Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spárga télire tartósítószer nélkül

Spárga télire tartósítószer nélkül
Spárga télire tartósítószer nélkül
165 perc / előkészület: 45 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kezdődik a spárgaszezon, előlehet venni befőzőautomatát, és eltenni ezt a finom egészséges és értékes zöldséget.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, aki szeret gyorsan, finom spárgás ételeket készíteni, mert a befőzőautomatával egyszerre előfőzzük és  tartósítószer nélkül tartósítjuk. A lezárt üvegekbe megmaradnak az ásványi anyagok, vitaminok. Azokat a levágott részeket, amik a spárga hossza miatt nem fértek az üvegbe összevágjuk, így tesszük el pl. omlettbe. Az egyik legjobb vértisztító, vizelethajtó és legmasabb folsavat tartalmazó zöldségünk.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss zsenge, szálkamentes spárgákat alaposan megmossuk.
  2. Az alsó  keményeb rostos végeiből kb. 2 cm hosszan levágunk, majd a rügy alatti résztől haldva vékonyan meghámozzuk.
  3. Szépen függőlegesen üvegekbe rendezzük, arra vigyázzunk, hogy a spárga felső része ne érjen a fémkupakhoz.
  4. Felengedjük hideg csapvízzel, sót teszünk bele, és légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  5. Befőzőautomatába tesszük, és "kochen" fokozaton 120 percig dunsztoljuk.
  6. Ha kész, mehet a polcra, és az év bármely napján fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • költség: 2450 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 13 064
elküldve: 2
receptkönyvben: 119
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
babakonyha: baba-mama
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

természetes spárgabefőtt, spárga házilag eltéve, spárgabefőtt

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csirip9
Csirip / Csirip9 Sat, 2017-10-14 19:24

Régen volt hozzászólás, ezt még nem próbáltam, de jövőre biztosan. Én is szegedi vagyok és rendszeresen van környékben termelt spárga piacon, amit nagyon szeretünk, de még nem mertem eltenni, megpróbálom jövőre.

Starflower
Starflower Sat, 2015-06-06 21:22

Több, mit 3 éve semmi hozzászólás. Pedig nagyon szuper volt ez a recept. Ebben az évben harmadszorra tettem el megpucolva, felaprítva a spárgát a fenti recept szerint, annyiban eltérően, hogy nem használtam befőzőautomatát. A felaprított spárgát felöntöttem annyi vízzel, épp hogy ellepje, puhárra főztem és még forrón, csavartetős dunsztosüvegekbe mertem, jól lezártam. A lezárt üvegeket négyesével továbbfőztem 15-20 percig egy konyharuhával, alján kibélelt fazékban, amibe vízet öntöttem a dunsztosüvegek nyakáig. A konyharuha azért kell, hogy ne zörögjön az üvegek alja és éppen csak gyöngyöznie kell a víznek forrás közben. Amint kivettem a vízből az üvegeket, utána még jó erősen rázárom a tetőket, amik a hő hatására elmozdulhatnak és szelelhetnek. Ezt követően paplanba, párnákba burkolva, hagyom az őket 4-5 napig kihülni. Nagyon fontos, hogy a hülési idő alatt többször is ellenőrzöm a paplan alatt, hogy jól rá vannak-e csavarva a tetők, mert még itt is szelelhetnek. Ez után garantáltan vákumot fog képezni a spárgás lé és nem fog megbuggyanni.

vm2011
vm2011 Tue, 2012-07-10 17:27

kedves Régi és Új Spárgakedvelők!
a szegedi Mars téri piacon az idén vettem többször is finom spárgát.Bordányban,Szatymazon és Öttömösön(spárgafesztivált is tartottak néhány hete) is termesztik.blansírozva tettem el télire.igazából a zöldet szeretem,de multinál találtam féláron fehéret és az is finom volt.termelőnél kaptam akciósan kilóját 600 ft-ért,mert görbék és vastagok voltak,de az ízükkel semmi gond nem volt:))) zöldséghámozóval szoktam megpucolni.
mindenkinek ajánlom,hogy próbálja ki ezt a szuper zöldséget!nagyon jó méregtelenítő a szervezet számára.
üdv:m.

Lillabella
Lillabella Fri, 2012-05-11 12:32

Kedves Zoli!

Köszönöm szépen magam is a részletes spárga-életrajzot, a fővárosból Kecskemét környékére szaladni vásárolni kissé időigényes, kerékpárral pláne:)
De már tudom, hogy az arra felé élő ismerősömet mikor kell sürgősen meglátogatnom:)
Szép hétvégét, finom falatokat a fagyos szenteket igazoló hűvös-esős hétvégére.
Lillabella

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-05-07 20:52

Kedves pataygyz!

Részemről köszönöm a tájékoztatást, -igen ,itt a jászságban nem igen van rá lehetőség, hogy friss magyar spárgához jussunk, ami van, drága és pucoljuk, tehát, nem magyar.:-((

Majd próbálok szétnézni,remélem csak találok az ajánlottakat nézni és venni, - és ha eltenni mennyiséget nem is tudok, az ára miatt,- legalább pár alkalommal jó lenne finomat sütni-főzni belőle.
Köszönöm, szép estét, holnapra szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-05-03 13:12

Kedves kobot1961!

Köszönöm a válaszodat.:-))

Boribonnak igaza van:
Sajnos én is olvastam azt a cikket a spárgáról, hogy csodásak, fehérek és zöldek, itt mi magyarok termesztjük, és szépen a 90%-át kivisszük a németeknek. Kár. :-(
Pedig itt , mi is ennénk, csak aki a termelésével foglalkozik, lehet a németektől több pénzt lát érte,- de az se olcsó, amit elénk raknak, főleg ha külföldről jön be, és a felét elpucolgatjuk.:-(((
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-05-07 13:11

Kedves Hölgyeim!
A friss spárga vágási felülete enyhén nedves, az öregé pedig mint a tapló száraz.
Sajnos teljesen igazatok van a beszerzéssel kapcsolatban. A multiknál egyáltalán nincs igazán friss, a piacokon is csak elvétve. Igazatok van a magyar termékkel kapcsolatban is. Nálunk két- három héttel korábban kezdődik el a szezon, mint a hűvösebb éghajlatú Németországban, ezért szinte a teljes termékmennyiséget az ottani piac felszívja. Nekünk csak a gyengébb minőség marad. A spárga termelés nagyon kézimunka igényes. A szüretelését térden csúszva-mászva kézzel végzik. Ebből adódóan drága. Kecskemét környékén a homokon többen is termelik, lehetőleg az ö termékeiket kell vásárolni.( Bugac, Hetényegyháza, Kiskőrös) . Az import spárgával nem is szabad foglalkozni, mert hiába hozzák hűtőkamionba, mire a multikhoz ér minden, csak nem friss.
Én könnyebb helyzetben vagyok, mert a kecskeméti piacra elbiciklizve ( kb. 35 km összesen) és a termelőktől tudok frisset vásárolni. Sajnos most még 800 és 1 000 Ft/kg. között van és nem is nagyon lesz olcsóbb.
Mindenkinek jó spárgafőzést kívánok: :
Zoli

gigi256
gigi256 Mon, 2012-04-30 16:54

És sem tudom mi az a befőzőautomata ?Én forró vízben szoktam dunsztolni.

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Thu, 2012-05-03 22:21

Kedves maria54321

Kérdésedre válaszolva a befőzőautomata a dunsztolást, tartósítást helyettesítő gép, tartósítószer nélkül egyszerre akár 18 üvegnyi befőttet, vagy savanyúságot, de lekvárokat, rostos ivóleveket, is készíthetünk benne. Így megőrizve zöldségek gyümölcsök ízét, állagát vitamin tartalmát, és ami nem elhanyagolható az idő ami nekünk dolgozik.
A www.befozoautomata.hu oldalon tudod megnézni.

Üdv. Csak Természetesen

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-29 18:45

Kedves Lillabella!

Sajnos hasonlóak a tapasztalataim..:-((

Nem értem én sem, hogy csodálatos , hatalmas nagy spárgákat mutatnak ételek készítésénél, akár zöld, főleg a fehér, és én meg bénázok, és a felére faragom, mire elfogadható, -na elment egy csomó pénz, mérges is lettem, kárba veszett egy csomó spárga, és hiába vásárolok be, félek, megint úgy járok,ahogy azt Te is írtad.:-((
Szeretnék szezonjában sokat főzni belőle, és persze eltenni is.:-))
Én is várom a nagyon jó ötleteket, csak azt ne mondja valaki, hogy a csodás spárgáért ki kell utazni külföldre, az nem megy.:-))
Állítólag itt az országunkban is fantasztikusakat termesztenek, és lehet kapni, fehéret és zöldet .
Már csak lelőhely kell, és elkészítési módozat, akár frissen, akár elrakás céljából télire.
Várom a segítő szándékú spárga ismerőket én is.:-))
Éva-Anyóca

Lillabella
Lillabella Sun, 2012-04-29 13:14

Szép napot nektek!
Nagyon szívesen tennék el spárgát magam is, de még egyetlen egyszer sem tudtam olyan minőségűt venni, amelyik a leggondosabb pucolás ellenére se lett volna - legalább részben - fás. Utoljára tegnap vallottam kudarcot, mert bár csodásan nézett ki a hollandi mártásos fehér spárga, bizony nem lehetett sem szépen vágni, sem elrágni, pedig igyekeztem nagyon megpucolni, majdnem a felére faragtam némelyikőjüket. Az aljukból meg biztosan levágtam vagy 5 cm-nyit. Azt sem értem, hogy ha Németországban a sárgarépa méretű spárgák is zsengék, akkor az itthon kapható kis ujjnyi vastagságúak miért fásak? Annyira szeretnék egy igazán jó sárgát készíteni végre, de most egy időre megint elment a kedvem a próbálkozástól. Tudtok segíteni ötletekkel? Előre is köszönöm:)
Lilla

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2012-04-30 02:27

Udv, pont a heten olvastam az origon, hogy Magyarorszagon allitolag spargahiany van, mert az osszeset Nemetorszagba exportaljak. Igy konnyen lehet, hogy a sargarepanyi spargak otthonrol utaztak oda. Tudom, ez sajnos nem segitseg, csak magyarazat lehet...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-29 10:04

Köszi a nagyon -nagyon jó ötletet.:-))
Zöldet is el lehet így tenni , nem csak a fehéret?
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

11
fehér spárga 30 dkg
1 teáskanál