vaj, vajkrém

Vaj

A <strong>vaj</strong> többféle fajtáját is ismerjük, többek között létezik házi vaj, teavaj, sós vaj, tisztított vaj (ghee). Utóbbinál hőkezelés során eltávolítják a vizet és a tejfehérjéket, így tiszta tejzsír marad hátra, ami magasabb hőmérsékleten használható sütéshez.

Ghee

A ghee (szanszkrit szó, ejtsd: gí) hagyományos indiai, pakisztáni élelmiszer, ami a vízibivaly vagy tehén tejéből kapott vajból készül. Tisztított vajnak is hívják, mely nem mellesleg laktózmentes is.

Vajkrém

A vajkrém egy semleges ízű, vajból készülő alapkrém, amelyet számtalan hozzáadott alapanyaggal ízesíthetünk a felhasználási módtól függően. A vajkrém készülhet édesen, cukor hozzáadásával. A vajkrém készülhet sósan is, fűszerek, például pirospaprika, fokhagyma vagy zöldfűszerek hozzáadásával. A sós vajkrémek kitűnő alapanyagai szendvicseknek, hidegtálaknak, de akár sült húsok vagy zöldségek töltelékeként is kiválóak. Natúr, édes, illetve sós ízesítésű vajkrémek kaphatóak készen, de elkészíthetjük magunk is.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...