Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kölesgombóc

Kölesgombóc
Kölesgombóc
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes állagot ad a gombócoknak, a citromhéj pedig igazán frissé varázsolja őket, ráadásul nagyon jól harmonizál a kókusztejjel. Szóval vegán túrógombócság ide vagy oda, ez a szuper édesség bizony megérdemli, hogy saját jogán legyen a repertoárunk része, hiszen nagyszerűen variálható, egyszerű és finom receptről van szó.

hozzávalók / 6 adag

a gombócokhoz

a pirított morzsához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, picit megkavarjuk, majd legalább egy órát ázni hagyjuk.
  2. Utána a kölest leszűrjük, és egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vizet és a kókusztejet. Ízlés szerint cukrozzuk (ez a kókusztej édességétől is függ), majd hozzáreszeljük egy citrom héját és belefacsarjuk a felének a levét.
  3. Folyamatos kevergés mellett gyöngyözésig melegítjük, ekkor hozzákeverjük a kukoricadarát és a kókuszreszeléket.
  4. Csomómentesre keverjük, majd alacsonyabb lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg szinte elválik az edény falától. Könnyen tesztelhetjük az állagát, ha egy kanállával kiveszünk, és pár percre a hűtőbe rakjuk: ha szépen gyúrhatóra dermed, akkor jó.
  5. Amikor már megfelelő állagú a masszánk, levesszük a tűzről, és egy alufóliával bélelt tálcára kanalazzuk. Szép, egyenletesen elsimítjuk ezen, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a pirított morzsát: ehhez egy kevés olajat hevítünk, amin aranybarmára pirítjuk a zsemlemorzsa-kókuszreszelék keveréket.
  7. A kihűlt masszából nedves kézzel sárgabarack méretű gombócokat gyúrunk, amiket utolsó lépésként a pirított zsemlemorzsában meghempergetünk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 8 602
elküldve: 4
receptkönyvben: 84
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty vegán

Mióta szakács: 2020.01.13.
27 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vegán túrógombóc

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

373
köles 20 dkg
víz 4 dl
kókusztej 3 dl
cukor 5 tk
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
kukoricadara 60 g
kókuszreszelék 20 g
olívaolaj 1 ek
zsemlemorzsa 0.5 bögre
kókuszreszelék 25 g