Dubarry csirkemell ahogy Zsuzsi készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gy.Zsuzsi

adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Karfiolhoz
Csirkemellhez
-
75g csirkemell filé90 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
Besamel mártáshoz
-
8g vaj60 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
125g tej70 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g trappista sajt59 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
17g trappista sajt59 kcal
Összesen
526
Kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Karfiolhoz
Csirkemellhez
-
450g csirkemell filé540 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Besamel mártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
750g tej420 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
Összesen
3152
Kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Karfiolhoz
Csirkemellhez
-
9.4g csirkemell filé11 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
Besamel mártáshoz
-
1g vaj7 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
15.6g tej9 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g trappista sajt7 kcal
-
0.8g tejföl2 kcal
-
2.1g trappista sajt7 kcal
Összesen
65
Kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.1 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1378 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 400 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 330 mg
-
Nátrium 573 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 482.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
526
Kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 186.9 g
Zsír
-
Összesen 218.3 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 706 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8268.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 2401 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 280 mg
-
Foszfor 1981 mg
-
Nátrium 3435 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 2895.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1062 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 360 micro
-
Kolin: 630 mg
-
Retinol - A vitamin: 1050 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
3152
Kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 60.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
65
Kcal
Hozzávalók
Karfiolhoz
-
1 kk só
Csirkemellhez
-
só ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
Besamel mártáshoz
-
5 dkg vaj
-
5 dkg finomliszt
-
7.5 dl tej
-
1 kk szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
2 ek tejföl
Elkészítés
Karfiolhoz
- A karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábasba tesszük.
- Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, sózzuk és puhára, de nem szétesőre főzzük.
- A puhára főtt karfiolt rózsánként kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és elrendezzük a csirkemellszeletek tetején.
Csirkemellhez
- A csirkemellet 3 felé vágjuk, így lesz 12 szelet belőle.
- Kicsit, nem túl erősen kiklopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk.
- Egy serpenyőben (nálam ez grill serpenyő) az olajat felmelegítjük, majd a csirke mindkét oldalát megsütjük.
- Egy tepsibe (jénaiba, nálam 2 jénaiba, mert nem fért egybe) rendezzük őket, félretesszük.
Besamel mártáshoz
- A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd apránként belekeverjük a lisztet. Össze fog állni, de nem kell megijedni.
- A tejjel folyamatosan felöntjük, mindig elkeverjük, ezt a legegyszerűbb egy habverővel, így nem lesz csomós.
- Mikor az összes tej benne van, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
- Elzárjuk a gázt, és belekeverjük a sajtot. Addig keverjük, míg a sajt teljesen felolvad.
- Hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még adhatunk hozzá tejfölt, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyik a karfiolról.
- A besamel mártást szétosztjuk a karfiolokon úgy, hogy mindegyiket befedje. Reszelt sajttal megszórjuk.
- Előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percet, míg elkezd szépen pirulni a teteje. Rizibizivel vagy tört burgonyával kínáljuk. Jó étvágyat!
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 291
- 7 napos nézettség: 1473
- Össznézettség: 433959
- Feltöltés dátuma: 2013. november 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Gy.Zsuzsi
31 recept
Imádott étel. Ha van otthon karfiol és csirkemell, tuti elkészítem. És azt ajánlom minden karfiolimádónak, aki még a csirkemellet is szereti, hogy készítse el :)
Hozzászólások
A besamelmártásnál valószín?leg rosszak az arányok: 7,5 dl tejhez 5 dkg liszt?
Kedves NEUDOLD! Az arányok tökéletesek, nem elírás. Mindenhez így készítem a besamell mártást. Nem szeretem, ha nagyon s?r?. Próbáld ki nyugodtan ezekkel az arányokkal. Üdv: Zsuzsi
De neked is annyira híg a mártás, hogy egyszer?en lecsorog a karfiolról? Nálam úgy néz ki, mintha kb sima tej lenne, pedig pontosan kimértem mindent... Most sül, még nem tudom a végeredményt, de úgy látom, hogy más receptekben benne van, hogy meg kell pirítani a rántást egy kicsit, itt pedig nem volt, így rögtön hozzáöntöttem a tejet - lehet, hogy ez volt a baj? :(
A besamel az nem rantas, ezert nem is piritjuk.
A besamel úgy készül, mint egy rántás, tehát egy picit szabad kis lángon pirítani, hogy ne legyen nyers liszt íz?. A tejet csak lassan és kevergetve adagoljuk és meg kell várni, hogy bes?r?södjön, utána apránként a többi tej. Ehhez bizony gyakorlat kell, érdemes kis adaggal kisérletezni, ha valaki kezd?.
Sziasztok! Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a besamel-mártás pont az a mártás, amihez nem lehet pontos arányokat írni, mert sajnos ahány liszt, annyiféle. Van olyan liszt, ami még a f?zeléket is nehezen s?ríti be, akármennyit is teszel a rántásba bel?le, viszont van olyan is, amib?l két ev?kanálnyi betons?r?ség?vé teszi a f?zelékeket. :) Ne ragaszkodjatok annyira a számokhoz, mert sokszor emiatt nem sikerül pl. egy besamel-mártás. Szerintem az a lényeg, hogy miután az összes tejet hozzákeverted a vajas liszthez, hagyd, hogy bes?r?södjön. Ha nincs meg a megfelel? h?fok, vagy éppen nem elegend? ideig f?zöd, akkor ez nem fog megtörténni.
Kedves Zsuzsi, és Mindenki aki szemezget a recepttel:) Tegnap kipróbáltam, nagyon-nagyon finom lett! A besamel is tökéletesen sikerült jó a liszt-tej arány! Mi egy fél szelet sült bacont tettünk minden csirkemellre ez adott neki még egy kis pluszt, de ez a recept kiváló!:) köszönöm! Laura
Ez valami isteni! Biztos, hogy máskor is elkészítem. A mártás nekem is el?ször nagyon hígnak t?nt, de aztán kicsit tovább f?ztem folyamatos kevergetés mellett és bes?r?södött. Én brokkolival készítem, mert a gyerek nem szereti a karfiolt. Így is isteni.
A recept tökéletes!!! Nem kell okoskodni,találgatni!!! Ki kell próbálni! Ha nem sikerül a mártás,ott technikai hiba van!!!! Köszönöm!!!
Brokkolival készítettem el , nagyon finom lett ! Tökéletes recept ... a besamel állaga is kit?n? ! Nem tudom más hol szúratja el ..
Kedves Gy.Zsuzsi ! köszönöm a receptet. 64 éves vagyok, de még sosem sikerült a besamellem, ez tökéletes. !!!
Kedves Nosalty,nagyon jó a recept minden arányba jók, minden elismerésem a Zsuzsinak !