r
Nosalty Logó

Karácsonyi citromos kevert sütemény

Gizi
Karácsonyi citromos kevert sütemény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1243
Kalória
15.1g
Fehérje
138.3g
Szénhidrát
71.6g
Zsír
72.9g
Víz
348.1g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
82.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1243 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 7471 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 400 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    71.6 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    348 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    138.3 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    579 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 1243 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    90.4 g

Zsír

  • Összesen
    429.9 g
  • Telített zsírsav
    256 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    2088 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6135.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    1386 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    2631 mg
  • Nátrium
    1523 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    829.5 g
  • Cukor
    495 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    437.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3533 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    273 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    994 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3472 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    735 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1574 micro
Összesen 7471 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 400 kcal

Elkészítés

  1. A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
  2. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
  3. Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, a habtejszínt, és keverjük tovább kb. egy percig.
  4. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
  5. Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.
  6. A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
  7. A 25x10 cm-es sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
  8. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre.
  9. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
  10. A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.
  11. Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
  12. A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.
  13. Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
  14. Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
  15. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt.
  16. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.
  17. A habtejszínhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
  18. A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
  19. Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a kandírozott narancs- és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 100 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x10x7

Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek