Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amarántos linzerkarika

Amarántos linzerkarika
Amarántos linzerkarika
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan linzer karika tészta receptet szerettem volna kikísérletezni, amely gluténmentes, finom, összeáll rendesen és tápanyagokban gazdag. Van egy lenmaglisztes receptem is, de ez annál sokkal finomabb lett. Az amaránt kedvező tápanyagtartalma miatt lesz igazán különleges ez az egyszerűnek tűnő sütemény.

hozzávalók / 4 adag

  • 13 dkg fehér rizsliszt
  • 12 dkg amaránt liszt
  • 18 dkg vaj vagy margarin
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg barna nád porcukor
  • 1 citrom reszelt héja vagy 1 kk fahéj és 2 ek holland kakaó
  • lekvár

ajánlat

A citromos változatba sárgabarack- vagy szilvalekvárt ajánlok, ezekkel szoktam készíteni. Nagyon finom!

A kakaós verzióhoz saját készítésű szilvalekvárt (amiben alig van egy kis barna cukor) vagy gesztenyelekvárt szoktam használni - ezek az ízek jó harmóniában vannak.

A kakaós-fahéjas változatot ajánlom azoknak, akik odafigyelnek a vércukor szintjük ingadozásának csökkentésére.

Ha vendéget várunk, pár nappal előre is elkészíthetjük. 3-4 hétig is eláll dobozban, de pár hét után a lekvár beszáradhat kissé. Ettől persze még jóízűen fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, linzer szaggatóval kiszaggatjuk. A karikák felét érdemes lyukasra szaggatni, mert az majd jól mutat.
  3. A sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a karikákat, és kb. 10-15 percig sütjük 180 C-on.
  4. A kisült tésztákat tálcára szedjük. Ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk: alulra a teli, felülre a lyukas tészta kerül.
  5. Ha normál, nagy szaggatót használunk: 18 db lesz 1 adagból.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 686
elküldve: 3
receptkönyvben: 129
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

glutenfree

Mióta szakács: 2013.04.02.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

amarántos linzer karika (gluténmentes), gluténmentes linzer, rizslisztes linzervirág

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Starflower
Starflower Sat, 2014-11-29 22:00

Kedves Glutenfree!
Mitől sötétbarna az egyik és mitől világosabb a másik süti?
Köszönöm, Starflower

glutenfree
glutenfree / glutenfree Sat, 2014-11-29 22:22

Kedves Starflower!
A barna a kakaós verzió, a világos pedig a citromos változat. A hozzávalóknál láthatod, hogy kakaó vagy citrom. Nekem a kakaós lett a kedvencem, régóta csak ezt készítem az amarántosból. Nagyon jól harmonizál a kakaó és a fahéj, ráadásul együtt rendesen elnyomják az amaránt speciális ízét, amitől sokan idegenkednek (pedig nagyon egészséges). Próbáld ki mindkettőt, hogy megtudd, neked melyik jön be. Üdv,

mclahlan
mclahlan Tue, 2014-01-28 20:05

Szia! Nagyon jó ötletnek tartom a recepted, hamarosan ki is fogom próbálni. Kérdésem, hogy a rizslisztet és amarant lisztet készen vetted vagy magad daráltad?
Köszi, R.

glutenfree
glutenfree / glutenfree Mon, 2014-03-10 00:15

Szia!
Ezeket készen, liszt formában szoktam venni - általában bio boltokban, de mostmár van 1-2 olyan áruház, ahol lehet kapni.
Üdv:
Glutenfree