Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paratha

Paratha
Paratha
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A paratha az indiai-pakisztáni lapos kenyér családba tartozik. Tipikusan reggelire fogyasztják, cukorral megszórt joghurttal, teával, raitával vagy csak magában. Ugyanakkor húsos, zöldséges ételek mellé is kínálják köretként.

A ghee nem igényel hűtőtárolást, nyugodtan lehet a konyhaszekrényben vagy a kamrában tárolni, nem fog megromlani, arra azonban ügyeljünk, hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele, ne vigyünk bele idegen anyagot, mert akkor megavasodhat. Szobahőmérsékleten nagyon lágy, ilyen hőségben kissé folyós az állaga, a megadott mennyiség tehát ilyen állagú vajra vonatkozik.

Ha nincs ghee a kamrában, akkor megteszi a sima vaj is, bár a ghee-nek van egy jellegzetes íze, azért vajjal is el lehet készíteni finoman.

Ebből a mennyiségből nekem 6, plusz egy kicsi parathám lett. 

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez hozzáadjuk a 4 ek ghee-t és a sót, majd elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas, lágy, egyáltalán nem ragadós tésztát kapjunk.
  2. A tésztát elosztjuk 6 felé, és 6 kis gombócot formázunk, amiket nedves ruhával letakart tálban pihentetünk addig, amíg az egyikkel dolgozunk.
  3. Kinyújtjuk az egyik gombócot kb 3-4 mm vastagságúra, és megkenjük ghee-vel, majd félbehajtjuk. Újra megkenjük ghee-vel, majd újra félbehajtjuk. Megforgatjuk lisztben, és félretesszük, amíg a nyújtást-kenést-hajtogatást megismételjük az összes gombóccal.
  4. A lisztben megforgatott kis háromszögeket újra kinyújtjuk, majd felhevített száraz serpenyőbe tesszük. Amíg sül az egyik oldala, a tetejét ismét megkenjük ghee-vel, majd megfordítjuk, és azt az oldalát is megkenjük. 
  5. Addig sütjük mindkét oldalát, amíg egy kis színt kap.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 249
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: pakisztáni
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 3 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

lapos kenyér, lepénykenyér, indiai lapos kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

azsane
Mango / azsane Tue, 2013-08-06 13:35

Kedves Nuszimano,
Meg nem probaltam, de szerintem ha a szurt valtozatot hasznalod, vagyis ami teljesen iztelen es szagtalan, akkor nem lehet belole gond. Van aki olajjal kesziti egyebkent. Batrake a szerencse, szerintem elrontani nem nagyon lehet.
Udv.
Zsani

466
teljes kiőrlésű liszt 30 dkg
ghee 4 ek
2 kávéskanál