Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulutyka avagy kelkáposzta főzelék 6.

Pulutyka avagy kelkáposzta főzelék 6.
Pulutyka avagy kelkáposzta főzelék 6.
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelkáposztafőzelék e megnevezését Eri bartánőm székesfehérvári férjétől hallottam elsőként.
Mint főzeléket, nem igen készítettük székely konyhánkban. Úgyhogy, amikor náluk vendégeskedvén megkóstoltam, igencsak különleges, ízletes "élmény" maradt számomra. Azóta is rendszeresen készítem, most már más főzelékek váltakozásában is.

Ez a káposzta is épp Eriéktől való, örvendtem is neki, mint kisgyerek a csokinak :).


hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megmosuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, újabb öblítés után fűszeres hideg vízbe főni tesszük.
  2. Egy másik edénybe a szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, amit  kiszedünk, de később visszakerül az ételbe.
  3. A káposztát megmossuk, kettévágjuk, a hibás leveleket, torzsát eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk. A szalonna zsírjában az apróra vágott fokhagymát dinszteljük keveset, majd ízlés szerinti fűszerezés után fedő alatt puhára pároljuk a káposztát is.
  4. A burgonya már kész kell legyen, hozzáadjuk a káposztához, a karikázott virslit és a pirított szalonnát is úgyszintén. Fedő alatt néhány percig tovább pároljuk.
  5. Ha szükség, lehet tejfölös, lisztes eresztéket tenni hozzá (nekem elég szaftos, krémes lett, így csak a tejszínt adtam hozzá tálaláskor).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 50 471
elküldve: 1
receptkönyvben: 110
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

eszkimoo

Mióta szakács: 2011.02.26.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelkáposztás-szalonnás főzelék, plutyka kelkáposztából

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anette01
anette01 Sat, 2016-10-08 22:10

Én is teljesen másképp szoktam készíteni, de nálunk is pulutykának hívják (Bakonybél). Holnap ez alapján a recept alapján fogom megcsinálni!

lengyelb
lengyelb Sun, 2012-02-19 13:24

Sziasztok!
Kipróbáltam ezt a receptet, de egyáltalán nincs főzelék állaga... melyik az a pont, ahol folyadékot lehetne hozzá adni?
Előre is köszönöm a választ!
Brigi

eszkimoo
eszkimoo / eszkimoo Tue, 2011-05-24 20:52

Kedves Éva!

Örülök, ha felkeltette az érdeklődésed a főzelék :) Én is szívesen próbálgatom más konyhák ízeit, a következőnél alkalmazom a javaslatodat, úgyhogy köszönöm! :)

Üdv: Rita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-05-23 06:16

Kedves eszkimoo!
Nagyon jól néz ki a kelkáposzta főzeléked:-)))
Kipróbálom ilyen ízesítéssel is, biztos finom lehet:-))
Én máshogy szoktam, és hogy megéri, mert finom, az nem kétséges:-))
Én nem készítettem még szalonnásan, viszont egy vékony ,azaz nem sok rántást tejjel készítek,és azzal sűrítem be.Tejfel itt is van:-)) De persze, különböző ízek és különböző konyhák, na meg a szokások:-)))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

473
kelkáposzta 1 közepes fej
burgonya 1 kg
virsli 420 g
kolozsvári szalonna 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
főzőtejszín 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint