Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Anyukám mákos és diós bejglije

Anyukám mákos és diós bejglije
Anyukám mákos és diós bejglije
85 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám ünnepkor átlag 10 rúd bejglit süt, de ez a szám nem fix, volt már, hogy 17 is összejött. Szegény nem készült bejglikészítő kisiparosnak, de a szerelem meg a beetető fázis megtette a hatását. Mármint a kapcsolat azon szakasza, amikor még minden rózsaszín, és még a legjobb oldaladat akarod mutatni. Édesapámmal közösen eltöltött első karácsonyukkor még egy fél rudat sem készített, az elosztó akkor még a dédim volt. A következő évben, mikor leköszönt a bejgligyártó posztról, anyukám egy rossz ötlettől vezérelve nekiállt maga bejglit sütni, hogy férjecskéjének örömet okozzon, és hogy az anyós pajtást is meglepje 1-1 rúd mákos és diós finomsággal. Ha tudta volna, hogy nagyanyám ezt úgy érzékeli, hogy anyósa helyett mostantól a menyétől érkeznek a tepsinyi bejglik karácsony előtt, lehet kevésbé lett volna lelkes és nagylelkű, de hát késő... A bejgli az ő feladata immár 26 éve. Én is tőle tanultam készíteni, mert azt hiszem, rászolgált a bizalomra.:)

Kis segítség: A tészta 3 rúd bejglire elegendő, a töltelék viszont négyhez van. Mi inkább a diósat szeretjük, így egy mákosra két diós jut - ezért a három rúd az alapreceptben, ez van felszorozva annyi rúdra, amennyi éppen készül. Ahoz a töltelékhez, amelyikből csak egy készül, a megadott mennyiségek fele elég!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket.
  4. A darált diót összekeverjük a porcukorral, ráöntjük  a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
  5. A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
  6. A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
  7. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
  8. A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
  9. 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 157 604
elküldve: 57
receptkönyvben: 878
elkészítve: 81/98
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi bejgli, diós és mákos bejgli, házi készítésű beigli

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gretice
Gretice Sat, 2017-01-07 22:54

Kedves Dacota!

Nagyon szépen köszönöm a szuper receptet! :) Mindent a leírásnak megfelelően csináltam és nemcsak isteni finomak, de gyönyörűek is lettek (nem repedt szét)! Nagy sikere volt a család körében is, úgyhogy jövőre is a te recepted alapján fogom készíteni.

Ui.: A meggylekvárt semmiféleképpen ne hagyjátok ki a mákos töltelékből, nagyon feldobja ;)

Üdv.
Gréta

csjutka02
csjutka02 Fri, 2016-12-23 17:32

Sziasztok! Próbálta már valaki másnapig hűtőben tartani a tésztát? Ma összeállítanám a tésztát, irány a hűtő, elkészítem a tölteléket is és holnap már csak össze kellene pakolnom az alkotórészeket. Szent estére gőzölgő, meleg bejgli, hhhmmmm?? Köszönöm a választ előre is!
Üdv: Judit

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2016-12-23 20:45

Szia!
Igen, Anyukám receptje, és ő gyakran pihenteti éjszakára a hűtőben. Csak jól tekerd be folpackba, különben kiszárad, és repedezni fog.
Boldog ünnepeket,
Nóra

Adricsek
Adricsek Thu, 2016-12-22 23:32

Nagyon bevált ez a recept! Többször megsütöttem már! Nagyon vékonyra szoktam nyújtani és 4 rúd is kijön nekem a mennyiségből! :D Annyi kérdésem lenne hogy tea vaj vagy pl. Ráma margarin kerüljön bele? Eddig rámát használtam, de gondolkozok a vaj kipróbálásán! Előre is köszönöm a választ! :) udv. Adri

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2016-12-22 23:37

Szia Adri!
Vaj, vaj és vaj :) A recept margarinnal is működik, de sokkal sokkal finomabb minden, ami vajjal készül. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Eda29
Eda / Eda29 Thu, 2016-12-22 13:16

Az én tapasztalatom. A tészta sajnos, mivel hidegen volt, nem kelt meg. Így ha három felé vettem, kicsinek találtam nyújtásra, szóval kettő részre osztottam. A diós töltelék felével kenve viszont a töltelék volt kevés. Így mindet rátettem. Szép formás lett feltekerve. Feszes. Jó. Nos, a mákos... Mivel 1,5 narancs leve van a receptben, de az nem, hogy ezek a narancsok mekkorák, én pedig összeöntöttem egybe a hozzávalókat, és akkor derült ki, hogy folyik az egész. Így még raktam bele maradék mákoscukrot, de így sem volt elég masszív. Meg is lett az eredménye, plötty lett, és rommá repedt. Frank Júlia mentőötlete lesz a nyerő. Feldarabolom a mákost, és narancsöntettel előadom a rokonoknak, mint újítást. Pont így akartam, ugye... Haha. Szóval sajna ez így nekem nem jött be. Még hűl, így nem tudom, átsült-e rendesen. A diós szép. Pont.

Biri36
Biri36 / Biri36 Wed, 2015-12-23 19:21

Köszi ezt a receptet! Most szeltem fel, nagyon kíváncsi voltam a diós-csokis kombinációra, nagyon finom így. A tészta kifejezetten finom, most már értem, hogy miért kell anyukádnak sokat készíteni ebből a bejgliből. Üdv. Biri

FodDom
FodDom Tue, 2014-12-23 23:53

Sziasztok! Nagyon koszi a receptet, szuper. En a makos tolteleket 20 dkg makkal es 20 dkg cukorral keszitettem, 2 narancs levevel es barack lekvarral, mert az volt itthon :) De igy is nagyon finom lett!

klercs
klercs Fri, 2014-01-10 20:12

Kedves Dakota! Elkészítettem, szuper lett:-) köszi a fantasztikus receptet:-)

Red0011
Red0011 Mon, 2013-12-23 11:48

Most sütöttem meg,de sajnos katasztrofális lett :( Teljes széttörtek,belül pedig kicsit nyersek maradtak.Mit ronthattam el?

ildica
ildica Fri, 2013-12-20 18:21

Sziasztok!
Ha én egy egész éjszakát pihentetem a tésztát, az nem lesz baj? Mert több bejgli receptnél azt írja. Mindenképpen ezt fogom megsütni , mert ez nagyon szimpatikus recept. :)

evacili
evacili Thu, 2013-12-19 20:50

Kedves Dacota!
Ma délután kezdtem neki a bejgli sütésnek. A töltelékek nagyon finomak, különlegesek! A sütemény most sül, csodálatos illatok lengik be a lakást és GYÖNYÖRŰ ! Nem repedt szét, gyönyörű márványos. Még 10 percig kell sütnöm. Ezek után nincs kétségem az ízét illetően.Nagyon köszönöm a receptet.
Kívánok áldott ünnepeket, békés boldog új esztendőt! Remélem az elkövetkezendő évben is megörvendeztetsz bennünket ilyen csodás receptekkel.
Üdv: Cili

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-12-19 21:07

Kedves Cili,

Nagyon köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy jól sikerült a bejgli. :) Igyekszem jövőre is. :)
Boldog karácsonyt és békés új esztendőt kívánok Nektek is!!
Üdvözlettel,
Nóra

evacili
evacili Sat, 2013-12-21 13:57

Kedves Nóra!
A tegnapi kostolás után a család egyértelmű döntése: még kell belőle! Azt hiszem ez önmagáért beszél! Így most neki állok az új adagnak.
Üdv: Cili

pirosribizli
pirosribizli Thu, 2013-12-19 16:22

Kedves Dacota , holnap nekiállok a beigli sütésnek a Te recepted szerint Az lenne a kérdésem hogy a recept ami ''sunyin '' volt irva az most javitva lett ?
köszönöm elöre is a választ , PR

tuli81
tuli81 Mon, 2013-12-16 12:44

Sziasztok! Segítséééég, szőke vagyok :D szóval akkor a tésztához az van írva, hogy 6 adag, az az 6 rúd lesz belőle? A töltelék pedig 4 rúdhoz elegendő? Jól értettem, vagy már mindent össze keverek? nagyon kell hogy sikerüljön, jön anyóspajtás :D köszönöm a segítséget! Szép napot !! Hilda

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-12-16 18:51

Szia Hilda,

A tészta 3 rúdhoz elég, a töltelék 4-hez. :) Ha csak 3 rudat készítesz, azt a tölteléket, amit kevésbé szerettek, felezd meg alapanyagban. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Szotty
Szotty / Szotty Wed, 2013-12-04 14:17

Szia! Idén úgy dönöttem megpróbálkozom én is a bejglivel. Mert a mamám már nem süt a "családnak". Anyu meg sosem sütött, nálunk inkább a kókusztekercs a menő. Szóval. Mekkorára - Milyen vastagra kell nyújtani a tésztát, hogy feltekerhető legyen, legyen benne 1-2 "kör" de ne legyen kakaós csiga spirál belőle? (Remélem érted mit szeretnék kérdezni.) Hány kört kell tekerni rajra? Üdv Évi

timike23
timike23 Sat, 2013-08-31 19:55

Szia!köszönöm szépen a receptet!Isteni finom lett!olyaan hamar elfogyott hogy mire észbe kaptam már el is fogyott!

francsesz
francsesz Wed, 2012-12-26 16:36

Nagyon jó recept! Kicsit az oldalak megrepedtek, de nagyon finom a tészta is, meg a töltelék is!!
Üdv: Francsesz

finis
finis / finis Sun, 2012-12-23 14:15

Dacota!!!az édesanyádnak egy hatalmas ölelést küldök!!!!ez volt életem első bejglije a fiam szerintem bejglimérgezést fog kapni annyira ízlik neki.a tészta mennyei fantasztikus.a tölteléket én kreáltam össze mogyoróból és nutellából (nem szeretjük a mákos diós változatot) nagyon fini lett!!köszönöm szépen a receptet!

KemenySzilvi
KemenySzilvi Fri, 2012-12-21 09:07

Szia!
Tetszik a recept és szeretném kipróbálni de beiglit még sosem sütöttem mert nem szeretem és eddig Anyósom sütötte aki már sajnos nincs velünk így én jövök hogy legyen páromnak egy kis mákos-diós. Biztos a tapasztalatlanságom miatt de a tésztát három részre kell osztani viszont az nincs ott hogy melyik ízből lesz kettő. A töltelékből sem jöttem rá mert 15-15 dkg kell mákból és dióból egyaránt.
Köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-12-21 10:07

Kedves Szilvi,
Jaj, ez kicsit sunyin van a receptben. Szóval a töltelék 4 adag, a tészta csak 3 rúd. Amelyikből csak egyet szeretnél, annak felezd meg a hozzávalóit, esetleg a tésztához tegyél még egy negyed adagot, és akkor négy rúd lesz. Nálunk a mákos nem annyira kelendő, mint a diós, ezért 2 diósra egy mákos jut. De igazad van, ez így kicsit becsapós, át is javítom úgy, hogy egyértelmű legyen. :)
Szép napot és kellemes ünnepeket!
Üdvözlettel,
nóra

KemenySzilvi
KemenySzilvi Fri, 2012-12-21 12:18

Köszönöm szépen!
Én is kívánok igazán kellemes ünnepeket!
Üdvözlettel: Szilvi

kavemoni
kavemoni Tue, 2012-12-18 22:14

Szia, Dacota!
1,5 dl tejet írsz a hozzávalóknál, de az elkészítésnél már csak 1-et. Akkor most mennyi kell? Nagyon szeretném, ha végre nem repedne meg a bejglim..:)

hamori01
hamori01 Tue, 2012-12-18 12:18

Sziasztok !
nagyon tetszik a recept, szeretném elmenteni. Viszont a receptkönyvem megtelt. Szeretnék törölni belőle. Hiába megyek be a szerkesztés menübe, nem tudok törölni a régiekből. Tud valaki segíteni nekem. Előre is köszönöm. Marika

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-12-18 12:38

Kedves Marika,

Belemész a receptkönyvedbe, megnyomod a receptkönyvem szerkesztését, és annak a képnek a szélén lévő x-et nyomod meg, amelyikre nincs többé szükséged. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-12-18 11:31

Szia Ági,
Persze, elhagyható, de érdemes valamilyen más lazító anyaggal pótolni, ami nem olyan folyós, mint a tej vagy a narancs leve. Így könnyebben kenhető, nem száraz, de mégsem folyik minden irányba. :) Segítségnek, hogy tuti ne nyíljon szét, itt van egy kis segítség: http://www.nosalty.hu/ajanlo/nincs-karacsony-bejgli-nelkul-0
Kellemes ünnepeket!
Üdvözlettel,
Nóra

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Tue, 2012-12-18 10:17

Kedves Dacota!
A 4. és 5. pontot nem keverted véletlenül össze. Gondolom a 4-es a diós és az 5-ös a mák./vagy mindkettő mákos :)?Ági

1179
finomliszt 50 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 5 dkg
élesztő 1 dkg
1 csipet
tej 1.5 dl
tojássárgája 1 db
dió 15 dkg
tej 1 dl
csokoládé 5 dkg
porcukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
sárgabaracklekvár 1 ek
mák 15 dkg
porcukor 15 dkg
narancslé 1.5 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
meggylekvár 1 ek
tojás 1 db