A vinaigrette egy rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető alap dresszing, amelyet használhatunk salátaöntetként, mártásként, de akár marináláshoz is. Alap összetevői: 3 egység olaj, 1 egység ecet, illetve általában sót, borsot is adnak hozzá. A sót oldjuk fel az ecetben (mivel olajban nem oldódik), majd adjuk hozzá a borsot és végül állandó keverés mellett fokozatosan, lassan az olajat is. A házi majonéz készítéséhez hasonlóan adhatunk hozzá mustárt vagy tojássárgáját, amely javítja az állagát. Minél jobb minőségű ecetet, illetve olajat használunk, annál jobb minőségű vinaigrettet kapunk. Ideális, ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű. Az öntetet ízlés szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük, például fokhagymával, zöldfűszerekkel vagy chili paprikával. Különleges ízű öntet készítéséhez használjunk speciális hozzávalókat, például gyümölcsökből készült ecetet, vagy helyettesítsük az ecetet gyümölcslével (citrom, narancs vagy grapefruit). Amennyiben öntetnek használjuk, csak a közvetlenül a fogyasztás előtt öntsük vinaigrette-t a salátára, különben eláztatja.
Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!
Ha nem bejgli, zserbó, aprósüti, habcsók vagy mákos guba, akkor tuti valamilyen mézes sütemény az, ami mellett sokan leteszik a voksukat karácsonykor. Mi már soroljuk is, mikben gondolkozzatok idén:
Mennyei ízházasság köttetik minden mustáros húsétel készítése során: ahogy a pikáns mártás rákaramellizálódik a csirkék, sertések, marhák felszínére, az tényleg utánozhatatlan.
A vízkő a fürdőszobák réme...a penész mellett. Ha eleged van belőle, hogy minden csillogni hivatott felületen vízkőfoltok éktelenkednek, ezt az otthon tippet nézd!