Frankfurti leves majorannásan
A frankfurti leves általában egy tejfölös habarással készült leves, amelybe frankfurti virsli kerül, innen jön az étel elnevezése. Ehhez a leveshez, nem kell sok alapanyag, mégis laktató, akár egy desszert is követheti az ebédmenüben. Ez egy majorannával fűszerezett változata, melybe füstölt paprika is kerül, hogy még karakteresebb íze legyen.
A frankfurti levesnél népszerűbb levesrecept nincs az oldalunkon, és ez a kijelentés évek óta megállja a helyét. Imádják a magyarok, nincs kétség: viszonylag költséghatékonyan elkészíthető, még úgy is, hogy a virsli ára régóta igencsak magas, egy fej kelkáposzta viszont még mindig elfogadható árban van, és rengeteg leves kihozható belőle. Készítsünk hát frankfurti levest megfelelően puhára főtt kelkáposztacsíkokkal, sok virslivel, burgonyával, tejföllel, fűszerekkel!
Az alapok
Kelkáposzta:
válasszunk a vágyott levesmennyiség függvényében akkora fejet, amekkora el is fogy. Egy nagy fej kelkáposztából rengeteg leves lesz! A torzsát és a külső leveleket mindig távolítsuk el, azután mossuk meg a leveleket, és csíkozzuk fel a kelkáposztánkat.
Burgonya:
vásároljunk a levesünkhöz nem szétfővő burgonyát, hogy ne essen szét túl hamar. Újkrumplira is voksolhatunk, ezt azonban mindig kevesebb ideig kell főzni, mert puha, zsenge, és keményítőtartalma is alacsony.
Virsli:
a legtöbben virslivel főzzük a frankfurti levest, de vannak, akik kolbászt (is) választanak hozzá, ez egyéni preferencia kérdése: jó minőségű frankfurti virslivel a legautentikusabb, amit meg is piríthatunk előre egy serpenyőben, a leveshez a folyamat végén hozzáadva.
Fűszerek:
az alap a só, bors, fűszerkömény és a fűszerpaprika, de az alábbi receptbe majoránnát is raktunk, nem keveset.
Tejföl és habarás: a tejföl szinte elmaradhatatlan a frankfurti levesből, ezt többféleképpen hozzáadhatjuk a leveshez.
- Elkeverhetjük liszttel, és hőkiegyenlítéssel a leveshez adhatjuk, pár percig forralva.
- A tejfölt a legvégén, magában is a levesbe keverhetjük, ekkor pedig ki is hagyhatjuk a lisztet.
- Néhány szem főtt burgonyát villával pépesítve szintén sűrűbb állagot érhetünk el.
Receptajánló:
Tipp:
- a zúzott fokhagymát semmiképp se hagyjuk ki a sima hagymaalap mellől!
- a zsiradékunk lehet napraforgóolaj is, de a legfinomabb akkor lesz, ha sertés- vagy kacsa/libazsírral dolgozunk!
Egy kis extra csavar:
Hogyan turbózhatod fel a frankfurti levest?
- ha könnyebben emészthetőre főznéd, kelkáposzta helyett pak choiból vagy kínai kelből is készítheted, ezek zsengébb levelűek
- ha nemzetközi vizekre eveznél, válts fodros kelre, az amerikai kedvencre!
- tehetsz bele egyéb zöldségeket is: sütőtököt, édesburgonyát is főzhetsz bele, tökéletes őszi-tele leves lesz a jutalmad