Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér 2.

Kenyér 2.
Kenyér 2.
240 perc / előkészület: 180 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kenyér hazánkban az étkezések egyik főszereplője. Kenyeret eszünk reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, főzelékhez, leveshez, húsokhoz, lekvárhoz, gyümölcshöz... Apukám még a tésztához is eszik kenyeret!
A kenyér elkészítése a paraszti háztartásokban a gazdasszony feladata volt, ami a fizikai erőkifejtést nézve felveszi a versenyt bármely kemény férfimunkával is. Sajnos én már nem láthattam nagyanyámat kenyeret sütni, de annál többször hallottam arról: milyen finom is volt az ő kenyere. Hetente egyszer készítették, és annak ki kellett tartani a következő sütésig.
A kenyér szó szerint családtag volt. Ha szűkösebb időket éltek, és spórolni kellett mindennel, akkor nagyanyám azt mondta a gyerekeknek, hogy a "kenyér elment aludni".
Ez azt jelentette, hogy aznap már nem lehetett többet enni.
Később a pékségek által előállított mindig frissen kapható kenyér térhódításával az otthoni kenyérsütés hagyománya egyre inkább feledésbe merült.
Az egészségtudatos táplálkozás elterjedése, illetve a különböző kenyérsütőgépek elérhetővé válása újra divatba hozta az otthon sütött kenyeret. Nincs is finomabb, mint a frissen sült kenyér illata!
Azt is mondják, ha valaki el akarja adni a lakását, akkor az érdeklődők látogatása előtt süssön kenyeret, mert kenyér illata rögtön otthonos érzéseket ébreszt.
Kenyeret készíteni felér egy imádsággal. Nagyon bensőséges viszony alakul ki a tészta és a szakács között. Egyéb esetekben használok elektromos konyhai eszközöket, de a kenyértészta kidagasztását mindig saját kézzel végzem. Így folyamatosan nyomon tudom követni, hogy hogyan alakulnak át az egyszerű összetevők a világ legcsodálatosabb ételévé.
"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk!"


hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A különböző liszteket összekeverjük egy nagy tálban a sóval és az őrölt köménnyel.
    Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképp sós-e.
  2. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki és ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együtt összekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután hozzáadjuk a napraforó- és tökmagot és még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk.
    Inkább lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, de a víz mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát előfordulhat hogy közben kicsit korrigálnunk kell a tésztát (ha lágy, adjunk hozzá még lisztet; ha kemény, akkor pedig vizet).
    Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
    Hosszúkásra formázzuk és egy kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól.
    Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  5. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast amibe vizet öntünk.
    Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héjja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
    Először magas hőmérségketen (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc).
    Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rá több rétegben összehajtott kéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 887
elküldve: 9
receptkönyvben: 129
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 8 főre

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

679
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 700 g
tönkölybúza liszt 400 g
amarántliszt 100 g
napraforgómag 50 g
tökmag 50 g
olívaolaj 1 dl
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
instant élesztő 1 tasak
2 teáskanál
cukor 2 teáskanál
víz 6 dl