r
Nosalty Logó

Anyukám mákos és diós bejglije

Dacota
Anyukám mákos és diós bejglije
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

1179
Kalória
21g
Fehérje
145.1g
Szénhidrát
59.7g
Zsír
50.8g
Víz
138.5g
Koleszterin
10.1g
Élelmi rost
67.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 1179 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 7070 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 368 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    59.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1214.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    145.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 1179 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126 g

Zsír

  • Összesen
    358.4 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    124 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7289.3 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    2858 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    989 mg
  • Foszfor
    2803 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    870.9 g
  • Cukor
    408 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    305 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1536 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    577 micro
  • Kolin:
    490 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1494 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    404 micro
  • β-crypt
    214 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    738 micro
Összesen 7070 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 368 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és40 percre a hűtőbe dugjuk.Addig elkészítjük a töltelékeket.
  4. A darált diótösszekeverjük a porcukorral, ráöntjük a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
  5. A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
  6. A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
  7. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
  8. A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
  9. 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Anyukám ünnepkor átlag 10 rúd bejglit süt, de ez a szám nem fix, volt már, hogy 17 is összejött. Szegény nem készült bejglikészítő kisiparosnak, de a szerelem meg a beetető fázis megtette a hatását. Mármint a kapcsolat azon szakasza, amikor még minden rózsaszín, és még a legjobb oldaladat akarod mutatni. Édesapámmal közösen eltöltött első karácsonyukkor még egy fél rudat sem készített, az elosztó akkor még a dédim volt. A következő évben, mikor leköszönt a bejgligyártó posztról, anyukám egy rossz ötlettől vezérelve nekiállt maga bejglit sütni, hogy férjecskéjének örömet okozzon, és hogy az anyós pajtást is meglepje 1-1 rúd mákos és diós finomsággal. Ha tudta volna, hogy nagyanyám ezt úgy érzékeli, hogy anyósa helyett mostantól a menyétől érkeznek a tepsinyi bejglik karácsony előtt, lehet kevésbé lett volna lelkes és nagylelkű, de hát késő... A bejgli az ő feladata immár 26 éve. Én is tőle tanultam készíteni, mert azt hiszem, rászolgált a bizalomra.:) Kis segítség: A tészta 3 rúd bejglire elegendő, a töltelék viszont négyhez van. Mi inkább a diósat szeretjük, így egy mákosra két diós jut - ezért a három rúd az alapreceptben, ez van felszorozva annyi rúdra, amennyi éppen készül. Ahoz a töltelékhez, amelyikből csak egy készül, a megadott mennyiségek fele elég!

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek