt a nyújtáskor...csak a mennyiség nekünk kicsit kevés...legközelebb dupla adagot gyúrok be :-)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek