r
Nosalty Logó

Spárga télire tartósítószer nélkül

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csak Természetesen
Spárga télire tartósítószer nélkül
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 11 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 42 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    632.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    582 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    236 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    373 micro
Összesen 11 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2531.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    2330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    943 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1491 micro
Összesen 42 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    827.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    761 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    308 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 14 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A friss zsenge, szálkamentes spárgákat alaposan megmossuk.
  2. Az alsó keményeb rostos végeiből kb. 2 cm hosszan levágunk, majd a rügy alatti résztől haldva vékonyan meghámozzuk.
  3. Szépen függőlegesen üvegekbe rendezzük, arra vigyázzunk, hogy a spárga felső része ne érjen a fémkupakhoz.
  4. Felengedjük hideg csapvízzel, sót teszünk bele, és légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  5. Befőzőautomatába tesszük, és "kochen" fokozaton 120 percig dunsztoljuk.
  6. Ha kész, mehet a polcra, és az év bármely napján fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16714
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 29.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, aki szeret gyorsan, finom spárgás ételeket készíteni, mert a befőzőautomatával egyszerre előfőzzük és  tartósítószer nélkül tartósítjuk. A lezárt üvegekbe megmaradnak az ásványi anyagok, vitaminok. Azokat a levágott részeket, amik a spárga hossza miatt nem fértek az üvegbe összevágjuk, így tesszük el pl. omlettbe. Az egyik legjobb vértisztító, vizelethajtó és legmasabb folsavat tartalmazó zöldségünk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Spárga télire tartósítószer nélkül
Csak Természetesen 23 recept

Kezdődik a spárgaszezon, előlehet venni befőzőautomatát, és eltenni ezt a finom egészséges és értékes zöldséget.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Köszi a nagyon -nagyon jó ötletet.:-)) Zöldet is el lehet így tenni , nem csak a fehéret? Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Csak Természetesen

Igen a zöldet is ugyanígy ellehet tenni az automatával. Üdv, Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Szép napot nektek! Nagyon szívesen tennék el spárgát magam is, de még egyetlen egyszer sem tudtam olyan min?ség?t venni, amelyik a leggondosabb pucolás ellenére se lett volna - legalább részben - fás. Utoljára tegnap vallottam kudarcot, mert bár csodásan nézett ki a hollandi mártásos fehér spárga, bizony nem lehetett sem szépen vágni, sem elrágni, pedig igyekeztem nagyon megpucolni, majdnem a felére faragtam némelyik?jüket. Az aljukból meg biztosan levágtam vagy 5 cm-nyit. Azt sem értem, hogy ha Németországban a sárgarépa méret? spárgák is zsengék, akkor az itthon kapható kis ujjnyi vastagságúak miért fásak? Annyira szeretnék egy igazán jó sárgát készíteni végre, de most egy id?re megint elment a kedvem a próbálkozástól. Tudtok segíteni ötletekkel? El?re is köszönöm:) Lilla

Boribon

Udv, pont a heten olvastam az origon, hogy Magyarorszagon allitolag spargahiany van, mert az osszeset Nemetorszagba exportaljak. Igy konnyen lehet, hogy a sargarepanyi spargak otthonrol utaztak oda. Tudom, ez sajnos nem segitseg, csak magyarazat lehet...

Éva-Anyóca

Kedves Lillabella! Sajnos hasonlóak a tapasztalataim..:-(( Nem értem én sem, hogy csodálatos , hatalmas nagy spárgákat mutatnak ételek készítésénél, akár zöld, f?leg a fehér, és én meg bénázok, és a felére faragom, mire elfogadható, -na elment egy csomó pénz, mérges is lettem, kárba veszett egy csomó spárga, és hiába vásárolok be, félek, megint úgy járok,ahogy azt Te is írtad.:-(( Szeretnék szezonjában sokat f?zni bel?le, és persze eltenni is.:-)) Én is várom a nagyon jó ötleteket, csak azt ne mondja valaki, hogy a csodás spárgáért ki kell utazni külföldre, az nem megy.:-)) Állítólag itt az országunkban is fantasztikusakat termesztenek, és lehet kapni, fehéret és zöldet . Már csak lel?hely kell, és elkészítési módozat, akár frissen, akár elrakás céljából télire. Várom a segít? szándékú spárga ismer?ket én is.:-)) Éva-Anyóca

maria54321

mi az a bef?z?automata ?

Csak Természetesen

Kedves maria54321 Kérdésedre válaszolva a bef?z?automata a dunsztolást, tartósítást helyettesít? gép, tartósítószer nélkül egyszerre akár 18 üvegnyi bef?ttet, vagy savanyúságot, de lekvárokat, rostos ivóleveket, is készíthetünk benne. Így meg?rizve zöldségek gyümölcsök ízét, állagát vitamin tartalmát, és ami nem elhanyagolható az id? ami nekünk dolgozik. A www.befozoautomata.hu oldalon tudod megnézni. Üdv. Csak Természetesen

gigi256

És sem tudom mi az a bef?z?automata ?Én forró vízben szoktam dunsztolni.

Éva-Anyóca

Kedves kobot1961! Köszönöm a válaszodat.:-)) Boribonnak igaza van: Sajnos én is olvastam azt a cikket a spárgáról, hogy csodásak, fehérek és zöldek, itt mi magyarok termesztjük, és szépen a 90%-át kivisszük a németeknek. Kár. :-( Pedig itt , mi is ennénk, csak aki a termelésével foglalkozik, lehet a németekt?l több pénzt lát érte,- de az se olcsó, amit elénk raknak, f?leg ha külföldr?l jön be, és a felét elpucolgatjuk.:-((( Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Zoli

Kedves Hölgyeim! A friss spárga vágási felülete enyhén nedves, az öregé pedig mint a tapló száraz. Sajnos teljesen igazatok van a beszerzéssel kapcsolatban. A multiknál egyáltalán nincs igazán friss, a piacokon is csak elvétve. Igazatok van a magyar termékkel kapcsolatban is. Nálunk két- három héttel korábban kezd?dik el a szezon, mint a h?vösebb éghajlatú Németországban, ezért szinte a teljes termékmennyiséget az ottani piac felszívja. Nekünk csak a gyengébb min?ség marad. A spárga termelés nagyon kézimunka igényes. A szüretelését térden csúszva-mászva kézzel végzik. Ebb?l adódóan drága. Kecskemét környékén a homokon többen is termelik, lehet?leg az ö termékeiket kell vásárolni.( Bugac, Hetényegyháza, Kisk?rös) . Az import spárgával nem is szabad foglalkozni, mert hiába hozzák h?t?kamionba, mire a multikhoz ér minden, csak nem friss. Én könnyebb helyzetben vagyok, mert a kecskeméti piacra elbiciklizve ( kb. 35 km összesen) és a termel?kt?l tudok frisset vásárolni. Sajnos most még 800 és 1 000 Ft/kg. között van és nem is nagyon lesz olcsóbb. Mindenkinek jó spárgaf?zést kívánok: : Zoli

maria54321

köszönöm a választ csak most olvastam az üzeneteket .

Éva-Anyóca

Kedves pataygyz! Részemr?l köszönöm a tájékoztatást, -igen ,itt a jászságban nem igen van rá lehet?ség, hogy friss magyar spárgához jussunk, ami van, drága és pucoljuk, tehát, nem magyar.:-(( Majd próbálok szétnézni,remélem csak találok az ajánlottakat nézni és venni, - és ha eltenni mennyiséget nem is tudok, az ára miatt,- legalább pár alkalommal jó lenne finomat sütni-f?zni bel?le. Köszönöm, szép estét, holnapra szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Zoli! Köszönöm szépen magam is a részletes spárga-életrajzot, a f?városból Kecskemét környékére szaladni vásárolni kissé id?igényes, kerékpárral pláne:) De már tudom, hogy az arra felé él? ismer?sömet mikor kell sürg?sen meglátogatnom:) Szép hétvégét, finom falatokat a fagyos szenteket igazoló h?vös-es?s hétvégére. Lillabella

vm2011

kedves Régi és Új Spárgakedvel?k! a szegedi Mars téri piacon az idén vettem többször is finom spárgát.Bordányban,Szatymazon és Öttömösön(spárgafesztivált is tartottak néhány hete) is termesztik.blansírozva tettem el télire.igazából a zöldet szeretem,de multinál találtam féláron fehéret és az is finom volt.termel?nél kaptam akciósan kilóját 600 ft-ért,mert görbék és vastagok voltak,de az ízükkel semmi gond nem volt:))) zöldséghámozóval szoktam megpucolni. mindenkinek ajánlom,hogy próbálja ki ezt a szuper zöldséget!nagyon jó méregtelenít? a szervezet számára. üdv:m.

Starflower

Több, mit 3 éve semmi hozzászólás. Pedig nagyon szuper volt ez a recept. Ebben az évben harmadszorra tettem el megpucolva, felaprítva a spárgát a fenti recept szerint, annyiban eltér?en, hogy nem használtam bef?z?automatát. A felaprított spárgát felöntöttem annyi vízzel, épp hogy ellepje, puhárra f?ztem és még forrón, csavartet?s dunsztosüvegekbe mertem, jól lezártam. A lezárt üvegeket négyesével továbbf?ztem 15-20 percig egy konyharuhával, alján kibélelt fazékban, amibe vízet öntöttem a dunsztosüvegek nyakáig. A konyharuha azért kell, hogy ne zörögjön az üvegek alja és éppen csak gyöngyöznie kell a víznek forrás közben. Amint kivettem a vízb?l az üvegeket, utána még jó er?sen rázárom a tet?ket, amik a h? hatására elmozdulhatnak és szelelhetnek. Ezt követ?en paplanba, párnákba burkolva, hagyom az ?ket 4-5 napig kihülni. Nagyon fontos, hogy a hülési id? alatt többször is ellen?rzöm a paplan alatt, hogy jól rá vannak-e csavarva a tet?k, mert még itt is szelelhetnek. Ez után garantáltan vákumot fog képezni a spárgás lé és nem fog megbuggyanni.

Csirip

Régen volt hozzászólás, ezt még nem próbáltam, de jöv?re biztosan. Én is szegedi vagyok és rendszeresen van környékben termelt spárga piacon, amit nagyon szeretünk, de még nem mertem eltenni, megpróbálom jöv?re.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.