r
Nosalty Logó

Szüreti szarvaspörkölt szőlővel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Szüreti szarvaspörkölt szőlővel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 494 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1976 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 85 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    988.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    649 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    459.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    544 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    421 micro
Összesen 494 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    869 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3955.2 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    363 mg
  • Foszfor
    2598 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.3 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1836.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    203 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    63 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    2174 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1684 micro
Összesen 1976 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
  2. A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
  3. Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
  4. Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
  5. Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
  6. Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
  7. Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
  8. Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 54844
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 05.

Ajánló

Rusztikus kenyér, és száraz vörösbor. Na meg, természetesen szőlő!:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Minden évben testületileg levonulunk szüretelni a rokonokhoz, általában több fordulóban. Nagyon szeretek odajárni. Jó, ha  őszinte akarok lenni, akkor nem a hajnali kelés, a hajlongás és a puttonyos utáni kurjászás vonz a legjobban, hanem az a jóféle, amivel meg szoktak mindket vendégelni. A rokon bácsi ugyanis nem elég, hogy szőlősgazda, de még vadász is. Hajnalban, az érkezéskor, reggeli gyanánt házi pálinka, friss kenyér és házi szalámi, szalonna, könnyfacsaróan csípős paprika. Csak azért nem szoktam pukkadásig enni magam, mert tudom, hogy mi vár ebédre: a pörköltek fejedelme, az űberelhetetlen, a legyőzhetetlen vörösboros szarvaspörkölt. Utána selymes és pihe-puha lekváros buktával, amit a gazdasszony addig süt ki, amíg mi málenkij roboton szedjük a szőlőt, szomjoltának pedig harmatfriss must van. A rokon bácsinak megvannak az elvei, a szarvaspörköltbe nincs beleszólás, 20 éve ugyanolyan - és felséges. Én azonban minden alkalommal csempészek magammal sunyiban egy othellót, és csendben hozzáeszegetem a pörköltemhez, mert úgy kiemelik egymás ízét, hogy az csuda! Idén sajnos, hála a szőlőnek kedvező nyárnak, csak egy szüret volt - és én nem tudtam ott lenni. Fájt, fájt, de mikor apuék hazaállítottak egy kis házi szalámival, meg a szarvascombbal, azért valahogy megvigasztalódtam. :) És először az életben nem kellett rejtegetnem a szőlőszemeket :) A gomba, mint az ősz másik nagy kincse, nekem belekívánkozott. Köretnek nem szoktunk mást enni hozzá, mint friss, ropogós héjú fehér kenyeret. Azzal jól ki lehet itatni a szaftot a végén.

Hozzászólások

P.

Aztamindenitkéremszépen! :-D Nadon dönöl?...

Dacota

Köszi!!! És milyen finom volt! :D

Törölt felhasználó

Szia Dacota! Én még sosem ettem szarvaspörköltet, de a te sztoridat olvasva és a fotódat megcsodálva nagyon szeretném megkóstolni. Csodás hangulatot varázsoltál, köszi! (Csak szegény szarvast sajnálom. :-() Üdv: Gabi "Makkermanó"

Dacota

Kedves Makkermanó! Köszönöm szépen biztosan ízleni fog. A szarvast én is nagyon sajnáltam, sokáig egyáltalán nem is ettem vadat. De aztán rájöttem, hogy a vadon él? állatoknak sokkal-sokkal jobb életük van, mint a ketrecbe szület? és életük végéig ott is él? csirkéknek, és azokat is megesszük. :( Remélem, azért egyszer majd kipróbálod!:) Szép hétvégét! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Jajj, én minden állatot sajnálok, a csirkéket is, f?leg mióta tudom, h. Amerikában föld alatt nevelik ?ket úgy, h. mozdulni sem tudnak, csak esznek. Mégis eszem csirkét. Tiszta álszentség, de gyarló vagyok én is. Épp mostanában kezdek gondolkodni a húsevés fontosságán, ill. mell?zésén, de egyel?re nehéz lemondanom róla. Miel?tt vega leszek, esküszöm megkóstolom a szarvaspörit. :-D Üdv: Gabi

Dacota

Kedves Gabi! Jaj, szerintem ne is mond le róla. A hús fontos, kell a szervezetünknek. Az más kérdés, hogy nem normális mennyiségben esszük. Ez is egy tipikus, 20. századi, civilizációs betegség, hogy húst hússal eszünk. 100 évvel ezel?tt tized annyi húst ettek az emberek, mint ma, és nem volt semmi bajuk (legalábbis nem ett?l.) Vagy ha megnézzük az ázsiai konyhát: alig van benne hús. Rizs, zöldségek, sok f?szer...aztán ott élnek a legtovább. Én is húst-hússal ettem nagyon sokáig, aztán szép fokozatosan leszoktam róla. Ma már csak heti kétszer-háromszor eszek húst, és nem "muszájból" egyszer?en nem hiányzik. De ha valaki el akarná venni t?lem a lehet?séget, hogy megegyek egy jó bélszínt, vagy egy igazi ízes vadpörköltet, alkalomadtán egy kis frissen sült libatepert?t lilahagymával, vagy a kedvencemet, a hurkát, (kenyérrel meg párolt káposztával) - na annak neki is mennék :D. De a mindennapos csirke-pulyka-disznóevésr?l leszoktam. Felvágottat pl már egyáltalán nem eszem. De így lelkiismeret furdalás nélkül nekieshetek egy vadpörköltnek pl. Én is sajnálom a vadat is, a csirkét is, de hát a vad legalább boldogan élt, amíg a gonosz vadász ki nem l?tte, és addig maga kereste magának a táplálékot, nem halliszttel etették. Na ennyit a mai okosságokból, remélem, hogyha ezt tervezed, akkor sikerül csökkenteni a húsmennyiséget, ha meg nem, akkor ne tör?dj vele - a szervezetük mindig tudja, mi a jó neki :) Puszi: nóra

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Én is pont azt mondtam egy nagyon kedves vega rokonomnak, h. a húsra szükségünk van normális mennyiségben, de szerinte nincs rá szükség, és jól meg is indokolta. Én mindig is azt vallottam, h. mindent szabad enni, csak mértékkel. Téged olvasva rájöttem, h. én tul.képpen nem is eszem sok húst, mert ált. csak hetente 2-szer készítek vmilyen húsételt. A felvágott nálam sem játszik, max. a valódi húsból lév? sonkafélék, amiket amúgy felszeletelve lehet kapni a felvágottas pultban. Nem tudom, hogy bírnám ki hús nélkül, máj nélkül, és nem szeretem az elborult vega-dumát még akkor sem, ha valóban sajnálom az állatokat. De! nem is föltétlenül a levágás miatt, hanem a tartásuk körülményei miatt szánom ?ket nagyon-nagyon. Megszakad a szívem miattuk. Szóval nem mostanában fogok leszokni a húsról. :-))) Puszi: Gabi

P.

Gabi, Nóra - szívemb?l beszéltek.

nyamóka

Kedves Nóra! Ez csuda hangulatos lett! :-) Nálunk is van vadász a rokonságban, így minden évben, -na nem s?r?n, csak egyszer-kétszer-, de nekünk is részünk lehet hasonló finomságban. A képedet nézve a számban érzem az ízét, imáádoom! A "Dacota-storykat" pedig külön szeretem. :-) Üdv: Éva

Törölt felhasználó

:-DDD Akkor most már tudom, ki f?z nekem szarvaspörköltet...

nyamóka

:-DDDDDD

Dacota

Kedves Éva! köszönöm szépen! :) Hát igen, a vadhúst én is nagyon szeretem, de hát nálunk is több nap mint kolbász - csak ritkán van. De akkor aztán kiélvezzük ! :) Ha van kedved, legközelebb próbáld ki ezt a sz?l?s verziót. Aaaannyira isteni :) Szép estét! Üdvözlettel: Nóra

nyamóka

Tényleg nagyon jól hangzik sz?l?vel, s?t, gombával együtt sem ettem még, de fantasztikus jól hangzik! :-) Azzal a mondatoddal pedig, hogy a szervezetünk mindig tudja, mi a jó neki, maximálisan egyetértek. Vannak olyan élelmiszerek, amiket egyszer?en kivet magából a szervezetünk, és azt nem is kell er?ltetni. És a kismamák meg nem véletlenül kívánósak. :-) A természet nagyon jól elrendezte ezeket a dolgokat. A vadhús pedig éppen azért olyan isteni finom, mert ahogy írtad is, nem hallisztet ettek életükben, ahogy a háztáji disznó, baromfi húsa is sokkal ízletesebb, mint a nagyüzemié. Dehát ezt mind tudjuk, csak hát ilyen világot élünk sajnos. Bár mi is megpróbálunk magunk megtermelni mindent, amit csak lehet, de tudom, hogy erre sokaknak nincs lehet?sége. A husiról való leszokás nekem sem sikerült, én is csak a csökkentésig jutottam el, sajna az én szervezetem is nagyon szereti! :-DD Szép estét neked is: Éva

Törölt felhasználó

Kedves Nóra!!! Ez fantasztikus! Tudod, amikor ilyen napokat él meg az ember, az asztalnál mindig az jut eszembe: Soha rosszabb sorunk ne legyen! :DDD Nagyon jó, mikor az ember az eseményeknek megadhatja módját. Ez segít abban, hogy hálával gondolhasson az életére, ételére. A húsevést illet?leg pont így gondolom, ahogy Te Nóra és Gabi. A középút a lényeg, az ember tartsa be a mértéket, és az arányokat. Régen is ezt tették, csak most egy kicsit elfelejtettük ezeket a dolgokat. No mindenesetre, nagyon szupi a recept, és tetszik a sztori is! Puszi: Mrs Smith

Dacota

Kedves Mrs Smith! Köszönöm szépen a dicséretet, meg a bölcsességet is - nagyon megszívlelend?. :) Nagyon rég hallottunk már rólatok, mi újság? Hiányoznak a Smithék-féle exta finomságok! Remélem jobban vagy, és elmúlt az allergia is! Sok puszi Nektek: Nóra

Törölt felhasználó

:))) Sajna még nem múlt el teljesen, s ez egy kissé visszavet a mindenféle finomságok kipróbálásában. Egy kissé ez is okozza azt, hogy régen töltöttünk fel rceptet. De nemsokára megjelenik egy maholnap, kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd!;-) Puszi Neked is: Mrs Smith

Liánka

És igen, megcsináltam!:))) 4,5 kg szarvas húsból, 2 kuktával, 11 f?re elkészítettem ezt a csodálatosan finom pörköltet. A sz?l? zseniális benne, úgy halásztam a kanállal, hogy minden falathoz jusson. EGYSZER?EN POMPÁS!!!! Köszönöm Dacota!:)

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon tetszik a recept, de nekem (így els? ránézésre) hiányzik bel?le a paprika, paradicsom. Vagy ez pont így jó? Jobb/rosszabb lenne, ha raknék bele?

Dacota

Szia Geri, Igen, ebben direkt nincs paradicsom és paprika. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?