r
Nosalty Logó

Óriás cruffin - csavart kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Óriás cruffin - csavart kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 391 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 3909 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 290 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 391 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.5 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3059.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    821 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1196 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    655.9 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    738 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    269 mg
  • Retinol - A vitamin:
    721 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 3909 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a tejben kis cukorral felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet egy nagy tálba, vagy a robotgép táljába öntjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, a sót a cukrot, ezekkel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  3. Aztán amikor már összeáll, akkor hozzádobáljuk a kockára vágott puha vajat adagonként, ezzel fényesre kidolgozzuk a kalácstésztát, majd konyharuhával letakarva melegben legalább fél-egy órát kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Közben összeállítjuk a tölteléket: a puha vajat vagy ricottát apróra kockázott kandírozott narancs, citrom és/vagy limehéjjal, avagy más kandírozott, szárított gyümölccsel, csokipasztillával keverjük félretesszük felhasználásig.
  2. Amikor megkelt a tészta, téglalap alakúra, és jó vékonyra nyújtjuk. Megkenjük, vagy megszórjuk a töltelékkel, és felcsavarjuk a hosszabb oldala felől.
  3. Az így kapott tekercset hosszanti irányban kettévágjuk úgy hogy az egyik végén nem vágjuk végig, meghagyjuk a „kapcsolatot”.
  4. Arról az oldalról kezdjük a feltekerést, ahol ketté vágtuk a tésztát, onnan feltekerjük a kapcsolódó pontig, aztán tovább, áttekerjük a másik oldalra, és onnan visszafelé letekerjük oda, ahonnan indultunk. Így egy óriás nagy tekercset kapunk.
  5. Ezt a hatalmas kurflit belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és hagyjuk további 15-30 percig kelni. Közben 175 fokra előmelegítjük a sütőt.
  6. Ekkor lekenjük még vajjal, esetleg a maradék tojásfehérjével, és mehet a sütőbe úgy 35-40 percre, vagy ameddig szép aranybarna nem lesz a teteje. Érdemes tűpróbát csinálni, mert ha elég sűrűn tekerjük, akkor lehet, hogy több időre van szüksége az átsüléshez.
  7. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyhatjuk még kicsit a formában hűlni, majd nagy tálon vagy tortaállványon tálalhatjuk.

A szóráshoz

  1. Szórjuk meg bátran porcukorral. Vanília fagyi jó lehet mellé, de magában egy habos kávé vagy kakaó mellé is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 3050
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 06.

Ajánló

Eredetileg puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, ahogy a rózsakalácsot.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Receptjellemzők

Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az óriás, tortaméretű nagytesója.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek