r
Nosalty Logó

Egyszerű-egészséges sárgaborsó főzelék rántás nélkül

Vitai Kati
Egyszerű-egészséges sárgaborsó főzelék rántás nélkül
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

505
Kalória
29g
Fehérje
77g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
12g
Víz
15.1g
Koleszterin
27.8g
Élelmi rost
3.9g
Cukor
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 505 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2021 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    590.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    122 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 505 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2362 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    316 mg
  • Foszfor
    1677 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    308.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    111 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    790 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2021 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 383 kcal

Elkészítés

  1. A száraz sárgaborsót mossuk meg alaposan a főzés előtti napon, és áztassuk be bő vízbe 1 éjszakára. Az elkészítésnél, másnap öntsük le róla a vizet, és mossuk át.
  2. Helyezzünk egy edényt a tűzre, majd tegyük bele a ghít. A felmelegedett ghíbe tegyük bele a babérlevelet és az aszafoetidát, és pirítsuk egy picit - figyeljünk, éppen csak az illata érződjön, nehogy odaégessük. (vagy hagymát pároljunk üvegesre), majd tegyük hozzá a kurkumát, forgassuk össze.
  3. öntsük hozzá a lecsepegtetett sárgaborsót, így is pirítsuk picit. Öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
  4. Félrehúzott fedővel főzzük puhára a sárgaborsót - ez több mint 1 óra lesz. Rendszeresen keverjük meg és figyeljünk, hogy ha szükséges tegyünk még hozzá vizet. (A végén botmixerrel szoktam pürésíteni, hogy krémes legyen az állaga.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 80 p

A hüvelyeseket nagyon kedvelem, mert nem csak finomak, laktatóak, de vegetáriánusoknak az egyik fő fehérjeforrást alkotják. A sárgaborsó-főzelékről általában a legtöbben arra a rántással készült ételre gondolnak, amit az iskolai menzán kaptunk. A sárgaborsó-főzelékbe teljesen fölösleges a rántás, mert a hüvelyesek nagyon jól besűrűsödnek maguktól is. Így az étel nem csak egészségesebb, de sokkal egyszerűbb is lesz és szerintem ízletesebb is. :) Én egy kicsit másképpen fűszerezem, mert a kurkuma nagyon jól segíti a hüvelyesek emésztését, így minden hüvelyesből készült ételbe teszek.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek