r
Nosalty Logó

Vegán rakott kel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Vegán rakott kel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 457 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 3659 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A rakott kelhez

Összesen 86 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    347.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    192 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    391 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2701 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 457 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.1 g

Zsír

  • Összesen
    74.2 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4547.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    784 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    613 mg
  • Foszfor
    1680 mg
  • Nátrium
    1305 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    644.8 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

VÍZ

  • Összesen
    2778.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2006 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    464 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1535 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3127 micro
  • Kolin:
    381 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    21612 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10981 micro
  • Lut-zea
    4215 micro
Összesen 3659 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    117 micro
  • β-karotin
    510 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    259 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 86 Kcal

Hozzávalók

A rakott kelhez

Elkészítés

A rakott kelhez

  1. A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, majd forrásban lévő sós vízben fejjel lefelé, úgy, hogy a torzsájába szúrunk egy villát, belelógatjuk. Pár percenként kivesszük egy nagy tányérra, vagy tálcára, és a külső, már maguktól is elváló leveleket leválasztjuk, levágjuk. Így folytatjuk, ameddig az egész fej káposztát szétszedjük. A levelek vastag középső részeit vagy kivágjuk, vagy késsel elvékonyítjuk, de a leveleket mindenképpen felezzük, hogy szép egyenesen tudjuk majd fektetni őket.
  2. A rizst pici sóval olívaolajon lepirítjuk, és vízzel duplán felengedve, fedő alatt, alacsony hőfokon készre pároljuk.
  3. Közben egy mély serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a kockázott hagymát, hozzáadjuk a kicsi kockára vágott zellerszárat, majd a reszelt répát, végül 300 g konyhakészre párolt lencsét (én most konzerv vapeur terméket használtam).
  4. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a darabolt paradicsomot és az alaplevet, így főzzük kb. 5-6 percig, ameddig a leve nagyjából elfő.
  5. Ekkor botturmixszal egy-két helyen beleforgatunk, aztán fakanállal átkeverjük az egészet. Ne legyen folyós, de túl masszív se.
  6. Egy nagy tepsit pici olívaolajjal kikenünk, és elkezdjük rétegezni a rakottast. Először egy sor kellevél, majd egy sor rizs, utána egy sor zöldséges-paradicsomos lencse jön, jól lelapogatva. A tetejére kerüljenek a legszebb levelek, és végül egy jó adag, petrezselyemmel összeturmixolt vegán krém kenéssel zárjuk le az egészet.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt süssük készre, ha kell, pirítsunk rá a tetejére grillező funkcióval.
  8. Érdemes jól kihűteni, vagy egy nappal fogyasztás előtt elkészíteni, mivel így sokkal szebben lehet vágni. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 34x24x6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 5142
  • Feltöltés dátuma: 2021. március 17.

Ajánló

Húsvét előtti böjti időszakba vagy vegán étrendbe is beilleszthető fogás

Receptkategóriák

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell vöröslencse, se drága beluga, zöld vagy le puy, nagyszerűen megoldja a feladatot a sima barna lencse is. Jól be kell ízesíteni, akárcsak egy menő tésztaszószt készítenénk belőle. Ha vastag, paradicsomos hagyma-, zellerszár- és sárgarépaalapra helyezzük, kellően fűszerezi az ételünket. Fontos, hogy a kelkáposzta forraló vizébe és a rizsfőzéshez is használjunk sót, egy réteg se maradjon íztelen, így lesz tökéletes az összhatás.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

A rakott kelhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek