r
Nosalty Logó

Frankfurti leves majorannásan

Fekete Melinda
Frankfurti leves majorannásan
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

410
Kalória
14.6g
Fehérje
25.5g
Szénhidrát
28.5g
Zsír
614.9g
Víz
73.7g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 410 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 1638 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 55 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1325.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    672 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    614.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 410 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.1 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    295 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5300.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    270 mg
  • Foszfor
    1004 mg
  • Nátrium
    2687 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    2459.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    615 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    199 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    290 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    406 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2487 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 1638 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    83 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 55 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A káposzta torzsáját kivágjuk majd tetszőleges méretűre daraboljuk, a burgonyát és a hagymát felkockázzuk, a virslit felkarikázzuk.
  2. Egy fazékban a zsíron megdinszteljük a hagymát és a zúzott fokhagymát. Erre az alapra rászórjuk a fűszereket, majd hozzátesszük a feldarabolt káposztát és a felkockázott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy mindent ellepjen, majd fedő alatt addig főzzük, amíg minden megpuhul. Amikor ez megtörtént, a felkarikázott virslit is beletehetjük.

A habaráshoz

  1. Egy tálban csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel. A levesből kimerünk egy merőkanálnyit, és azt is a tejfölös keverékhez adjuk. Az elkészült habarást beleöntjük a levesbe, megvárjuk, míg felforr, és le is zárhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 25 p

A frankfurti leves általában egy tejfölös habarással készült leves, amelybe frankfurti virsli kerül, innen jön az étel elnevezése. Ehhez a leveshez, nem kell sok alapanyag, mégis laktató, akár egy desszert is követheti az ebédmenüben. Ez egy majorannával fűszerezett változata, melybe füstölt paprika is kerül, hogy még karakteresebb íze legyen.

Frankfurti leves majorannásan, sok virslivel, felülnézetben, tejfölpöttyel
Frankfurti leves majorannásan, sok virslivel, felülnézetben, tejfölpöttyel

A frankfurti levesnél népszerűbb levesrecept nincs az oldalunkon, és ez a kijelentés évek óta megállja a helyét. Imádják a magyarok, nincs kétség: viszonylag költséghatékonyan elkészíthető, még úgy is, hogy a virsli ára régóta igencsak magas, egy fej kelkáposzta viszont még mindig elfogadható árban van, és rengeteg leves kihozható belőle. Készítsünk hát frankfurti levest megfelelően puhára főtt kelkáposztacsíkokkal, sok virslivel, burgonyával, tejföllel, fűszerekkel!

Az alapok

Kelkáposzta:

válasszunk a vágyott levesmennyiség függvényében akkora fejet, amekkora el is fogy. Egy nagy fej kelkáposztából rengeteg leves lesz! A torzsát és a külső leveleket mindig távolítsuk el, azután mossuk meg a leveleket, és csíkozzuk fel a kelkáposztánkat.

Burgonya:

vásároljunk a levesünkhöz nem szétfővő burgonyát, hogy ne essen szét túl hamar. Újkrumplira is voksolhatunk, ezt azonban mindig kevesebb ideig kell főzni, mert puha, zsenge, és keményítőtartalma is alacsony.

Frankfurti leves majorannásan, oldalnézetben
A frankfurti leves pirított virslivel még finomabb lesz

Virsli:

a legtöbben virslivel főzzük a frankfurti levest, de vannak, akik kolbászt (is) választanak hozzá, ez egyéni preferencia kérdése: jó minőségű frankfurti virslivel a legautentikusabb, amit meg is piríthatunk előre egy serpenyőben, a leveshez a folyamat végén hozzáadva.

Fűszerek:

az alap a só, bors, fűszerkömény és a fűszerpaprika, de az alábbi receptbe majoránnát is raktunk, nem keveset.

Tejföl és habarás: a tejföl szinte elmaradhatatlan a frankfurti levesből, ezt többféleképpen hozzáadhatjuk a leveshez.

  • Elkeverhetjük liszttel, és hőkiegyenlítéssel a leveshez adhatjuk, pár percig forralva.
  • A tejfölt a legvégén, magában is a levesbe keverhetjük, ekkor pedig ki is hagyhatjuk a lisztet.
  • Néhány szem főtt burgonyát villával pépesítve szintén sűrűbb állagot érhetünk el.

Receptajánló:

Tipp:

  • a zúzott fokhagymát semmiképp se hagyjuk ki a sima hagymaalap mellől!
  • a zsiradékunk lehet napraforgóolaj is, de a legfinomabb akkor lesz, ha sertés- vagy kacsa/libazsírral dolgozunk!

Egy kis extra csavar:

a fűszerpaprika helyett használjunk füstölt fűszerpaprikát, elképesztően különleges ízt ad az ételeknek, higgyétek el! A frankfurti levesben, de pörköltekben, gulyásban is isteni!

Hogyan turbózhatod fel a frankfurti levest?

  • ha könnyebben emészthetőre főznéd, kelkáposzta helyett pak choiból vagy kínai kelből is készítheted, ezek zsengébb levelűek
  • ha nemzetközi vizekre eveznél, válts fodros kelre, az amerikai kedvencre!
  • tehetsz bele egyéb zöldségeket is: sütőtököt, édesburgonyát is főzhetsz bele, tökéletes őszi-tele leves lesz a jutalmad

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...