r
Nosalty Logó

Vegán rakott kel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Vegán rakott kel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 457 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 3659 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 86 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    347.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    192 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    391 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2701 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 457 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.1 g

Zsír

  • Összesen
    74.2 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4547.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    784 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    613 mg
  • Foszfor
    1680 mg
  • Nátrium
    1305 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    644.8 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

VÍZ

  • Összesen
    2778.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2006 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    464 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1535 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3127 micro
  • Kolin:
    381 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    21612 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10981 micro
  • Lut-zea
    4215 micro
Összesen 3659 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    117 micro
  • β-karotin
    510 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    259 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 86 kcal

Hozzávalók

A rakott kelhez

Elkészítés

A rakott kelhez

  1. A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, majd forrásban lévő sós vízben fejjel lefelé, úgy, hogy a torzsájába szúrunk egy villát, belelógatjuk. Pár percenként kivesszük egy nagy tányérra, vagy tálcára, és a külső, már maguktól is elváló leveleket leválasztjuk, levágjuk. Így folytatjuk, ameddig az egész fej káposztát szétszedjük. A levelek vastag középső részeit vagy kivágjuk, vagy késsel elvékonyítjuk, de a leveleket mindenképpen felezzük, hogy szép egyenesen tudjuk majd fektetni őket.
  2. A rizst pici sóval olívaolajon lepirítjuk, és vízzel duplán felengedve, fedő alatt, alacsony hőfokon készre pároljuk.
  3. Közben egy mély serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a kockázott hagymát, hozzáadjuk a kicsi kockára vágott zellerszárat, majd a reszelt répát, végül 300 g konyhakészre párolt lencsét (én most konzerv vapeur terméket használtam).
  4. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a darabolt paradicsomot és az alaplevet, így főzzük kb. 5-6 percig, ameddig a leve nagyjából elfő.
  5. Ekkor botturmixszal egy-két helyen beleforgatunk, aztán fakanállal átkeverjük az egészet. Ne legyen folyós, de túl masszív se.
  6. Egy nagy tepsit pici olívaolajjal kikenünk, és elkezdjük rétegezni a rakottast. Először egy sor kellevél, majd egy sor rizs, utána egy sor zöldséges-paradicsomos lencse jön, jól lelapogatva. A tetejére kerüljenek a legszebb levelek, és végül egy jó adag, petrezselyemmel összeturmixolt vegán krém kenéssel zárjuk le az egészet.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt süssük készre, ha kell, pirítsunk rá a tetejére grillező funkcióval.
  8. Érdemes jól kihűteni, vagy egy nappal fogyasztás előtt elkészíteni, mivel így sokkal szebben lehet vágni. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 34x24x6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 8473
  • Feltöltés dátuma: 2021. március 17.

Ajánló

Húsvét előtti böjti időszakba vagy vegán étrendbe is beilleszthető fogás

Receptkategóriák

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell vöröslencse, se drága beluga, zöld vagy le puy, nagyszerűen megoldja a feladatot a sima barna lencse is. Jól be kell ízesíteni, akárcsak egy menő tésztaszószt készítenénk belőle. Ha vastag, paradicsomos hagyma-, zellerszár- és sárgarépaalapra helyezzük, kellően fűszerezi az ételünket. Fontos, hogy a kelkáposzta forraló vizébe és a rizsfőzéshez is használjunk sót, egy réteg se maradjon íztelen, így lesz tökéletes az összhatás.

Hozzávalók

A rakott kelhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!