r
Nosalty Logó

Kenyér 2.

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Kenyér 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 679 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 5423 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 267 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    256 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 679 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    197.1 g

Zsír

  • Összesen
    154.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13112.1 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    61 mg
  • Magnézium
    2048 mg
  • Foszfor
    5401 mg
  • Nátrium
    4787 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    887.9 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    140 mg

VÍZ

  • Összesen
    737 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1887 micro
Összesen 5423 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    268 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 267 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A különböző liszteket összekeverjük egy nagy tálban a sóval és azőrölt köménnyel.
  2. Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképp sós-e.
  3. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki és ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együttösszekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  4. Ezután hozzáadjuk a napraforó- és tökmagot és még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk.
  5. Inkább lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, de avíz mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát előfordulhat hogy közben kicsit korrigálnunk kell a tésztát (ha lágy, adjunk hozzá még lisztet; ha kemény, akkor pedig vizet).
  6. Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájárakelesztjük.
  7. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
  8. Hosszúkásra formázzuk és egy kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól.
  9. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  10. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast amibe vizet öntünk.
  11. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héjja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  12. Először magas hőmérségketen (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc).
  13. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rátöbb rétegben összehajtottkéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 44592
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 07.

Receptkategóriák

Kenyér 2.
ze(n)derta 188 recept

A kenyér hazánkban az étkezések egyik főszereplője. Kenyeret eszünk reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, főzelékhez, leveshez, húsokhoz, lekvárhoz, gyümölcshöz... Apukám még a tésztához is eszik kenyeret! A kenyér elkészítése a paraszti háztartásokban a gazdasszony feladata volt, ami a fizikai erőkifejtést nézve felveszi a versenyt bármely kemény férfimunkával is. Sajnos én már nem láthattam nagyanyámat kenyeret sütni, de annál többször hallottam arról: milyen finom is volt az ő kenyere. Hetente egyszer készítették, és annak ki kellett tartani a következő sütésig. A kenyér szó szerint családtag volt. Ha szűkösebb időket éltek, és spórolni kellett mindennel, akkor nagyanyám azt mondta a gyerekeknek, hogy a "kenyér elment aludni". Ez azt jelentette, hogy aznap már nem lehetett többet enni. Később a pékségek által előállított mindig frissen kapható kenyér térhódításával az otthoni kenyérsütés hagyománya egyre inkább feledésbe merült. Az egészségtudatos táplálkozás elterjedése, illetve a különböző kenyérsütőgépek elérhetővé válása újra divatba hozta az otthon sütött kenyeret. Nincs is finomabb, mint a frissen sült kenyér illata! Azt is mondják, ha valaki el akarja adni a lakását, akkor az érdeklődők látogatása előtt süssön kenyeret, mert kenyér illata rögtön otthonos érzéseket ébreszt. Kenyeret készíteni felér egy imádsággal. Nagyon bensőséges viszony alakul ki a tészta és a szakács között. Egyéb esetekben használok elektromos konyhai eszközöket, de a kenyértészta kidagasztását mindig saját kézzel végzem. Így folyamatosan nyomon tudom követni, hogy hogyan alakulnak át az egyszerű összetevők a világ legcsodálatosabb ételévé. "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk!"

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek