r
Nosalty Logó

Kékszőlős, sült ordatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Kékszőlős, sült ordatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 5062 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 196 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.2 g

Zsír

  • Összesen
    290.7 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1267 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2512.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    300 mg
  • Foszfor
    1146 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    624.1 g
  • Cukor
    449 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    974.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1602 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    840 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1519 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    1033 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1871 micro
Összesen 5062 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A pihentetés miatt kezdjük a tésztával: tegyük egy aprítógépbe a lisztet, cukrot, mandulát és a sót. Dolgozzuk egyenletesen homokszerűre, majd adjuk hozzá a vajat. Pár másodperc alatt elkezd majd összeállni, ezen a ponton adjuk hozzá a tojássárgáját is.
  2. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor nem lesz omlós. Amint azt látjuk, hogy egyben van a massza, zárjuk el a gépet, és kézzel formázzunk egy labdát a tésztából. A többi lépés erejéig tegyük a hűtőbe, hogy visszadermedjen benne a vaj.

A szőlőzseléhez

  1. Ezután jöhet a szőlő: nagyjából 5-6 közepes fürtről szedjük le a szemeket (nem baj, ha marad benne néhány szár, mert passzírozni fogjuk), mossuk meg, és mérjük le őket. A megtisztított gyümölcs súlya legyen 900 gramm.
  2. A szemeket tegyük egy fazékba a cukorral, majd közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg teljesen szét nem fő. Erre rásegíthetünk egy krumplinyomóval is.
  3. A megfőtt szőlőt passzírozzuk át egy sűrű szűrőn. Adjuk az így kapott szőlőléhez a citromot és a kakukkfüvet, forraljuk fel, majd levéve a lángról hagyjuk állni, hogy a fűszer íze átjárja az egészet.

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

  1. Amíg a szőlő rotyog, keverjük be az ordakrémet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá, a sárgáját pedig adjuk az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba. Géppel keverjük össze a krémet (az orda kissé darabos állagú marad, de ez nem baj), majd kézzel forgassuk bele a habos tojásfehérjét is. Felhasználásig tegyük ezt is hűtőbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra, és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek formát. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Akkora legyen, hogy a forma oldalának feléig (vagy egy kicsit feljebb) érjen. A sodrófára felcsavarva, óvatosan engedjük bele a formába a tésztát, és igazítsuk el. Ha esetleg szétszakadna (a melegben túl lágy lesz), semmi baj, a lyukas részeket pótoljuk ki, nyomkodjuk bele a darabokat a formába.
  3. Szurkáljuk meg villával, majd béleljük ki alufóliával vagy sütőpapírral a tésztát. Öntsünk bele szárazbabot, rizst vagy egyéb süthető nehezéket, így a tészta nem fog összeesni vagy felpúposodni. Süssük a nehezékkel 20 percig, majd nélküle további 10 percig.
  4. Vegyük ki a sütőből, és kenjük be a tojásfehérjével, ami a tésztakészítésből maradt. Ez a vékony fehérjeréteg megakadályozza majd, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Öntsük az ordakrémet a formába, és egyengessük el a tetejét egy spatulával.
  5. A tortát süssük nagyjából 1 óra 15 perc erejéig, amíg a teteje kissé púpos és foltokban aranybarna nem lesz. Vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Amikor kihűlt a torta, halásszuk ki a kakukkfű szálait a szőlőléből. Melegítsük fel, és keverjük hozzá a tortazselét. A tasak instrukciói szerint főzzük meg, majd öntsük a torta tetejére. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe a kész tortát, minimum 4 órára.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1277
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kékszőlős, sült ordatorta
Lakos Benedek 264 recept

Sok nemzetnek megvan a maga saját sült sajttortája, és a különböző verziók mind nagyon izgalmasak és ízletesek. Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy nagyjából magyaros ízeket felvonultató sajttortát készíteni, ennek az eredménye lett az alábbi szőlős ordatorta.

Hozzávalók

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek