Kínai kel

A kínai kel Ázsiában őshonos zöldség, megannyi fajtája közül legtöbben a pak-choit ismerik. Az egymásra boruló levelek főerei nagy víztartalmúak, ropogós húsú, nedvdús részek. Egy fej akár 1-1,5 kg-os is lehet. Kellemes, enyhe íze van, nem hasonlít a káposztáéhoz.
A kínai kel lédús zöldségféle, és a hozzá hasonló felhasználású fejes salátával ellentétben egyáltalán nem kesernyés. Tavasszal és ősszel is termeszthető. A fejes káposztával egy időben, júniusban jelenik meg a piacon, és egészen november végéig találkozhatunk vele. Fajtáit fejének alakja, leveleinek színe és tömörsége alapján különböztetik meg. Nálunk viszonylag ismeretlen, főleg az ázsiai konyhákban használják.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kínai kel őshazája Kelet-Ázsia. Termesztésével több, mint hatezer éve foglalkoznak Kínában. Európában először a francia konyha vette át a XVIII. században, onnan pedig továbbterjedt. Hazai ismertsége egyre jelentősebb.
A kínai kel Koreában is igen népszerű. Savanyításával készítik a kimcsi nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt. A belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják húsok köreteként; a külső vastagabb leveleket pedig levesbe főzik.
A nyers kínai kelnek meghatározó a folsav- és C-vitamin-tartalma, a szénhidrát-tartalma és fehérjetartalma viszont alacsony, emellett könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű zöldség. Alig van benne zsír, illetve kalóriatartalma is elhanyagolható. A többi káposztaféléhez hasonlóan tumorellenes hatása jelentős, azokkal ellentétben viszont nem okoz puffadást, és érzékeny gyomrú és problémás emésztésű emberek is bátran fogyaszthatják. Élelmirost-tartalma jelentős, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta.
A nagyobb élelmiszerboltokban, a komolyabb zöldségeseknél és piacokon, illetve ázsiai fűszerboltokban keressük. Vásárláskor a halványzöld, kemény, ropogós levelű egyedeket válasszuk. Kifejezetten jól eltartható, hűvös, szellős, párás helyen, a hűtőszekrényben pedig több hétig is eláll. A külső leveleket nem árt eltávolítani!
Mossuk meg a leveleket, melyeket utána a fő, vastag érre merőlegesen vágjunk csíkokra - legtöbbször így készítjük elő. Illik a kínai kelhez az olajos, ecetes-mustáros és majonézes, sajtos vagy rokfortos salátaöntet is. Jó tulajdonsága hogy öntetekkel tálalva sem esik össze úgy, mint a fejes saláta. Lehet belőle főzelék, (krém)leves is. Ha pároljuk, 8-10 perc alatt elkészül. Jó ízt ad neki a borsikafű, bors, kapor, kömény, jól illik hozzá a magyaros, paprikás fokhagymás rántás, de tejszínesen szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal is finom, legjobb viszont, ha ázsiai irányba visszük el misóval, szójaszósszal, szezámolajjal, keleti fűszerekkel stb. A kínai konyhában halakhoz, húsokhoz is fogyasztják, frissen vagy párolva, illetve a leveleket megtöltve és feltekerve is fogyasztják. Táplálkozás-élettani szempontból bébiételnek kiválóan alkalmas, például főtt burgonyával vegyítve.
Készíts belőle sima vagy mangós kimchit, misós-gombás rizottót, sós palacsintát, újragondolt frankfurti salátát, thai húsos-zöldséges pirított tésztát. De rakhatod paradicsomos, darált húsos ragukba, gyozába, szójás-csirkés tésztasalátába, szecsuáni kínaikel-salátába is.
Még több kínai keles receptért görgess lejjebb!
Ősztől tavaszig, de ázsiai boltokban szinte mindig.
Fóliába csomagolva, a hűtőszekrény alsó rekeszében néhány hétig eláll.
fehérjetartalom
1.2 g
zsírtartalom
0.138 g
szénhidráttartalom
3.23 g
víztartalom
94.39 g
Kalcium
77 mg
Foszfor
29 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
9 mg
B6 vitamin
0.232 g
C vitamin
27 mg
Kolin
7.6 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
fehérje
1.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.043 g
egyszeresen telített zsírsav
0.023 g
többszörösen telített zsírsav
0.072 g
ásványi anyagok
Kalcium
77 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
29 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.23 mg
Réz
0.036 mg
Mangán
0.19 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.2 g
cukor
1.41 g
víz
94.39 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.04 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.05 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.105 mg
Folát
79 µg
Kolin
7.6 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
190 µg
Lutein+zeaxantin
48 µg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
42.9 µg
A vitamin
16 µg
C vitamin
27 mg
B6 vitamin
0.232 g
A héten minden levesünkbe kerül csirkemell vagy csirkecomb, míg a főételünk minden nap egy viszonylag gyors egytálétel lesz: kuszkusz, rakottas, főzelék, rizottó és sólet is vár rátok. Az étkezések végén pedig egy krémes-édes tortaszelet a jutalom!
NosaltySokszor javasolják, még a takarítás legnagyobb szakértői is, de nem mindig jó ötlet.
Szabó AnnaEgy egyszerű cézársaláta is lehet mennyei fogás az öntet révén. Napi Tippünkből megtudhatod, mi az az egy alapanyag, amire szükséged lesz életed legjobb cézársaláta-öntetéhez.
Szász NóriSokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
Naponta csupán 5 percet vesz igénybe a gyakorlat, és mindössze egy törölközőre lesz szükséged ahhoz, hogy tökéletesen kivitelezd.
Mint mindent, a céklát is csak csínján kell fogyasztani - a túl sok megárthat. Mutatjuk a cékla nem annyira ismert mellékhatásait!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...