Pastiera Napoletana
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
18g vaj125 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
140g vaj1004 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
A töltelékhez
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 255 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 711.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.2 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 79.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 264 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 273 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.7 g
Zsír
-
Összesen 217.2 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2041 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5694.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 1588 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 2251 mg
-
Nátrium 1184 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1001.9 g
-
Cukor 646 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 635.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2152 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 365 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 1316 mg
-
Retinol - A vitamin: 2114 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 426 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2187 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
14 dkg cukor
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
3.5 dl tej
-
40 dkg ricotta
-
40 dkg cukor
-
2 teáskanál narancsvirágvíz
-
5 dkg kandírozott narancshéj
-
5 dkg kandírozott citromhéj
-
6 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- A búzát a készítés előtt 24 órára vízbe áztatjuk, úgy, hogy teljesen ellepje.
- A készítés napján kivesszük a vízből, kicsavarjuk, és kb. 3,5-5dl enyhén cukros tejben, közepes lángon puhára főzzük. (Hogy mennyi idő alatt puhul meg, az a búza minőségétől nagyban függhet. Nekem 1 óra alatt megfőtt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza puha, de még nem pépes. Dolgozhatunk előfőzött búzával is, az sokkal hamarabb megvan.). Ha elkészül, leszűrjük, konyharuhába tesszük, és felakasztjuk egy kicsit, hogy lecsöpögjön.
- Amíg a búza fő, elkészítjük a tésztát:
- A lisztet egy tálba szórjuk, belevagdossuk a vajat, hozzáöntjük a cukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon. Ha nem állna össze, egy-két ek tejjel lazíthatjuk.
- Alufóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez egy tálba tesszük a ricottát, hozzákeverjük az időközben elkészült főtt búzát, a cukrot, a kandírozott gyümölcsöket és az aromát, belekaparjuk a vanília magját, ráreszeljük a citromhéjat.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat azonnal a ricottás krémre tesszük, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
- A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal, nehogy nagyon összetörjük, a ricottás-búzás krémhez keverjük.
- Kivesszük a tésztát a hűtőből, a 2/3-át levágjuk, és jó vékonyra nyújtjuk.
- Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, belisztezzük, és beleigazítjuk a kinyújtott tésztánkat.
- Beleöntjük a tölteléket.
- A maradék tésztánkat szintén kinyújtjuk, egyenlő széles csíkokra vágjuk, és átlósan berácsozzuk a sütemény tetejét. Alufóliával lefedjük, mert a tölteléknek kell az idő a sülésre, de a teteje könnyen pirul.
- Előmelegített sütőben készre sütjük. A sütemény akkor készült el, ha a közepe megszilárdul, és a rácsozat szép világosbarnára sül.
- Negyed órát állni hagyjuk, meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 187
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 51160
- Feltöltés dátuma: 2010. május 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Szabad fordításban nápolyi tészta. Dél-Olaszországban elterjedt igazi olasz édesség, vagyis nagyon édes, a citrusféléktől mégis friss és habkönnyű. Főleg húsvétra készítik, és bár leggyakrabban kerek formában sütik, mégis szimplán süteménynek, és nem tortának számít. Íze leginkább a rizskochéra hasonlít, de még annál sokkal könnyedebb. És mivel olasz és ünnepi, akárcsak a panettone, ez sem egy pillanatok alatt összerakható süti, de ha a hozzávalókat előre elkészítjük, akkor nem kell egész nap a konyhában állnunk, mert a tészta és a töltelék elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe. A receptet ismét az olasz konyhaművészeti kincsesbánya barátnőmtől kaptam, csak sajnos elfelejtette megemlíteni, hogy a búza főzött, és nem nyers állapotában 40 dkg, így annyi főtt búzám lett, hogy a héten kétszer is készült belőle (és még mindig van egy adagnyi, de az másként fog terítékre kerülni, mert 10 nap alatt háromszor azért nem állok neki.) Első alkalommal elfelejtettem fotózni, másodszorra pedig eltűnt a tortaforma a közös konyhából, ezért normál tepsiben sütöttem meg. De hát így is gazdagodtam három tapasztalattal: 1. tepsiben is iszonyúan finom, csak nem lehet olyan szépen szeletelni, mint a kerek formában készültet (ez a mennyiség egy 20x30x5-ös tepsit igényel). 2. A búzát pár nappal korábban is el lehet készíteni, mert nekem egy hétig állt a hűtőmben a főtt búza, és kutya baja sem lett. 3. Először -autentikusság ide vagy-oda- nem szórtam rá porcukrot, mert úgy gondoltam, elég édes anélkül is. Másodszor valószínűleg nem kevertem el eléggé a tojásfehérjét a krémben, mert az kiült a tetejére, és hát...hamarabb megpirult, mint a rácsozat. Mindjárt rájöttem, miért tálalják porcukorral. Szóval a porcukor: nem kötelező, de jobb, ha kéznél van.