r
Nosalty Logó

Amerikai rántott csirkecomb (Southern fried chicken)

Rosanics Petra
Amerikai rántott csirke
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

pác

panír

726
Kalória
32.1g
Fehérje
81.1g
Szénhidrát
29g
Zsír
222.2g
Víz
125.9g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
10.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

pác

panír

Összesen 726 kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

pác

panír

Összesen 2902 kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

pác

panír

Összesen 119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3201.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    387 mg
  • Nátrium
    2534 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    222.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    455 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 726 kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.4 g

Zsír

  • Összesen
    116 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12805.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    688 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1547 mg
  • Nátrium
    10136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    324.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    888.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1820 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 2902 kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    75 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

pác

  1. A csirkecombokat kettévágjuk alsó és felsőcombra. Ha filét használunk, érdemes fogpiszkálóval összeszúrni őket, hogy formásabb batyukat kapjunk.
  2. Egy nagy tálba öntjük az írót, majd ízesítjük a kétféle hagymaporral, a sóval, a paprikás BBQ-szósszal, valamint ízlés szerint chiliszósszal. Alaposan elkeverjük az egészet, hogy egynemű legyen.
  3. A csirkecombokat a fűszeres íróba forgatjuk és hűtőbe tesszük 2-3 órára pácolódni.

panír

  1. A panír hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük. Sütéshez én most ghee-t használtam, mert így a legautentikusabb, de napraforgóolajat, mogyoróolajat vagy kókuszzsírt is használhatunk helyette. Ezt tegyük fel melegedni, amíg nekiállunk panírozni.
  2. A bepácolt csirkedarabokról lecsepegtetjük a felesleges folyadékot, majd alaposan meghempergetjük a lisztes keverékben. Ezután félretesszük őket egy tálcára, ahol hagyjuk őket pihenni kb. 3 percet, ezalatt picit "bepuhul" a panír, de ettől lesz finom ropogós.
  3. A csirkecombokat 3-4 adagban süssük ki a forró zsiradékban. Ne zsúfoljuk túl, és hagyjuk őket alaposan átsülni, ez a hús méretétől függően 8-15 perc között mozoghat. Ha van húshőmérőnk, érdemes használni: akkor jó a csirkehús, ha a belső hőmérséklete 73-74 fokos.
  4. A kész csirkedarabokat tegyük sütőpapírra, hogy megszabaduljunk a felesleges zsiradéktól. A rántott csirkecombokat ezután tálaljuk azon melegében, mert ekkor a legfinomabb és legropogósabb. Adjunk mellé mártogatnivaló szószokat: BBQ, ketchup, chili, remoulade - bármelyik és mindegyik jöhet!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Főzés módja: marinálás, pácolás, érlelés

A rántott csirkét nem tudjuk megunni, ez a csudaropogós verzió az amerikai Délről pedig egyből az új kedvencünk lett! Szószba tunkolva vagy remuláddal kínálva is szuper, de akár zsemlébe is tölthetjük, mennyei szendvicset pattintva belőle.

Az amerikai rántott csirke titka a fűszerezésben és a keményítős-lisztes panírban rejlik. Utóbbi a nálunk megszokott panírhoz képest elsőre furcsán nedvesnek-ragacsosnak tűnhet, de ettől lesz elképesztően fűszeres és roppanós a csirke bundája. Persze mindez mit sem érne a fűszeres író nélkül, amiben a csirkét hagyjuk pár órát pácolódni sütés előtt - ha esetleg nem kapnánk írót, nyugodtan helyettesítsük kefirrel, hasonló eredményt kapunk vele.

Amerikai rántott csirkecomb
BBQ szószba mártogatva egyből az USA-ban érezhetjük magunkat

Ami a sütést illeti, természetesen használhatunk hagyományos növényi olajakat (napraforgó, mogyoró, repce), de egészen fantasztikus módon szintet lépnek csirkéink, ha ghee-ben, azaz tisztított vajban sütjük meg őket. Ennek ugyanis épp az a lényege, hogy a tisztítás során eltávolítják a vaj azon részét, ami megégne mélysütéskor, így a ghee füstpontja elég magas és remekül lehet benne sütni. Szóval ha szembejönne veletek a boltok polcán, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.

Amerikai rántott csirkés szendvics
Szendvicsbe töltve elképesztő partikaját varázsolhatunk belőle

A kész csirkecombok magukban is mennyeiek, de aki szereti a hamburgereket és a szendvicseket, próbálja ki úgy is - gyakorlatilag olyan, mint egy deluxe rántotthúsos szendvics, ami mögött az összes KFC és Subway szendó elbújhat. Kombináljuk uborkás remuláddal és friss, ropogós salátalevelekkel, na meg egy kevés BBQ-szósszal, és máris kész a nyári grillpartihangulat!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek