r
Nosalty Logó

Mázas málnás tekercsek

Gerzsenyi Flóra
Mázas málnás tekercsek
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

809
Kalória
14.8g
Fehérje
138.4g
Szénhidrát
21.7g
Zsír
50.7g
Víz
103g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
55.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 809 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4862 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 297 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    565.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    138.4 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 809 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    130.2 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    618 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3395.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    505 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    970 mg
  • Nátrium
    1489 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    830.3 g
  • Cukor
    335 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    304.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    978 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    494 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    960 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    202 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 4862 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 297 kcal

Elkészítés

  1. Első körben melegítsük fel a tejet, és öntsük egy konyhai robotkép keverőüstjébe (ami a tésztakampó-tartozékkal van felszerelve). Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük el, fedjük le, és hagyjuk állni, amíg az élesztő kissé felhabosodik, ez körülbelül 5-10 perc.
  2. Alacsony fordulatszámon keverjük hozzá a lágy vajat, majd egyenként a tojásokat és a sót. A vaj nem igazán fog belekeveredni a keverékbe, ezért ne ijedjetek meg, ha darabos marad.
  3. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Miután az egészet hozzáadtuk, addig keverjük, amíg kissé összeáll. Növeljük a sebességet, és addig dolgozzuk, amíg a tészta puha és rugalmas lesz, körülbelül 8-10 percig. Majd a tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre, és kézzel 2-3 percig gyúrjuk. A tésztából formázzunk golyót, és tegyük enyhén kivajazott tálba. A tésztát takarjuk le, és meleg helyen 1-2 órán keresztül kelesszük duplájára.
  4. A szobahőmérsékletű kelesztés általában rendben van, de egy különösen hideg napon melegítsük elő a sütőt 60-70 °C-ra. Kapcsoljuk ki, tegyük bele a tésztát, és tartsuk kissé nyitva az ajtót. Ez a környezet optimális lesz a tészta megfelelő keléséhez.
  5. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és sodrófa segítségével 35-20 cm téglalappá nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta sima és egyenletesen vastag legyen, a sarkainál is.
  6. A töltelék elkészítése: egy közepes tálban a fagyos málnát összeforgatjuk a lekvárral, a cukorral és a kukoricakeményítővel, majd szépen, egyenletesen elosztjuk a tésztán.
  7. Gyors mozdulatokkal feltekerjük a tésztát, amilyen szorosan csak tudjuk, majd damillal vagy cérnával 10-12 egyenletes tekercsre vágjuk. Egy sütőtepsibe helyezzük őket, vágott oldalukkal felfelé. Lefedjük a tekercseket fóliával, és hagyjuk meleg helyen kelni körülbelül 2 órát vagy akár egy fél napot.
  8. Miután a tekercsek megkeltek, előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Lefedjük alufóliával a tekercseket, és körülbelül 25-30 percig, 180-190 fokon sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Végül a sütőtálat egy rácsra tesszük, hogy kissé kihűljön.
  9. Ez idő alatt elkészítjük a mázat: egy kis tálban simára verjük a porcukrot, a citromlevet és a szobahőmérsékletű krémsajtot. Hozzáadunk még cukrot vagy citromlevet, attól függően, hogy milyen sűrűre és savanykásra szeretnénk a mázat.
  10. Nyomjuk a mázat a tekercsekre még melegen, és így tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Amikor valami édes péksütit akarunk összehozni reggelire, hajlamosak vagyunk a jól bevált fahéjas tekercsénél leragadni. Félreértés ne essék, azok is csodálatosak, de jó néha egy kis változatosság. A fagyasztott málna előnyeit kihasználva, készítsünk például az év bármely szakában a következőhöz hasonló édes, gyümölcsös kelt tésztákat. Ezek a puha és lágy tekercsek lédús málnatöltelékkel és savanykás citromos mázzal meglocsolva csábítanak, és tökéletesek reggelire vagy villásreggelire. Ez a recept egy egyszerű útmutató ahhoz, hogy ti is amatőr mestereivé váljatok a sokoldalú kelt tésztáknak.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek