r
Nosalty Logó

Egyszerű-egészséges sárgaborsó főzelék rántás nélkül

Vitai Kati
Egyszerű-egészséges sárgaborsó főzelék rántás nélkül
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

505
Kalória
29g
Fehérje
77g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
12g
Víz
15.1g
Koleszterin
27.8g
Élelmi rost
3.9g
Cukor
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 505 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2021 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    590.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    122 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 505 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2362 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    316 mg
  • Foszfor
    1677 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    308.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    111 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    790 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2021 kcal
  • 22% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 383 kcal

Elkészítés

  1. A száraz sárgaborsót mossuk meg alaposan a főzés előtti napon, és áztassuk be bő vízbe 1 éjszakára. Az elkészítésnél, másnap öntsük le róla a vizet, és mossuk át.
  2. Helyezzünk egy edényt a tűzre, majd tegyük bele a ghít. A felmelegedett ghíbe tegyük bele a babérlevelet és az aszafoetidát, és pirítsuk egy picit - figyeljünk, éppen csak az illata érződjön, nehogy odaégessük. (vagy hagymát pároljunk üvegesre), majd tegyük hozzá a kurkumát, forgassuk össze.
  3. öntsük hozzá a lecsepegtetett sárgaborsót, így is pirítsuk picit. Öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
  4. Félrehúzott fedővel főzzük puhára a sárgaborsót - ez több mint 1 óra lesz. Rendszeresen keverjük meg és figyeljünk, hogy ha szükséges tegyünk még hozzá vizet. (A végén botmixerrel szoktam pürésíteni, hogy krémes legyen az állaga.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 80 p

A hüvelyeseket nagyon kedvelem, mert nem csak finomak, laktatóak, de vegetáriánusoknak az egyik fő fehérjeforrást alkotják. A sárgaborsó-főzelékről általában a legtöbben arra a rántással készült ételre gondolnak, amit az iskolai menzán kaptunk. A sárgaborsó-főzelékbe teljesen fölösleges a rántás, mert a hüvelyesek nagyon jól besűrűsödnek maguktól is. Így az étel nem csak egészségesebb, de sokkal egyszerűbb is lesz és szerintem ízletesebb is. :) Én egy kicsit másképpen fűszerezem, mert a kurkuma nagyon jól segíti a hüvelyesek emésztését, így minden hüvelyesből készült ételbe teszek.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...